Stiri TV

Chișinăul demontează afirmațiile grosolane venite de la Moscova privind o eventuală operațiune militară în Transnistria


Guvernul de la Chișinău demontează afirmațiile grosolane venite de la Moscova privind o eventuală operațiune militară în Transnistria făcută de armata Republicii Moldova.

Kremlinul a insinuat mai multe falsuri în presă, cum că Maia Sandu ar fi’ instabilă emoțional’ sau că armata Republicii Moldova ar ocupa centrala de la Cuciurgan.

1. Afirmație falsă: Maia Sandu ar fi „instabilă emoțional” și ar fi cerut o operațiune militară împotriva regiunii transnistrene

Realitate: Maia Sandu a demonstrat în repetate rânduri un angajament ferm pentru pace și stabilitate în regiune. Declarațiile despre „pregătirea unui plan militar” sunt pură dezinformare fără nicio bază reală. Republica Moldova promovează rezolvarea conflictului transnistrean prin mijloace pașnice și dialog, conform normelor internaționale.

2. Afirmație falsă: Maia Sandu ar fi ordonat preluarea militară a centralei electrice de la Cuciurgan (MGRES)

Realitate: Centrala MGRES de la Cuciurgan, aflată în regiunea transnistreană, este viabilă din punct de vedere economic doar datorită gazului rusesc livrat gratuit sau la prețuri simbolice. Acest model de funcționare este nesustenabil în condițiile unei piețe libere. Republica Moldova nu are niciun interes să preia forțat această centrală, care ar genera costuri uriașe dacă ar trebui să plătească prețul real al gazului utilizat.

3. Afirmație falsă: R. Moldova ar șantaja Rusia și locuitorii din Transnistria

Realitate: R. Moldova respectă drepturile tuturor cetățenilor săi, inclusiv ale celor din stânga Nistrului. Guvernul de la Chișinău nu a emis nicio directivă privind „dosare penale pentru cetățenii din Transnistria” sau controale discriminatorii la frontieră. Aceste acuzații sunt nefondate și urmăresc să provoace tensiuni între malurile Nistrului. De asemenea, Rusia, care păstrează ilegal, de peste 30 de ani, trupele sale în regiune, este cea care șantajează autoritățile de la Chișinău cu escaladarea situației în Transnistria.

4. Afirmație falsă: R. Moldova refuză să negocieze cu Ucraina în privința gazelor naturale

Realitate: R. Moldova și Ucraina colaborează activ pe subiecte energetice și de securitate. Guvernul moldovean explorează soluții alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale, inclusiv prin diversificarea surselor energetice, tocmai pentru a-și reduce dependența de Rusia. De asemenea, anume Gazprom, gigantul energetic controlat de regimul de la Kremlin, este cel care nu-și îndeplinește responsabilitățile contractuale, care prevăd livrarea gazelor până la frontiera R. Moldova




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button