Stiri TV

‘Creștinismul este de departe cea mai oprimată religie’


În contextul cinstirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a vorbit miercuri despre persecuția creștină care ia amploare în prezent și a îndemnat să ne rugăm mai mult, să fim mai solidari și mai mărturisitori, scrie basilica.ro.

„Perioada mărturisitorilor, a martirilor, în care se încadrează și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a trecut de mult, însă această perioadă s-a repetat de multe ori de-a lungul secolelor, inclusiv în veacul trecut, inclusiv în timpul nostru”, a spus PS Paisie, la Paraclisul Catedralei Naționale.

Cea mai oprimată religie

„Astăzi creștinismul este de departe cea mai oprimată religie numeric”, a spus Preasfinția Sa citând statistici ale unor organizații abilitate, bazate pe cercetări serioase care arată nu numai răspândirea geografică a persecuției anti-creștine, ci și severitatea crescândă a acesteia.

Peste 380 de milioane de creştini experimentează niveluri înalte de persecuție şi discriminare din cauza credinţei lor. Doar în 2024, 4.476 creştini au fost uciși pentru motive legate de credinţă.

„Sunt preoți care au fost uciși în timp ce săvârșeau Liturghia, sunt creștini care au fost răniți, izgoniți, uciși pentru credința lor în Hristos. Astăzi, creștinismul este pe cale de dispariție în locul său de naștere din Orientul Mijlociu”, a semnalat Episcopul vicar patriarhal.

Cu toate acestea, auzim prea puțin despre acest val în creștere al creștinofobiei, a constatat PS Paisie.

„Persecuția creștinilor este o realitate de netăgăduit, dar puțini sunt cei cărora le pasă de aceasta. Astăzi este la modă să vorbim mai mult despre multele ‹minorități› care se pretind victimizate, iar societatea globală, tribunalele și ONU au construit o ‹ierarhie a victimizării›, în care unele grupuri sunt mai îndreptățite la statutul de ‹victime› și, în consecință, la mai multă atenție din partea presei și a politicienilor, iar altele mai puțin îndreptățite”.

Preasfinția Sa a notat că în vârful piramidei „victimizării” se află, de câteva decenii, „minoritățile sexuale”, iar din anul 2020 încoace „minoritățile rasiale”.

„Dar cele mai persecutate comunități din lume, și anume cele creștine, nu sunt nici măcar menționate”.

Să ne rugăm mai mult

Creştinii sunt în pericol chiar și în Occident, a continuat ierarhul.

„Sute de biserici și cimitire creștine au fost atacate, ori incendiate doar în Franța. Cifrele guvernamentale înregistrează aproximativ o mie de atacuri anti-creștine, dintre care 90% au presupus profanarea proprietății Bisericii și atacuri asupra clericilor și creștinilor practicanți”.

„Așadar, în contextul actual al societății marcat de secularizare, de păcat, de egoism, de violență şi conflicte de tot felul, suntem chemați să ne rugăm mai mult și să intensificăm mai mult solidaritatea şi mărturisirea credinței noastre”, a îndemnat PS Paisie.

„Să ne rugăm Sf. Mare Mucenice Gheorghe, să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru noi, spre a fi – precum a fost el – biruitor asupra ispitelor şi a chinurilor, ca să aducem cu tărie slavă Preasfintei Treimi, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin!”.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button