Stiri TV

Suedia și Norvegia sprijină Chișinăul în producerea de energie regenerabilă


Începând cu anul 2025, în Moldova vor fi testate primele comunități de energie regenerabilă. Suedia, Norvegia și PNUD vor sprijini autoritățile în crearea acestora. PNUD-Moldova a declarat pentru INFOTAG, menționând că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a elaborat deja un regulament care reglementează procesul de producere, gestionare și distribuție a energiei electrice în comunități.

Documentul, adoptat la 19 decembrie, necesită o definire clară a rolurilor și responsabilităților membrilor comunității. Fiecare comunitate de energie regenerabilă va fi formată din cel puțin doi membri care, prin intermediul unui acord de partajare, vor contribui la utilizarea și distribuția energiei electrice produse. Formarea unei comunități începe cu crearea unei entități juridice, care trebuie să fie non-profit, urmată de o cerere către ANRE pentru înregistrarea sa în Registrul comunităților de energie regenerabilă. Ulterior, comunitatea va construi o centrală electrică și va utiliza energia generată în cadrul comunității.

În conformitate cu dispozițiile regulamentului, vor exista două tipuri de comunități de energie regenerabilă: locale și regionale. Capacitatea maximă a centralei electrice este stabilită în funcție de consumul de energie electrică al membrilor comunității, dar nu poate depăși 1 MW. În același timp, comunitățile care dispun de surse proprii de energie pot vinde energia electrică nealocată furnizorilor de serviciu universal sau pot participa la piața energiei electrice. Profitul generat va fi reinvestit și utilizat pentru nevoile comunității.

Comunitatea energiei regenerabile va contribui, de asemenea, la reducerea facturilor prin tarife mai mici, va sprijini crearea de locuri de muncă și va promova durabilitatea energetică.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button