Stiri TV

Educația ‘militară-patriotică’ din regiunea transnistreană vizează în mod deosebit copiii (Promo-Lex)


În ultimii 30 de ani, regimul de la Tiraspol, cu sprijinul Federației Ruse, a lucrat sistematic pentru a militariza educația formală, non-formală, precum și activitățile extracurriculare destinate copiilor și tinerilor, constată Mihaela Șerpi, analistă în politici privind drepturile omului la Promo-LEX.

Într-un material de analiză, citat de IPN, experta precizează că o rețea vastă de structuri de forță, instituții educaționale, mișcări de tineret și asociații obștești, sunt implicate în coordonarea și implementarea activităților „militare-patriotice”.

Prin intermediul acestor structuri, în 2024, au fost organizate aproape o mie de activități „militare-patriotice”, în care au fost implicați peste o sută de mii de copii și tineri. În acest scop, resurse financiare tot mai mari sunt direcționate anual către organizații paramilitare care se ocupă de instruirea copiilor și tinerilor. De exemplu, în anul 2024, pretinsul executiv de la Tiraspol a alocat peste 1 milion de lei pentru susținerea a doar cinci astfel de organizații.

Educația „militară-patriotică” din regiunea transnistreană vizează în mod deosebit cele mai vulnerabile categorii de copii, în special pe cei orfani sau lipsiți de îngrijire părintească. Acești copii nu pot fi documentați cu acte de identitate moldovenești, ceea ce le restrânge mai multe drepturi fundamentale. De exemplu, ei nu pot fi înscriși în școlile cu predare în limba română din regiune.

Structurile paramilitare și de forță exercită o influență directă asupra procesului educațional din școlile-internat. Împreună cu Grupul Operativ de Trupe Ruse, acestea sponsorizează școlile-internet, fapt ce le permite să-și extindă constant bazinul de recrutare. Elevii din școlile aflate sub „patronajul” structurilor de forță participă periodic la tabere de pregătire militară, organizate de participanți ai războiului moldo-rus din 1992.

Odată înscriși în aceste școli militare, copiii locuiesc izolat, poartă zilnic uniformă militară și urmează un program strict, similar celui din serviciul militar.

Potrivit Mihaelei Șerpi, consecințele a peste trei decenii de militarizare sistematică a educației, de distorsionare a istoriei și de construire artificială a unei „identități transnistrene” vor continua să afecteze profund generațiile viitoare de copii din regiunea transnistreană.

Intensificarea, în ultimii ani, a eforturilor de pregătire a copiilor pentru serviciul în structurile paramilitare reprezintă o tendință periculoasă. Această practică constituie o încălcare gravă a drepturilor copilului, o amenințare la adresa securității naționale și o provocare majoră pentru procesul de reintegrare a țării, se arată în articolul semnat de analista Promo–LEX.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button