Stiri TV

Noi modificări legislative privind accesul și angajarea străinilor în România


Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care aprobă și actualizează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25 din 21 martie 2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei.

Guvernul a dat  undă verde unei noi ordonanțe care modifică mai multe acte normative privind regimul străinilor în România. Ordonanța actualizează dispozițiile conținute de legislația privind regimul străinilor în România, în materie de acordare/prelungire a valabilității vizelor, în acord cu Decizia (UE) 2024/210, actualizează definiția „șederii ilegale”, în acord cu dispozițiile Codului frontierelor Schengen și prevede și măsuri privind controlul migrației ilegale în contextul contingentului de lucrători străini.

OUG nr. 25/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor şi al frontierei stabilește o serie de măsuri necesare transpunerii Deciziei (UE) 2024/210 privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria și în România, ca urmare a eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, începând cu 31 martie 2024, și a celor terestre, începând cu 1 ianuarie 2025.

Iată ce prevăd noile completări:

LEGE

privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic – Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25 din 21 martie 2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 22 martie 2024, cu următoarele modificări și completări:

  1. La articolul III, după punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 12^1, cu următorul cuprins:
    „12^1. La articolul 106^4, alineatele (5^1) și (6^1) se modifică și vor avea următorul cuprins:
    «(5^1) În cazul străinilor cărora le-a încetat dreptul de ședere în situația prevăzută la art. 11 alin. (5) lit. f), durata interdicției de intrare este de 6 luni.
    ……………………………………………………………………………………………………..
    (6^1) În cazul străinilor cărora le-a încetat dreptul de ședere în situația prevăzută la art. 11 alin. (5) lit. b), durata interdicției de intrare este de 2 ani.»”

  2. La articolul IV, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu următorul cuprins:
    „1^1. La articolul 4 alineatul (2), litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:
    «f) străinul pe care angajatorul intenționează să îl încadreze în muncă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) și h), art. 11 și art. 27 alin. (4) lit. c) și d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și nu se află în vreunul dintre cazurile de nepermitere a intrării în România prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) – d) și alin. (2) lit. a) din aceeași ordonanță de urgență.»”

  3. La articolul IV, după punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 5^1, cu următorul cuprins:
    „5^1. La articolul 21 alineatul (2), litera h) se modifică și va avea următorul cuprins:
    «h) străinul care urmează a fi detașat îndeplinește condițiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) și h), art. 11 și art. 27 alin. (4) lit. c) și d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și nu se află în vreunul dintre cazurile de nepermitere a intrării în România prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) – d) și alin. (2) lit. a) din respectiva ordonanță de urgență.»”

  4. La articolul VII, articolul 91 se modifică și va avea următorul cuprins:
    „Art. 91. –
    (1) Reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne, în condițiile titlului III capitolul II din Regulamentul (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), se stabilește prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităților naționale competente stabilite potrivit mecanismului național de luare a deciziei de reintroducere a controlului la frontierele interne.
    (2) Mecanismul național de luare a deciziei de reintroducere a controlului la frontierele interne se stabilește prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne.
    (3) Prin hotărârea prevăzută la alin. (1) se desemnează autoritățile naționale competente și se stabilesc responsabilitățile acestora, precum și măsurile necesare în cazul reintroducerii temporare a controlului la frontierele interne.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button