Maia Sandu vrea soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, condiția fiind respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova
Republica Moldova se confruntă și acest an cu provocări în domeniul energiei, inclusiv, din cauza faptului că Gazprom-ul nu-și onorează obligațiile contractuale. dar, cetățenii nu vor plăti mai mult pentru consumul de gaze în această iarnă decât anul trecut. O declarație în acest sens a făcut astăzi președintele țării, Maia Sandu, la o conferință de presă, în care a făcut bilanțul anului și s-a referit la unele obiective ale celui de-al doilea mandat, transmite Radio Chișinău.
Maia Sandu a subliniat că gigantul rus Gazprom nu-și onorează obligațiile contractuale de livrare a gazelor naturale în regiunea transnistreană, iar aceasta ar putea duce la o situație de criză umanitară în stânga Nistrului.
În acest context, Guvernul va veni cu soluții pentru a ajuta familiile cu venituri mici din regiunea transnistreană, a mai spus Maia Sandu. Totodată, șefa statului a subliniat că autoritățile de la Chișinău își doresc soluționarea conflictului transnistrean și salută orice inițiativă care ar putea duce la o pace durabilă și justă în Ucraina.
„Dacă va exista un plan realizabil care să permită soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, noi vom fi acolo ca să punem această problemă pe agendă. Nu poate fi nici un dubiu despre dorința noastră de a rezolva această problemă cât mai curând. Condiția de bază este rezolvarea pașnică și rezolvarea cu respectarea integrității teritoriale a Rep. Moldova”, a spus Maia Sandu.
Președinta Sandu a recunoscut faptul că pe fundalul războiului din Ucraina a fost afectată economia națională, iar eforturile de a atrage investiții străine în Rep. Moldova au adus, deocamdată, rezultate modeste.
„Nu putem să vedem o creștere economică, care să conducă la creșterea veniturilor cetățenilor și evident aceasta este o problemă mare, pe care noi nu avem cum să o rezolvăm atât timp cât războiul va continua. Ceea ce facem noi și trebuie să facem mai mult este să îmbunătățim mediul de afaceri, continuăm să reorganizăm programele de sprijin, așa încât întreprinderile mici și mijlocii, indiferent de domeniu să poată să acceseze resurse mai ieftine, inclusiv cu ajutorul Uniunii Europene”, a declarat Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a reiterat faptul că integrarea în Uniunea Europeană rămâne o prioritate pentru Rep. Moldova, iar pe plan intern prioritare rămân reforma justiției și combaterea corupției. Ea a declarat că problema justiției este „cea mai slabă verigă a statului” și s-a referit, în acest context, la lipsa de finalitate în cazurile de corupție mare. Maia Sandu a subliniat că Parlamentul Rep. Moldova urmează să adopte cât de curând posibil o serie de amendamente legislative pentru a combate aceste carențe.