amendă + mii de lei daune morale pentru polițistul care l-a tras pe dreapta
Un bărbat din Constanța a fost condamnat definitiv după ce a amenințat un polițist în timpul unei opriri în trafic. Incidentul a avut loc în momentul în care agenții Poliției Municipiului Constanța, Secția 2, i-au adus la cunoștință că va fi sancționat contravențional pentru încălcarea normelor de circulație.
Șoferul, nervos din cauza intervenției polițistului, i-ar fi spus acestuia: „Lasă că o să te prind eu în civil! Nu ţi-e ruşine aşa, puţin?”. Aceste amenințări au fost suficiente pentru a fi pus sub acuzația de ultraj. În urma procesului, Judecătoria Constanța a aplicat pedeapsa de zece luni de închisoare cu suspendare, iar sentința a fost menținută și de Curtea de Apel Constanța.
Mai mult, instanța a dispus și obligarea bărbatului la plata a 6.000 de lei cu titlu de daune morale către polițistul agresat verbal. În plus, șoferul va trebui să respecte un termen de supraveghere de 2 ani, în timpul căruia va trebui să participe la programe de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, potrivit Ziarul Amprenta.
Instanța a subliniat că fapta săvârșită de inculpat a generat un pericol social considerabil, întrucât a amenințat autoritatea unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Comportamentul său, încercând să-l intimideze pe agentul de poliție, a fost considerat o încălcare a respectului față de lege și autoritatea publică, iar astfel de atitudini pot duce la o stare de nesiguranță în rândul comunității.
De asemenea, instanța a reținut că, în ciuda afirmațiilor sale că nu a amenințat polițistul, înregistrările audio-video realizate cu body-cam-ul polițistului au contrazis acest lucru. În final, inculpatul a recunoscut fapta, beneficiind de procedura simplificată a procesului penal. Totodată, instanța a remarcat că bărbatul nu avea antecedente penale și era integrat social și familial.
Conform legislației, instanța a reamintit că oricare persoană este considerată nevinovată până la o hotărâre penală definitivă, iar acesta a fost cazul în speță, fiind aplicată o sentință definitivă de condamnare.