Stiri TV

‘România va deveni dependentă de gazul rusesc? Da sau nu? Trebuie clarificat urgent’


Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a tras un semnal de alarmă cu privire la intenția grupului maghiar MVM, apropiat de Gazprom, de a prelua pachetul majoritar al E.ON România. Expertul în domeniu arată că, dacă această achiziție s-ar întâmpla, România ar deveni o piață de desfacere a gazului rusesc.

„Gazprom este praf din cauza războiului. Povestea cu piața din China este o glumă. Chinezii plătesc la jumătate din cât sunt dispuși să plătească ungurii/europenii. În plus, este nevoie de o nouă infrastructură de transport care se construiește greu și cu bani mulți. Reorientarea exporturilor către China e mai mult propagandă decât un proiect economic realist. Așadar, este nevoie de piață pentru desfacerea gazului rusesc în Europa”; a avertizat fostul ministru, în postarea pe Facebook.

În prezent, grupul maghiar MVM – controlat de guvernul Orban și care are legături de afaceri cu Gazprom – a anunțat că dorește să preia pachetul majoritar al E.ON Energie România.

Răzvan Nicolescu susține că MVM ar putea să intre într-un parteneriat cu acționarii centralei de la Mintia (irakienii de la Mass Group Holding) pentru producerea de energie electrică.

„În perioada următoare le vor da celor de la Mintia gaz, niște bani pentru procesarea gazului și transformarea lui în energie electrică și vor vinde energie electrică. E o metodă utilizată de ruși, de exemplu, în Transnistria, la centrala de la Cuciurgan”, mai avertizează fostul ministru al Energiei.

Pentru ca tranzacția să se întâmple, este nevoie de un aviz din partea autorităților române.

„Românii nu își doresc să devină dependenți de gazul rusesc, de exemplu. Este unul dintre obiectivele MVM să facă România dependentă de gazul rusesc? Da sau nu? Trebuie clarificat urgent”, a subliniat expertul în energie în declarația acordată Digi24.ro.

Relațiile MVM cu Federația Rusă

Pe 10 octombrie, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, anunța că MVM a semnat un nou acord comercial cu Gazprom pentru „asigurarea continuității livrării de gaz rusesc la prețuri competitive”.

„Din punct de vedere al României, ne-am temut tot timpul de această dependență. Gazprom nu acționează ca o companie comercială, folosește gazul ca armă politică, alături de alte arme pe care le utilizează, cum ar fi TikTok, ori noi nu vrem acest lucru. Vrem să utilizăm gaz natural în România, producem gaz natural, vom produce și mai mult și vrem să depindem de noi, nu de capriciile lui Putin”, a subliniat fostul ministru al Energiei.

Presa a scris în ultimii ani despre MVM că este o companie strategică în Ungaria, că este controlată de guvernul Orban (singurul acționar al companiei) și că are „expunere mare la importurile de gaze rusești” prin cadrul contractelor cu Gazprom.

Totodată, MVM are planuri de afaceri cu o altă companie de stat din Federația Rusă – Rosatom, potrivit informațiilor din presă. Alternativa americană Răzvan Nicolescu mai subliniază că autoritățile române trebuie să analizeze achiziția „în profunzimea ei și să înțeleagă despre ce e vorba”.

Spania a blocat la finalul verii, argumentând cu „riscuri la adresa securității naționale”, o tranzacție prin care o altă companie deținută de Guvernul Orban voia să cumpere companie producătoare de trenuri, potrivit Reuters.

Un comunicat publicat pe 17 decembrie de Ministerul Energiei, care îl cita pe ministrul Sebastian Burduja, arăta că tranzacția dintre MVM și E.ON „are implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România”.

„Statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii”, a mai subliniat Ministerul Energiei.

Fostul ministru Răzvan Nicolescu a mai subliniat, pentru Digi24.ro, că autoritățile române s-au concentrat în ultimii ani „mai mult pe gazul rusesc” în loc să exploateze posibilitatea de a coopera cu SUA pentru importurile de gaz natural lichefiat (LNG).

„Mi-aș dori, odată cu instalarea lui Trump, pentru că e mult mai preocupat de reluarea exporturilor de LNG către Europa decât administrația democrată, mi-aș dori o redeschidere a discuției între români și americani în legătură cu aceste aspecte – cum anume gazul american ar putea fi o alternativă la gazul rusesc în această regiune a Europei, alături de gazul românesc care e produs și va fi produs și mai mult în anii care urmează”, a mai explicat Răzvan Nicolescu, pentru Digi24.ro.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button