Știrile Zilei

‘Oamenii aleg mereu pe Baraba. Templul e virtual, iar impostura se monetizează’


Într-o postare tulburătoare pe rețelele de socializare, Tudor Chirilă reflectează asupra simbolurilor creștine deturnate, a imposturii distribuite algoritmic și a felului în care autocrații lumii își confiscă religia pentru interese de putere. Mesajul vine într-o perioadă în care spațiul public este tot mai încărcat de polarizare, bigotism și manipulare ideologică în numele credinței.

„Atunci oamenii l-au ales pe Baraba. Chiar dacă Iisus nu se făcea vinovat de nimic”, scrie artistul, făcând o paralelă dureroasă între episodul biblic al Răstignirii și vremurile moderne, în care „credința, simbolurile ei, sensurile, au fost confiscate sau deturnate în scopuri politice sau ideologice de falși profeți care au stârnit radicalizare și ură”.

Tudor Chirilă subliniază că Iisus nu a impus niciodată certitudini, ci a propus „parabole” — metafore deschise, menite să provoace introspecție și căutare personală. „Spre deosebire de ‘liderii’ și ‘profeții’ care au certitudini și care dictează, Iisus te invită să descoperi de unul singur sensul celor spuse de el. Să cauți adevărul cu mijloacele tale. De aia a ales finalul deschis al parabolelor și nu rigiditatea enunțurilor imperative”, scrie el.

Artistul critică aspru modul în care „autocrații lumii folosesc religia ca marketing de război” și spune că în prezent „impostura e distribuită algoritmic, sporită de nerăbdarea monetizării. Templul e virtual”.

„Oamenii tind să-l aleagă mereu pe Baraba. E mai simplu. Certitudinea liniștește.”

Această frază, una dintre cele mai puternice ale mesajului său, atrage atenția asupra tentației colective de a prefera liderii autoritari și minciunile confortabile în detrimentul adevărurilor greu de digerat.

Chirilă profită de ocazie și recomandă două cărți pe care le consideră esențiale pentru perioada sărbătorilor pascale: „Parabolele lui Iisus” – de Andrei Pleșu – „o lectură indispensabilă” și „Baraba” – de Pär Lagerkvist – care urmărește drumul interior al tâlharului eliberat în locul lui Iisus.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button