Autorităţile de la Islamabad trimit pe calea aerului provizii şi medicamente unui oraş şiit asediat de grupări sunnite
Autorităţile pakistaneze au început miercuri să trimită provizii, inclusiv medicamente, pentru un oraş de lângă frontiera cu Afganistanul unde în jur de o jumătate de milion de membri ai minorităţii musulmane şiite trăiesc sub asediul unor grupări sunnite, au declarat oficiali citaţi de dpa.
Prim-ministrul Shehbaz Sharif le-a dat ordin autorităţilor să recurgă la elicoptere şi ambulanţe aeriene pentru a livra alimente şi echipamente medicale spitalelor din oraşul Kurram, din nord-vestul ţării, a comunicat biroul său.
Ordinul intervine pe fondul informaţiilor conform cărora mai mult de 25 de copii au murit din cauza lipsei medicamentelor.
Autostrada ce leagă Kurram de un oraş mare a fost blocată de grupări sunnite după ce aproape 150 de persoane au fost ucise în ciocniri sectare luna trecută, a declarat un poliţist local, Saleem Shah, pentru agenţia dpa.
Ciocnirile au izbucnit când bărbaţi înarmaţi au interceptat şi au tras asupra unui convoi de vehicule în care se aflau şiiţi, omorând peste 50 de persoane, a precizat Shah.
În schimburile de focuri care au urmat au fost ucise peste 100 de persoane, în majoritate şiiţi.
Potrivit unui medic local, Meer Hasan Jan, cel puţin 29 de copii au murit la spitalul principal, majoritatea din cauza lipsei de medicamente şi oxigen.
Şefi tribali din cele două tabere au ţinut mai multe reuniuni cu guvernul în ultimele două săptămâni pentru redeschiderea autostrăzii, însă nu s-a realizat niciun progres, a declarat Javed Mehsud, un responsabil din administraţia locală.
În violenţele sectare din Pakistan între grupări sunnite, sprijinite de state din Golf precum Arabia Saudită, şi musulmani şiiţi susţinuţi de Iran, şi-au pierdut viaţa mii de persoane începând din anii 1980.