Scutită de tarife, Rusia profețește un dezastru din cauza politicilor lui Donald Trump
Deşi Rusia a fost ocolită de noile tarife comerciale anunţate la începutul lunii de fostul preşedinte american Donald Trump, Kremlinul recunoaşte că o eventuală escaladare a unui război comercial global ar avea consecinţe negative asupra economiei ruseşti, transmite CNBC, informează News.ro.
Deşi Rusia a fost ocolită de noile tarife comerciale anunţate la începutul lunii de fostul preşedinte american Donald Trump, Kremlinul recunoaşte că o eventuală escaladare a unui război comercial global ar avea consecinţe negative asupra economiei ruseşti, transmite CNBC.
”Instabilitatea în economia globală nu are cum să nu afecteze şi Rusia,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru CNBC.
”În acelaşi timp, reuşim să menţinem stabilitatea macroeconomică, chiar şi în faţa numeroaselor sancţiuni,” a adăugat acesta într-un comentariu transmis pe email.
Rusia nu este pe lista țărilor afectate de noile tarife
Rusia a fost exclusă de pe lista ţărilor afectate de noile tarife vamale anunţate de Trump, spre deosebire de mulţi aliaţi tradiţionali ai SUA. Potrivit secretarului de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, Rusia nu a fost vizată deoarece sancţiunile economice deja în vigoare în urma invaziei Ucrainei ”elimină orice relaţie comercială semnificativă” cu SUA.
Totuşi, analiştii contestă această justificare, subliniind că Rusia a continuat să aibă schimburi comerciale cu SUA în 2024 în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari, mai mult decât unele ţări care au fost incluse pe lista tarifelor, precum Brunei sau Mauritius. Paradoxal, Ucraina a fost afectată de un tarif de 10%.
Un oficial al Casei Albe a precizat că ţări precum Rusia, Cuba, Belarus şi Coreea de Nord nu au fost incluse în ordinul privind tarifele reciproce deoarece ”sunt deja supuse unor tarife extrem de ridicate şi sancţiuni care exclud orice comerţ semnificativ”. În acelaşi timp, Trump a ameninţat recent cu sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.
Fostul diplomat Alexander Kolyandr, cercetător la Center for European Policy Analysis, a remarcat că, potrivit formulei utilizate pentru calculul tarifelor, Rusia ar fi trebuit să suporte o taxă de 40% în funcţie de datele comerciale din 2024. Excluderea acesteia ridică întrebări privind eventuale intenţii ale Washingtonului de a câştiga influenţă asupra Moscovei în negocierile de pace privind Ucraina, idee pe care Kolyandr o consideră iluzorie, având în vedere volumul mic de schimburi comerciale şi lipsa dependenţei reciproce.
Se prăbușește comerțul internațional
Pe fondul turbulenţelor globale provocate de tarifele impuse de Trump, Organizaţia Mondială a Comerţului a avertizat miercuri că perspectivele pentru comerţul internaţional ”s-au deteriorat semnificativ”, estimând o scădere de 0,2% a volumului schimburilor comerciale mondiale în 2025.
Chiar dacă nu este o ţintă directă, Rusia ar putea suferi efecte colaterale severe. Într-o economie deja afectată de inflaţie, 10,3% anual în martie, şi cu o rată de dobândă cheie de 21% menţinută de banca centrală, o scădere a cererii globale de petrol ar reprezenta un risc major. Exporturile de petrol rămân principala sursă de venit extern pentru Rusia, iar o recesiune globală ar afecta serios preţurile şi cererea.
”Rusia este în continuare dependentă de economia globală şi de cererea ridicată pentru exporturile sale. Dacă urmează o recesiune globală, asta ar putea lovi dur în veniturile ţării,” a explicat Kolyandr pentru CNBC. El a adăugat că, pe fondul incertitudinii globale şi a scăderii veniturilor din petrol, Banca Centrală a Rusiei va avea dificultăţi în a reduce rata de dobândă, ceea ce sufocă economia non-militară a ţării.
”Practic, două treimi din economia naţională trebuie să se împrumute la o rată de 21%. Nu poţi avea o economie sănătoasă în aceste condiţii,” a conchis analistul.