TGV-ul românesc cu viteze de 200 km/h
Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică două Hotărâri de Guvern prin care se vor moderniza liniile de cale ferată între București și Craiova. Pe această rută va fi introdus trenul de călători care va circula cu 200 km/h. Proiectul cu o valoare totală de peste două miliarde de euro are o durată de execuție stabilită la 3 ani, informează ClubFeroviar.
Trenurile vor circula cu 200 km/h
Prin prezentul act normativ, se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Modernizarea liniei de cale ferata București Nord – Craiova, Subsecțiunea 1: București Nord – Roșiori Nord”, lucrare de utilitate publică de interes național, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Reabilitarea liniei de cale ferată existentă, pe tronsonul CF București Nord – Roșiori Nord pentru a permite circulaţia trenurilor cu viteze maxime de 120 km/h (pentru trenurile de marfă) şi 160-200 km/h (pentru trenurile de călători), în conformitate cu previziunile cererii de trafic de călători şi de marfă va duce la:
– Reducerea timpului de călătorie pe tronsonul analizat;
– Îmbunătățirea parametrilor infrastructurii feroviare pentru creșterea vitezei maxime de circulație la 120 km/h pentru trenurile de marfă și respectiv 160 – 200 km/h pentru trenurile de călători.
– Asigurarea condițiilor de interoperabilitate privind sarcina admisă pe osie și gabaritul de liberă trecere
– Reabilitarea lucrărilor de artă în conformitate cu recomandările expertizelor tehnice și a dimensionării hidraulice corespunzătoare debitelor de calcul cu probabilitatea de 1% stabilite prin Studiul Hidrologic
– Reabilitarea construcțiilor civile din stații, cu accent pe îmbunătățirea condițiilor de călătorie, a accesibilității persoanelor cu mobilitate redusă, precum și îmbunătățirea condițiilor de munca pentru personalul de exploatare a caii ferate;
– Modernizarea instalațiilor de tracțiune electrica;
– Modernizarea instalațiilor de semnalizare feroviară – introducerea de instalații moderne de centralizare electronică și a sistemului ERTMS+GSM-R;
– Modernizarea instalațiilor de telecomunicații feroviare;
– Lucrări de protecția mediului prin amplasarea de panouri fonoabsorbante în toate zonele afectate de zgomotul produs de traficul feroviar; se va acorda o atenție deosebită pentru protejarea mediului în zonele de intersecție cu cursurile de apă, pe zonele cu terasament instabil și inundabil, astfel încât cadrul natural să fie cât mai puțin afectat, atât pe perioada de execuție cât și pe perioada de exploatare a liniei c.f.
În Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se precizează că se urmărește atingerea unui procent de 60,37% din lungimea totală a traseului pe care se va putea circula în viitor cu viteza maximă de 200 km/oră. Această viteză este permisă de geometria traseului și a dispozitivelor de linii din stații pe o lungime de 57,67 km, din totalul de 95,5 km ai traseului.
Pe de altă parte, viteza de 160 km/oră este permisă de geometria traseului și a dispozitivelor de linii din stații pe o lungime de 28,25 km din totalul de 95,5 km ai traseului, adică 29,57% din total. ”Astfel, din lungimea totală a traseului, viteza de circulație cuprinsă între 160-200 km/oră se atinge pe o lungime totală de 85,92 km, reprezentând cca 90% din traseu, iar sistematizarea stațiilor se face pentru viteza de circulație maximă permisă de geometria traseului proiectat”, se menționează în document.
Lucrările vor dura 5 ani
Un al doilea proiect de HG vizează indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Craiova, Subsecțiunea 2: Roșiori Nord – Craiova”, lucrare de utilitate publică de interes național.
Acest tronson are o lungime de 108,53 km (între km 98+780 și km 207+687), trece prin trei județe (Teleorman, Olt și Dolj) și se află în totalitate pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Craiova. Pe linia de cale ferată Roșiori Nord-Craiova sunt amplasate:
– 12 puncte de secționare (exclusiv stația Craiova), din care patru stații CF – Roșiori Nord, Drăgănești Olt, Caracal și Jianca și opt halte de mișcare – Măldăeni, Mihăești, Radomirești, Fărcașele, Grozăvești, Leu, Malu Mare și Banu Mărăcine;
– 8 puncte de oprire în linie curentă – Dăneasa h, Stoenești h, Cezieni h, Radomiru h, Țărțăl h, Pasaju Coșoveni h, Viaductu Cârcea h și Bordei h.c.;
– 19 treceri la nivel, din care două sunt înzestrate cu instalație SAT, șapte cu instalație BAT, două cu barieră mecanică, opt sunt semnalizate cu Crucea Sfântului Andrei;
– 21 poduri cu deschidere mai mare de 5 m;
– 1 pod de încrucișare în cap Y Roșiori Nord (linia ferată industrială Cerealcom supratraversează Magistrala 100);
– 6 pasaje inferioare;
– 6 pasaje superioare;
– 1 viaduct (viaductul Cârcea).
La refacerea acestuia din urmă lucrează în prezent compania Strabag, după ce pe 12 august 2018 firul 1 a fost distrus de deraierea unui tren al GFR cu un mecanic de locomotivă beat.
”Modernizarea/reabilitarea liniei de cale ferată vizează asigurarea vitezei maxime de circulație de 160 km/oră pe o lungime cât mai mare, fără variante de traseu, dar cu posibilitatea de creștere a vitezei la 200 km/oră; elementele geometrice ale traseului în plan pot permite creșterea vitezei de la 160 km/oră la 200 km/ă, după desființarea trecerilor la nivel și realizarea de pasaje superioare”, se arată în Nota de fundamentare.