‘Negarea caracterului opresiv al comunismului este o insultă la adresa victimelor dictaturii’
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) condamnă ferm declarațiile publice ale candidatului la alegerile prezidențiale Silviu Predoiu, care a afirmat recent că nu este sigur dacă în România a existat comunism. Institutul consideră că astfel de afirmații reprezintă o minimalizare gravă a regimului dictatorial care a marcat profund istoria recentă a țării.
Declarațiile lui Predoiu au fost făcute în emisiunea „Studio Politic”, difuzată la Digi24, dar nu sunt primele de acest fel. În luna martie, în cadrul podcastului „Vorbitorincii”, fostul general SIE afirma că în perioada comunistă „nimeni nu era frământat”, că „bancurile cu Ceaușescu se strigau pe culoare în gura mare” și că „foarte multă lume a aflat ulterior” cât de opresiv era regimul. Acesta a susținut că, la 20 de ani, era preocupat de vacanțe și distracții, sugerând că disidența era un fenomen marginal.
În replică, IICCMER atrage atenția că regimul comunist din România, care a durat 42 de ani, a fost unul opresiv și totalitar, responsabil pentru distrugerea a zeci de mii de vieți. Teroarea din închisorile politice, moartea a peste 15.000 de copii în căminele-spital și suprimarea libertăților fundamentale sunt doar câteva dintre atrocitățile comise în numele ideologiei comuniste.
„Regimul comunist nu a însemnat doar cozi și frig, ci un sistem barbar și izolaționist”, avertizează reprezentanții institutului. Aceștia reamintesc că în decembrie 2006, Președintele României a condamnat în mod oficial comunismul ca fiind ilegitim și criminal pe toată durata existenței sale.
Prof.univ.dr. Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, a calificat declarațiile lui Silviu Predoiu drept „profund îngrijorătoare” și „negaționiste”. În opinia sa, o astfel de atitudine reflectă „o ignoranță periculoasă” față de suferințele provocate de dictatura comunistă: „Negarea acestuia este o insultă adusă tuturor celor care au suferit de pe urma odioaselor abuzuri ale dictaturii comuniste.”
În încheiere, IICCMER își reafirmă angajamentul de a promova adevărul istoric documentat, considerând că asumarea onestă a trecutului este esențială pentru consolidarea democrației și prevenirea reîntoarcerii la un regim totalitar.