Intenţionez să candidez la alegerile prezidenţiale din 2025
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2025.
„Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil moment pe care România l-a avut după Revoluţie. Românii au transmis la alegerile pe care tocmai le-am avut că nu se mai poate, că s-a minţit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele şi că instituţiile nu se ocupă de lucrurile de care trebuie să se ocupe. Este nevoie de schimbarea fundamentală a modului în care statul răspunde la aşteptările cetăţenilor. Această schimbare nu poate să se bazeze decât pe valori sănătoase. Vă anunţ că intenţionez să candidez la alegerile prezidenţiale din 2025”, a transmis, luni, edilul general al Capitalei, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.
În ceea ce priveşte opţiunea sa de a candida la alegerile prezidenţiale la puţin timp după ce a obţinut un nou mandat de primar, Nicuşor Dan a declarat: „Bucureştenii nu pot trăi bine în Bucureşti, dacă România nu o duce bine”.
„În anii pe care i-am avut în Primărie am încercat – şi în opinia mea am reuşit – să dăm Bucureştiului o direcţie. Numai că viteza cu care am mers în această direcţie nu a fost deloc o viteză corespunzătoare şi nici nu poate să fie, în anii care urmează, dacă nu se schimbă ceva fundamental în întreaga administraţie din România”, a explicat Nicuşor Dan.
El a menţionat pentru preşedintele României este important „să stăpânească mecanismele administrative”, să poată negocia „coagulări politice” şi „să înţeleagă foarte bine mecanismele juridice”. În opinia sa, una dintre marile „probleme” ale României o reprezintă corupţia şi modul de funcţionare a instituţiilor.
„Sunt zone întregi în statul român, la toate nivelurile, care sunt capturate de grupuri de interese şi ele bineînţeles că acţionează în interesul găştii şi nu în interes public, iar instituţiile nu funcţionează, pentru că tot timpul prevalează relaţia de partid şi nu competenţa. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public şi cei care apără interesul de gaşcă. Nu va fi ceea ce propun unii: un concurs de cine strigă mai tare că în România e corupţie. Ştim toţi că în România e corupţie. Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică şi justiţie. Acestea sunt atributele esenţiale pe care trebuie să le aibă preşedintele României în România de azi”, a susţinut edilul general.
Potrivit acestuia, România nu are în prezent „o direcţie” şi cu toate că au fost elaborate o serie de strategii acestea „se bat cap în cap unele cu altele” şi sunt „foarte puţin adaptate la realitate”. În opina primarului Capitalei, România are în sectorul public şi cel privat, precum şi în diaspora „resurse foarte importante de competenţă”, pe care însă statul român „nu le-a accesat” până în momentul acesta.
„Acesta este rolul preşedintelui – care nu e implicat în actul de guvernare zilnic şi în felul acesta are o distanţă – de a identifica aceste competenţe, de a le organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite pentru principalele probleme pe care România le are”, a indicat Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei a evidenţiat şi rolul preşedintelui de a reface dialogul între diversele categorii socio-culturale, care au ajuns „în opoziţie unele faţă de altele”, din cauză că preocupările lor nu au fost înţelese de guvernanţi şi de clasa politică.
„Au fost multe îngrijorări ale multora dintre aceste categorii – de la pandemie, războiul din Ucraina, inflaţie – la care guvernanţii nu au avut răspunsul adecvat şi este rolul preşedintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii. Este rolul preşedintelui să enunţe acele valori care ne unesc”, a subliniat el.