A primit vot de neîncredere
Bundestagul, forul legislativ din Germania, s-a reunit, luni, având un singur punct pe ordinea de zi: demiterea cancelarului Olaf Scholz printr-un vot de neîncredere, relatează presa internațională.
Voturile de încredere sunt o procedură rară în Germania – este abia a șasea oară în istoria postbelică a Republicii Federale când un șef de guvern utilizează această măsură.
Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, explică detaliile votului din Germania și ce va urma pe scena politică.
”Parlamentul Germaniei tocmai a votat demiterea Guvernului Olaf Scholz
Urmează alegeri anticipate care vor fi câștigate, cel mai probabil, de Uniunea Creștin-Democrată (CDU – partid de centru-dreapta, membru PPE), iar Friedrich Merz va fi, cel mai probabil, noul cancelar al Germaniei.
Ce avem de reținut:
– Coaliția „Semafor”, formată din Socialiștii lui Olaf Scholz, de Liberali și de Verzi, a generat multe așteptări în rândul oamenilor și a dezamăgit la fel de multă lume. De aceea, alianțele între partide cu doctrine diferite trebuie negociate foarte bine la început și pe principii și obiective clare. Altfel, vor eșua;
– Toți cei 4 cancelari socialiști ai Germaniei din ultimii 75 de ani au fost nevoiți să-și încheie mandatul înainte de termen;
– Germania este exemplul clar că oamenii dezamăgiți de partide proeuropene aflate la guvernare pot susține în continuare alte partide proeuropene, dacă acestea vin cu candidați serioși, credibili și cu soluții clare, europene, la problemele oamenilor.”, arată Siegfried Mureșan.
Cu data alegerilor stabilită pentru 23 februarie anul viitor, iată ce este în joc.
Cine concureaz[?
Vor fi șapte partide majore pentru care vor vota germanii. Patru dintre cei șapte au făcut anunțuri oficiale despre Kanzlerkandidaten – candidații la funcția de cancelar.
Cele două partide dominante mereu prezente ale politicii germane, Creștin-Democrații (CDU) și Uniunea Creștină Socială (CSU), cunoscute neoficial sub numele de Uniunea, formează un singur grup. Social-democrații, sau SPD, formează altul.
Având în vedere sistemul german de reprezentare proporțională, guvernul tinde să fie format într-o coaliție, condusă de obicei de CDU/CSU sau SPD.
Câștigătorul caută un partener care să formeze o majoritate. Din 2021, SPD-ul lui Scholz guvernase într-o coaliție neliniștită cu Partidul Liber Democrat (FDP) și Partidul Verzilor. În cei 16 ani anteriori coaliției tripartite a lui Scholz, CDU, sub conducerea Angelei Merkel, s-a bazat atât pe SPD, cât și pe FDP ca parteneri în diferite guverne.
CDU/CSU va fi condus de data aceasta de Friedrich Merz, iar SPD de cancelarul în exercițiu, dar profund nepopular, Scholz.
Partidul de extremă dreapta Alternative for Deutschland (AfD) a înregistrat performanțe puternice la alegerile regionale care i-au dat un impuls național. Co-liderul partidului, Alice Weidel, este Kanzlerkandidat al acestuia . Ea este cunoscută pentru politicile populare și politicile populiste, în special în ceea ce privește migrația. Este o susținătoare înflăcărată a susținerii valorilor tradiționale germane, spunând celebru „nimeni să nu se atingă de șnitelul meu!” – o referire la felul de mâncare popular.
Partidul Verzilor ar trebui, de asemenea, considerat unul de urmărit. Este puțin probabil să adune suficiente voturi pentru a fi cel mai mare partid, dar totuși ar putea juca un rol important în formarea următorului guvern. Verzii vor fi conduși de Robert Habeck, în prezent ministrul Economiei al națiunii.
Celelalte trei partide majore vor fi Democrații Liberi; BSW, un grup socialist de stânga numit după liderul său, Sahra Wagenknecht; și în sfârșit Die Linke, un partid politic de stânga. Toți trei încă nu și-au anunțat oficial candidații.
Cu excepția unei inversări majore și neașteptate a sondajelor, Merz de la CDU/CSU este foarte probabil să fie noul cancelar al Germaniei.
Sondajele de opinie naționale au în prezent CDU/CSU cu o ieșire înaintea celorlalți, cu 32% din sprijinul celor chestionați. AfD se află în prezent pe locul doi cu 18%, SPD pe al treilea cu 16%, iar Verzii cu 14%.
Cine este Friedrich Merz?
Merz nu este un nou venit în politica germană, dar aceasta este a doua lui iterație ca politician.
Între 1989 și 1994, Merz a fost membru al Parlamentului European (MEP) pentru Germania. Ulterior, a devenit membru al Bundestagului sau parlamentului german, reprezentând acolo CDU până în 2009. Apoi a părăsit politica pentru a lucra ca avocat corporativ, unde a făcut parte din multe consilii de supraveghere, inclusiv la gigantul de investiții BlackRock.
Merz reprezintă circumscripția Hochsauerlandkreis în Bundestag, regiunea în care s-a născut, iar în prezent locuiește în orașul său natal, Brilon. De asemenea, este reputat pe scară largă a fi milionar și are o licență de pilot privat.
Merz a făcut două încercări eșuate de a deveni șef al CDU în 2018 și 2020. În 2021 s-a întors ca membru al Bundestagului, pentru prima dată în 12 ani, iar ulterior a obținut nominalizarea ca șef al CDU, preluând oficial conducerea. în septembrie 2022.
El este cunoscut pentru că a mutat CDU la dreapta, cu o atitudine mai dură față de migrație și o minte economică puternică. În încercarea sa de a deveni lider de partid, el a făcut campanie pentru a nu fi un moștenitor în stilul lui Merkel, spre deosebire de contestatorii săi, marcând astfel sfârșitul politicilor centriste ale CDU în perioada ei de cancelar.
Leonie von Randow, un reporter politic la postul german WELT TV, care va acoperi campania electorală, a declarat pentru CNN că Merz „știe un lucru sau două despre economie și, evident, acesta este un lucru care îi pasă multor oameni. Mulți oameni speră (el) să poată duce lucrurile mai departe.”
Merz este un susținător foarte puternic al sprijinirii Ucrainei în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei. El a fost un susținător vocal al acordării Ucrainei de rachete Taurus de fabricație germană, arme care ar putea fi folosite pentru a ataca ținte rusești cu mult dincolo de linia frontului Ucrainei . Scholz, în schimb, a refuzat în mod constant să le furnizeze Kievului.
Merz a făcut o călătorie surpriză în capitala Ucrainei la începutul acestei luni, unde a îndemnat națiunile europene să-și formeze o „viziune comună” pentru pace în Ucraina, mai ales având în vedere sosirea iminentă a președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă.
Care sunt principalele probleme?
Economia va juca un rol central în alegeri, în special având în vedere performanța sa lentă sub Scholz.
În ultimele zile, Banca Centrală Germană a revizuit în jos previziunile de creștere estimate cu 0,2%, afirmând că „economia germană este programată să stagneze în semestrul de iarnă 2024-2025 și începe să se redreseze abia pe parcursul anului 2025. ”
Legat de dezbaterea asupra economiei va fi un accent pe revigorarea importantei industrii auto a țării. Banca Centrală a spus că problemele din industrie sunt „structurale” și, prin urmare, exacerbează forța asupra economiei.
Companiile importante, inclusiv Volkswagen, unul dintre cei mai mari producători de automobile din lume, se confruntă cu concedieri majore și închideri de fabrici .
Argumentele privind imigrația vor fi, de asemenea, esențiale în aceste alegeri, mai ales în condițiile în care partidele caută să atragă voturi departe de un AfD în creștere, ceea ce a făcut din aceasta o problemă de bază.
„Alegerile vin probabil într-un moment foarte bun pentru AfD… acesta este un moment în care mulți oameni sunt, în general, foarte nemulțumiți de guvern, așa că vor să facă un punct și să voteze pentru un partid extrem pentru a arăta cât de nefericiți sunt. sunt”, a declarat von Randow pentru CNN.
Scholz a reintrodus controalele la granițele cu țările europene vecine în ultimele luni, o mișcare pe care mulți au văzut-o în timp ce el încerca să obțină favoarea alegătorilor care s-ar putea îndrepta către populistul AfD.
Prăbușirea regimului Assad din Siria va juca, de asemenea, în dezbaterea națională. Germania a primit mai mulți migranți sirieni decât orice altă națiune europeană în timpul războiului său civil. Campania privind modul în care fiecare parte ar trata imigranții a început deja.
Ce se întâmplă după alegeri?
Este foarte greu de văzut un rezultat în care CDU/CSU și Friedrich Merz nu ies învingători.
Conducerea lor pare cimentată și inatacabilă, dar întrebarea majoră se referă la formarea unui guvern stabil. Este puțin probabil ca CDU/CSU să câștige o majoritate totală din cele 630 de locuri aflate la bătaie. Asta înseamnă că vor trebui să formeze o coaliție cu unul (sau mai multe) dintre celelalte partide. Întrebarea este cine?
Dacă AfD ar avea rezultate așa cum sugerează sondajele de opinie, ar marca o schimbare majoră în politica germană. De la înființarea sa în 2013, partidul nu a câștigat niciodată mai mult de 94 de locuri. A fost al cincilea cel mai mare partid în 2021 și al treilea ca mărime în 2017.
În timp ce AfD se va vedea ca potențiali regi, CDU/CSU ar putea să nu dorească să le ofere o voce atât de proeminentă în conducerea țării.
Asta lasă SPD-ul, cu care au lucrat anterior, în special în epoca Merkel. Sau, ar putea privi mai la stânga către Verzi, dar asta poate veni și cu o ciocnire de principii și politici, având în vedere natura lor mai de stânga.
În orice caz, alegerile federale par să lase SPD și Scholz profund umiliți și să intre într-o perioadă de autoreflecție. „Este probabil sfârșitul carierei sale politice”, a declarat von Randow pentru CNN.