Rusia retrage talibanii de pe lista sa cu organizaţii teroriste
Curtea Supremă a Rusiei a anunţat joi că a validat retragerea talibanilor de pe lista Rusiei cu organizaţii teroriste, o măsură simbolică menită să consolideze relaţiile dintre Moscova şi regimul de Kabul care este izolat pe scena internaţională, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Decizia intră în vigoare imediat”, a declarat judecătorul responsabil de acest caz, Oleg Nefedov. Totuşi, această decizie nu echivalează cu o recunoaştere formală a guvernului taliban de către Moscova.
Rusia a înscris talibanii pe lista sa cu organizaţii teroriste în anul 2003, deşi a primit reprezentanţi ai acestora de mai multe ori înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul în august 2021, după care Statele Unite s-au văzut nevoite să-şi retragă ultimele trupe din Afganistan. De atunci, delegaţii ale talibanilor au venit în diferite ocazii la Moscova şi au participat acolo la conferinţe pe tema soluţionării conflictelor din Afganistan.
Moscova a încercat în acest timp să-şi normalizeze relaţiile cu noul guvern afgan, pe care-l consideră un potenţial partener economic şi de asemenea în combaterea terorismului.
Guvernul condus de talibani nu a fost recunoscut oficial deocamdată de nicio ţară, în special din cauza situaţiei dezastruoase a drepturilor femeilor din Afganistan. Cu toate acestea, pe lângă Rusia, Pakistanul, China, Iranul şi majoritatea ţărilor din Asia Centrală menţin de facto relaţii diplomatice cu autorităţile afgane.
Apropierea dintre Moscova şi Kabul pare că s-a accelerat după atentatul comis în apropiere de Moscova pe 22 martie 2024, când 145 de persoane au fost ucise într-o sală de concerte de patru terorişti ai grupării Statul Islamic-Khorasan (SI-K), o ramură a grupării Statul Islamic şi care este activă mai ales în Afganistan.În iulie 2024, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că îi consideră pe talibani drept „aliaţi în lupta împotriva terorismului”, iar la sfârşitul anului el a promulgat o lege care permite autorităţilor ruse să elimine numele unei grupări de pe lista organizaţiilor teroriste şi interzise în Rusia. Conform actului normativ, interdicţia impusă unei organizaţii poate fi „suspendată temporar” de instanţe din Rusia dacă există „dovezi reale” că o astfel de grupare a încetat să promoveze „terorismul”.
În octombrie anul trecut, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut Occidentului să ridice sancţiunile impuse Afganistanului şi să îşi asume responsabilitatea pentru reconstrucţia acestei ţări devastate de decenii de război.
La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu, a venit în decembrie la Kabul, o vizită inedită a unui oficial străin de rang înalt şi în timpul căreia el a subliniat dorinţa Rusiei de a consolida cooperarea cu Afganistanul.
Mulţi dintre actualii lideri talibani au luptat în anii ’80 în războiul purtat atunci împotriva Uniunii Sovietice.