35 de ani de la Revoluţia din 1989
Orchestra Naţională Radio prezintă vineri, de la ora 19.00, un eveniment special ce marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din 1989. Concertul derulat sub bagheta dirijorului american John Axelrod este conceput în jurul Simfoniei a 3-a „Eroica” de BEETHOVEN (lucrare dedicată iniţial lui Napoleon Bonaparte), dar şi în jurul unei inedite lucrări de tinereţe semnate de George Enescu: „Suite roumaine”, creaţie în care compozitorul a cuprins şi un cântec al revoluţionarilor de la 1848 şi care avea să devină imnul nostru naţional: „Deşteaptă-te, române!”, potrivit news.ro
De asemenea, veţi asculta Fantezia pentru pian, solişti vocali, cor şi orchestră de Beethoven, prilej de a-l aplauda pe cel de-al doilea invitat special al serii de la Sala Radio: tânărul pianist român Cadmiel Boţac. În 2 decembrie, acesta a primit, la Viena, premiul I la Concursul Bösendorfer, organizat de celebra firmă producătoare de piane în parteneriat cu Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena. Competiţia a avut loc în celebra sală vieneză de concerte Musikverein, de unde este transmis pe 1 ianuarie Concertul de Anul Nou.
Cu ocazia acestui concert, Editura Casa Radio readuce în atenţia publicului albumul apărut sub titulatura „Cadmiel Boţac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu”. La finalul evenimentului, pianistul Cadmiel Boţac va oferi publicului o sesiune de autografe pe acest compact-disc, în Foaierul central al Sălii Radio.
Compact-discul „Cadmiel Boţac. Recital de pian – Beethoven, Chopin, Enescu” este rezultatul a două distincţii acordate tânărului artist de Radio România Muzical: premiul special primit în 2017, la „Transylvanian International Piano Competition” (Braşov) şi Bursa „Moştenitorii României muzicale”, câştigată în 2020. Acestea i-au oferit tânărului pianist şansa unei sesiuni de înregistrări speciale, realizate la Radio România, în Studioul de Concerte, şi editarea acestui album.
Evenimentul de la Sala Radio este prezentat cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Ţuţu, şi în ipostază solistică îi veţi aplauda pe soliştii vocali: Olga Murariu-Caia, Anastasia Turkoz, Camelia Cuzub, Nicolae Simonov, Ciprian Mardare şi Cristian Ruja.
John Axelrod a fost ales, în 2023, director muzical şi dirijor principal al Orchestrei Naţionale Elveţiene (Swiss National Orchestra) şi îşi continuă colaborarea – ca dirijor principal – cu Orchestra Simfonică Bucureşti. Cu o experienţă de peste un sfert de secol în dirijarea a aproape 200 de orchestre din întreaga lume, John Axelrod se bucură de o bogată carieră internaţională. În 2020, a primit premiul Special Achievement Award din partea International Classical Music Awards pentru activitatea sa remarcabilă.
O prezenţă cu totul inedită şi specială pe scenele muzicale internaţionale, John Axelrod îşi împarte pasiunea pentru muzică cu cea pentru gastronomie şi vinuri de colecţie. Cunoscut de publicul larg şi datorită blogului şi canalului său de YouTube „The Conductor in the Kitchen” („Dirijorul în bucătărie”), John Axelrod combină armonios muzica şi arta culinară, împărtăşind reţete şi momente din viaţa sa personală.
Printre relaţiile sale de lungă durată se numără colaborările cu NDR Sinfonieorchester Hamburg (Filarmonica Elbe), Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino, Orchestra Teatrului La Fenice din Veneţia, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Mozarteum din Salzburg. În Statele Unite, a dirijat, printre altele, Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Los Angeles şi Orchestra din Philadelphia.
John Axelrod a absolvit în 1988 Universitatea Harvard. S-a specializat sub îndrumarea lui Leonard Bernstein (în 1982), a studiat, de asemenea, la Conservatorul din Sankt Petersburg cu Ilya Musin (în 1996) şi a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000, când şi-a făcut debutul profesional ca dirijor asistent pentru „Parsifal” la Festivalul de la Bayreuth.
Născut în 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în oraşul natal – Sighetu Marmaţiei – la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câştigând deja primul concurs naţional. Au urmat alte premii naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul „Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul „Dinu Lipatti” – Bucureşti. Începând cu anul 2011, Cadmiel a fost elevul şi apoi studentul renumitului pianist Daniel Goiţi, profesor la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în Salzburg, Viena şi Strasbourg, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari pianişti şi pedagogi.
În 2014, Cadmiel a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev. La scurt timp, Cadmiel a câştigat Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” (Franţa), Concursul Internaţional „Carl Filtsch” (Sibiu) şi Concursul Internaţional „Transylvanian Piano Competition” (Braşov).
În ceea ce priveşte bursele, Cadmiel Boţac a fost de-a lungul anilor bursier al „Fundaţiei pentru Comunitate” şi al „Fundaţiei Regale Margareta a României”, în cadrul programului „Tinere Talente”. În 2020, Cadmiel a câştigat bursa Fundaţiei Europene Yamaha, un concurs organizat la nivel european. Cadmiel Boţac a susţinut recitaluri şi concerte în S.U.A., Luxemburg, Croaţia, Italia, Franţa, Rusia, Germania şi Austria.
În noiembrie 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului Cadmiel Boţac, la editura Casa Radio, proiect iniţiat şi coordonat de Radio România Muzical. Discul conţine lucrări pentru pian solo din creaţia compozitorilor Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin şi George Enescu. În 2022, Cadmiel Boţac a câştigat premiul 1 la Concursul Naţional „New Hope Grand Prix”, organizat la Cluj-Napoca, şi ca premiu la acest concurs tânărul pianist a susţinut (în stagiunea 2022-2023) un turneu de 10 concerte cu cele mai importante orchestre din România.
În ianuarie 2023, Cadmiel Boţac a absolvit studiile de Masterat ale Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena, la clasa profesorului şi pianistului Stefan Arnold, în prezent urmând studiile postgraduale la aceeaşi universitate. Din octombrie 2023, Cadmiel este doctorand al Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Concertul va fi transmis live pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat live online (pe site-urile celor două posturi de radio) şi prin intermediul aplicaţiei Radio România, disponibilă pe dispozitive Android şi iOS.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro şi în Reţeaua Bilete.ro. Biletele se pot achiziţiona şi de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00).
Albumul „Cadmiel Boţac. Recital de pian – Beethoven, Chopin, Enescu” este disponibil, la preţ de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie.