Știrile Zilei

Betonul cedează și au apărut fisuri/ Explicație de la Apele Române


Barajul de la Valea de Pești, din județul Hunedoara, a pus în alertă toate autoritățile locale, după ce au apărut imagini cu fisuri în baraj, dar mai ales în stratul de beton. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a făcut o şedinţă extraordinară pentru a stabili ce măsuri trebuie luate ca să fie protejate localităţile din apropiere, informează Mediafax.

Barajul Valea de Pești are un volum de apă de 4,5 milioane metri cubi și alimentează cu apă industrială și potabilă localitățile Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și Petroșani.

Apele Române susțin că nu sunt probleme

Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură, transmite Administrația Națională Apele Române.

„Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură. Toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată. Construit în 1973, barajul asigură alimentarea cu apă potabilă și industrială a localităților din Valea Jiului și este supravegheat permanent, conform normelor aplicabile barajelor de importanță majoră (categoriile A și B)”, potrivit unui comunicat de presă.

ANAR arată că, în urma precipitațiilor abundente din 28-29 martie (93,5 l/mp), s-a observat o creștere temporară a infiltrațiilor prin sistemele de drenaj, până la 60 l/s.

„Acest fenomen a fost cauzat de activarea unor fisuri vechi din masca de etanșare, accentuate de îmbătrânirea materialului. Ca măsură de precauție, nivelul apei din acumulare a fost redus controlat cu aproximativ 3 metri. Astfel, infiltrațiile au revenit în limitele de siguranță, iar barajul se află într-o stare de echilibru stabil. Nu s-au înregistrat deteriorări structurale și, chiar în condiții de viitoare ploi intense, nu există riscul cedării barajului. Pentru a elimina complet vulnerabilitățile, autoritățile vor demara lucrările de reabilitare a măștii de etanșare, prin montarea unei soluții moderne din geocompozit de PVC, deja aprobată în planurile tehnico-economice. Instituțiile implicate – Administrația Națională prin Administrația Bazinală de Apă Jiu și Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani, alături de Consilul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara – continuă monitorizarea 24 h din 24 ( și 7 zile/7) și aplică toate măsurile necesare pentru protejarea locuitorilor și continuitatea alimentării cu apă. Populația este rugată să consulte doar surse oficiale de informare și să ignore zvonurile sau informațiile neverificate”, se arată în finalul comunicatului.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button