Știi ce mănânci? Avertismentul InfoCons despre pizza din restaurantele din România
Tu știi ce mănânci: InfoCons a realizat un studiu despre ingredientele care se folosesc în pizza, în restaurantele din România.
Fie că le comnadă în restaurante sau online, românii ajung să consume pizza cu până la 25 de aditivi și 65.49 grame de zahăr pe porție.
InfoCons avertizează că fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.
”Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?”, transmis InfoCons, potrivit romaniatv.net.
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Pizza analizată
– Pizza Capriciosa
– Pizza Quattro Stagioni
– Pizza Quattro Formaggi
Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame.
Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmeză :
– Pizza Capriciosa – 40 de preparate
– Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate
– Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :
– Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pizza ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 25 :
– Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E330 acid citric , E331 citrati de sodiu , E385 calciu disodic edta , E407 caragenan , E452 polifosfati , E491 monostearat de sorbitan , E1422 amidon modificat
Pe locul 2 se regăsesc : E120 carmine , E202 sorbat de potasiu , E250 nitrit de sodiu , E252 nitrat de potasiu , E262 acetati de sodiu , E270 acid lactic , E300 acid ascorbic , E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu , E325 lactat de potasiu , E410 guma carruba, E412 guma de guar , E415 guma xantan , E450 difosfati , E451 trifosfati , E471 digliceride , E509 clorura de calciu , E535 ferocianid de potasiu , E536 ferocianura de potasiu , E575 glucono-delta-lactona , E579 gluconat feros , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E627 guanilat disodic , E631 inozinat disodic , E635 ribonucleotide disodice , E640 glicina si sarea sa de sodiu
Pe ultimul loc se regăsesc : E172 oxizi si hidroxizi de fier , E235 natamicina , E243 lauroil arginat de etil , E306 extract bogat in tocoferol , E322 lecitine, E420 sorbitoli , E585 lactat feros
Toate produsele studiate au avut următoarele informații :
– Valoarea energetică este cuprinsa între 171.88 kcal și 423.71 kcal.
– Cantitatea de sare variază între 0.63g și 4.07g raportată la 100 g de produs
Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de sare va ajunge la 55.76 grame de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0.48g și 4.78g raportată la 100 g de produs. În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de zahăr va ajunge la 65.49 grame de zahăr , iar Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.