Dosarele X la spitalul din iași! Încă o moarte suspectă, după decesul celor doi tineri rezidenţi. Ministerul Sănătății face anchetă
Tragediile se țin lanț la spitalul din Iași, după moartea subită a doi medici rezidenţi de la cel mai mare spital din Moldova. Colegii tinerilor morți la 28, respectiv 31 de ani, vorbesc despre burnout şi despre cum pe anumite secții cadrele medicale au ture și de câte 35 de ore. Deşi conducerea unităţii medicale spune că decesele nu au legătură cu suprasolicitarea, Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă. Azi-noapte, un brancardier de 54 de ani a făcut infarct și a murit la puțin timp după ce ieșise din tură.
Situaţia de la Sfântul Spiridon a ajuns acum în atenţia ministrului Sănătăţii, care a cerut Colegiului Medicilor să facă lumină în acest caz. Mai ales că şi un brancardier al spitalului a murit noaptea trecută, scrie observatornews.ro.
„Rămâne să vedem dacă există o relaţie între modul în care şi-au desfăşurat ei activitatea, o eventuală suprasolicitare şi această evoluţie nefericită”, a transmis Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
George Ştefan Tilă era în ultimul an de rezidenţiat, la secţia de gastroenterologie de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. S-a stins din viaţă pe 28 martie, la doar 31 de ani. Tânărul ar fi avut probleme mai vechi medicale, aşa că moartea lui nu a stârnit suspiciuni.
Totul s-a schimbat pe 13 aprilie, însă, când s-a stins din viaţă şi colegul lui de secţie, Emanuel Mirel Luca. Tânărul de 28 de ani a fost găsit fără suflare, în apartamentul său. Iniţial, s a crezut că a fost un infarct, dar potrivit unor surse medicale primele rezultate ale autopsiei au arătat leziuni la nivel pulmonar, care puteau fi produse în urma unor infecții respiratorii severe.
Ambii rezidenţi, dar şi mulți dintre colegii lor, ar fi avut recent COVID, dar şi gripă. Pentru că nu puteau lipsi, au continuat să lucreze, dar cu măşti.
Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi este cel mai mare spital universitar din zona Moldovei. Aici ajung cele mai grave cazuri. Şi tot aici avem cel mai mare număr de medici rezidenţi. Doar pe clinica de gastroenterologie a spitalului, unde erau şi cei doi tineri, îşi fac rezidenţiatul 100 de medici.
Suspiciunea de extenuare din cauza programului solicitant persistă
Ambii rezidenţi sunt foşti olimpici şi erau printre cei mai apreciaţi din secţia lor. George Tilă se pregătea să devină medic specialist, la Bârlad, unde făcea deja gărzi.
Emanuel Luca se pregătea de nuntă. Aştepta doar ca iubita lui, tot rezidentă, sa să se întoarcă de la studii, din Germania. Pe paginile lor de socializare, colegii şi pacienţii le mulţumesc pentru munca lor.
Moartea tragică a celor doi rezidenţi de la Spitalul din Iaşi a fost urmată de un al treilea deces, cu prezumţia de extenuare, anume cel al unui brancardier de 54 de ani care a făcut infarct și a murit la puțin timp după ce ieșise din tură.
„Sunt în continuare marcaţi de moartea unuia dintre brancardierii angajaţi la Terapie Intensivă, La Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon. Un bărbat de 54 de ani, care a prezentat moarte subită la domiciliu. A fost preluată ancheta de către Poliţie şi de către Medicină Legală”, spune dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU.
Cauzele exacte ale celor trei morţi urmează să fie stabilite după analizele medicilor legişti.