Drapelul Turciei flutură din nou la Damasc
Turcia şi-a redeschis sâmbătă ambasada în capitala siriană Damasc, la o săptămână după ce o alianţă de grupări rebele a înlăturat de la putere regimul autoritar al lui Bashar al-Assad, informează duminică dpa, potrivit Agerpres
Ambasada Turciei fusese închisă în 2012 din cauza deteriorării situaţiei securitare în timpul războiului civil din Siria.
Drapelul Turciei a fost arborat pe clădirea ambasadei sâmbătă, au arătat imagini difuzate de televiziunea turcă TRT.
Redeschiderea ambasadei are loc după ce joi Turcia a numit un însărcinat cu afaceri la Damasc.
Duminica trecută, o alianţă de rebeli condusă de gruparea Hayat Tahrir al-Shan (HTS) a pus capăt regimului lui Bashar al-Assad care a durat 24 de ani, cucerind Damascul, după ce a declanşat o ofensivă-fulger care a obligat familia Assad să fugă la Moscova.
HTS este desemnată drept grupare teroristă de mai multe puteri occidentale, inclusiv de SUA şi Uniunea Europeană, însă după victoria sa a încercat să se prezinte ca fiind mai moderată.
Cu un canal de comunicare deschis cu rebelii HTS, Turcia este acum considerată unul dintre actorii externi cei mai influenţi în Siria.
Ankara oferă deja consiliere pentru planurile pentru viitoarea structură politică a Siriei. Turcia i-a spus HTS că speră la o tranziţie paşnică, a declarat o sursă avizată de la Ankara, citată de dpa fără a-i preciza numele.
Turcia este acum un jucător-cheie în regiunea sa, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Turcia este „mândră” de „revoluţia populară” a Siriei, a declarat Erdogan în timpul unei reuniuni de partid în provincia estică Erzurum.
Preşedintele turc l-a ironizat pe Assad, afirmând că acesta „a fugit cu coada între picioare”, şi a promis un sprijin sporit pentru guvernul de tranziţie al Siriei.
Totodată, Turcia a declarat deja că va continua să se opună forţelor kurde care controlează o zonă mare din nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei turce.
Şeful diplomaţiei turce Hakan Fidan a îndemnat vineri Unităţile de Apărare a Poporului Kurd (YPG) susţinute de SUA să se dezarmeze, în caz contrar riscând să fie eliminate.