Bolojan aprobă un nou val de cereri de pensionare; nume grele pe listă
Un nou val de magistrați se retrage din sistem, pe fondul temerilor legate de schimbarea regulilor de pensionare. Asociațiile de magistrați au avertizat că România s-ar putea confrunta cu un exod fără precedent în justiție. Potrivit estimărilor FJR, peste 1.000 de judecători și procurori ar putea ieși anticipat la pensie, dacă guvernul PSD-PNL-UDMR condus de Marcel Ciolacu nu renunță la planul de a modifica vârsta minimă de pensionare în magistratură.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat miercuri, 16 aprilie 2025, următoarele decrete:
Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Panaitescu Raluca-Alexandrina la Curtea de Apel Timișoara, delegată în funcția de președinte al Secției litigii de muncă și asigurări sociale la această instanță – pensionare;
Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Toma Sterică-Dan, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul București – pensionare;
Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Sandu-Necula Carmen la Înalta Curte de Casație și Justiție – pensionare, la data de 1 mai 2025;
Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Cocor Magdalena-Cristina, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Arad – pensionare;
Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Popescu Mihaela-Alina în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, delegată în funcția de procuror șef al Biroului teritorial Covasna – pensionare.
Carmen Sandu-Necula, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, este unul dintre magistrații care au decis, nu demult, că magistratul Ioana Ancuța Popoviciu rămâne cu sancțiunea aplicată de CSM, respingând definitiv contestația. Amintim că judecătoarea a fost cea căreia i s-a atribuit, în primă fază, soluţionarea dosarului lui Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, condamnat recent la 10 ani de închisoare.
Popoviciu fusese suspendată din funcție timp de trei luni pentru abateri constatate în dosarul lui Vlad Pascu, inclusiv pentru gestionarea neprofesionistă a procesului. În timpul primului termen, aceasta l-a întrebat pe unul dintre tinerii decedați dacă este prezent în sală.
Hotărârea din octombrie 2024 a CSM a fost luată după conexarea a două acțiuni disciplinare împotriva magistratului Ancuța Popoviciu, care vizau atât comportamentul din dosarul 2 Mai, cât și întârzierile în stabilirea termenelor în alte aproximativ 120 de dosare, potrivit Ziarul Amprenta.
Ancuța Popoviciu a contestat decizia, însă Curtea Supremă a menținut sancțiunea. Între timp, magistratul a încercat fără succes să se transfere înapoi la Judecătoria Mangalia, după ce fusese mutată la Constanța la scurt timp după recuzarea sa din dosarul 2 Mai.
Totodată, o a treia acțiune disciplinară a fost inițiată împotriva sa la finalul lui 2024, fiind din nou sancționată cu suspendare, decizie pe care a contestat-o la Curtea Supremă.