Criză energetică în Moldova – Guvernul face apel urgent la economisirea energiei
Guvernul Republicii Moldova a lansat sâmbătă campania „Economiseşte energia – plăteşte mai puţin”, care vizează conştientizarea publicului de necesitatea economisirii energiei electrice, în special în sezonul de încălzire, în condiţiile în care ţara este ameninţată de o penurie de energie electrică din cauza situaţiei din Transnistria şi de creşterea preţurilor.
Cetăţenii sunt îndemnaţi să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică, printre care instalarea becurilor LED, stingerea luminii în încăperile în care nu se află nimeni şi scoaterea dispozitivelor din priză când nu sunt utilizate, relatează NewsMaker, conform news.ro.
„Dragi cetăţeni, vom trece cu bine de această iarnă, pentru că Guvernul va continua să-i ajute pe cei vulnerabili, dar şi pentru că societatea noastră este responsabilă. Fiecare dintre noi vrea să cheltuie cât mai puţin pe facturi şi putem face acest lucru prin schimbări mici în casele noastre. O serie de acţiuni mici, dar cu impact mare, pot ajuta salvăm şi enegia, şi banii”, a declarat, într-un videoclip postat pe reţelele sociale, Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului de la Chişinău.
Între altele, reprezentantul Guvernului a îndemnat cetăţenii să folosească un termostat şi să-l seteze între 18 şi 20 de grade, să încarce complet maşina de spălat vase sau rufe şi să folosească programele economice, pornind dispozitivele noaptea, când cererea este mai mică şi importul de energie mai ieftin.
Creștere a cererii de enegie electrică
Compania de stat Energocom a anunţat anterior că a înregistrat o creştere a cererii de energie electrică şi la rândul său a făcut apel la consumatori să utilizeze energia în mod raţional.
Republica Moldova va achiziţiona în decembrie 35% din energia electrică necesară pentru consum de pe bursa română OPCOM şi de la compania Nuclearelectrica, a precizat Energocom. Aproape 37% din necesităţi va fi asigurată de MGRES (termocentrala electrică de la Cuciurgan, în Transnistria – n.r.), iar restul de 27% va fi furnizată de termocentralele din Chişinău şi Bălţi, precum şi de instalaţiile de energie regenerabilă.
Un alt apel către cetăţeni pentru economisirea energiei electrice a venit şi din partea furniozorului Premier Energy. Compania a atras atenţia asupra creşterii consumului de energie electrică şi a avertizat despre riscul suprasolicitării reţelelor electrice şi creşterea costurilor de achiziţie.
Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care temperaturile au scăzut, iar Republica Moldova este ameninţată de o penurie de energie electrică din cauza situaţiei din Transnistria. Acolo, importurile de gaz de la compania rusă Gazprom riscă să fie sistate de la 1 ianuarie 2025, pentru că expiră contractul de tranzit pe care Gazprom îl care cu Ucraina, iar Kievul a anunţat că nu doreşte să mai fie prelungit, în condiţiile agresiunii ruse asupra ţării. Gazul rusesc alimentează centrala de la Cuciurgan, de unde se aprovizionează cu energie electrică la un preţ mai mic şi restul Republicii Moldova. Încercările autorităţilor de la Chişinău de a convinge Gazprom să trimită gaz în Transnistria printr-o rută alternativă – Turcia, Bulgaria, România – au eşuat, după ce monopolul rus de stat a pus condiţia plăţii unor pretinse datorii mai vechi pe care Republica Moldova nu le recunoaşte.
Din această cauză, în Transnistria a fost impusă starea de urgenţă în economie, care prevede inclusiv sistarea exporturilor de energie electrică, iar parlamentul de la Chişinău a aprobat instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic al ţării începând din 16 decembrie.