‘Trebuie să fie recunoscute actualele realități geopolitice și teritoriale’
Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Mihail Galuzin, a menționat că livrările interminabile de arme occidentale către Ucraina „nu fac altceva decât să prelungească conflictul și să ducă la o creștere a victimelor în rândul civililor”.
Rusia este deschisă la negocieri privind Ucraina, dar pentru aceasta trebuie recunoscute realitățile teritoriale actuale, a adăugat ministrul adjunct rus de externe, Mihail Galuzin, într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă TASS, relatează Rador Radio România.
„Rusia este deschisă unui dialog cu privire la Ucraina, care să se bazeze pe luarea în calcul a intereselor noastre. Poziția noastră rămâne neschimbată în ceea ce priveşte obținerea unei soluții ample, cuprinzătoare, durabile și echitabile.
Pentru aceasta, în primul rând, trebuie eliminate cauzele sale fundamentale și trebuie să fie recunoscute actualele realități geopolitice și teritoriale.
Occidentul ar trebui să înceteze să pompeze arme Forțelor Armate ale Ucrainei, iar Kievul să înceteze ostilitățile’, a subliniat ministrul.
Kremlinul afirmă că summitul din Elveţia pentru pacea în Ucraina este o pierdere de timp fără participarea Rusiei
Kremlinul a declarat marţi că este de înţeles că unele ţări refuză să participe la summitul pentru pace în Ucraina, găzduit la sfârşitul săptămânii viitoare de Elveţia, deoarece reuniunea nu are obiective clare şi este absurd să se desfăşoare fără Rusia, relatează Reuters şi TASS, informează News.ro.
Ucraina spune că peste 100 de ţări şi organizaţii au fost de acord să participe la summitul din 15-16 iunie, la care Moscova nu a fost invitată. „Aceasta este o activitate complet absurdă, este o pierdere de vreme inutilă”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a spus că este evident că reuniunea nu este orientată spre rezultate şi „de aceea multe ţări nu vor să piardă timpul”. „A discuta despre Ucraina fără participarea Rusiei este (…) absolut absurd, este evident că nu este orientată spre niciun rezultat”, a subliniat Peskov.
Summitul din Elveția
Conferinţa privind Ucraina va avea loc pe 15-16 iunie la Bürgenstock, în Elveţia. China nu va participa nici ea la această reuniune, lucru pe care preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, l-a remarcat cu satisfacţie marţi, într-o postare pe Telegram, în timp ce Statele Unite nu vor fi reprezentate de Joe Biden, aşa cum ar fi vrut Ucraina.
Purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat luni că există discrepanţe între ordinea de zi a reuniunii de la Bürgenstock, cererile Chinei şi aşteptările generale ale comunităţii internaţionale. „Este dificil pentru China să participe la această reuniune, iar părţile relevante au fost notificate cu privire la consideraţiile şi preocupările Chinei”, a declarat ea.
China a insistat întotdeauna asupra faptului că o conferinţă internaţională de pace ar trebui să se desfăşoare pe baza a trei principii importante: ar trebui să fie prezenţi reprezentanţi atât din Rusia, cât şi din Ucraina, participarea tuturor părţilor ar trebui să fie egală, iar toate planurile de pace ar trebui să fie luate în considerare în mod echitabil, a precizat Mao Ning.
Întrebat dacă Kremlinul are date privind participarea sau neparticiparea Arabiei Saudite la conferinţă, purtătorul de cuvânt al liderului rus a precizat marţi că „aceasta este o chestiune suverană pentru Arabia Saudită”. Anterior, preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, citase rapoarte de presă potrivit cărora nici Arabia Saudită nu va merge la reuniune, deşi regatul nu şi-a anunţat public poziţia privind summitul.
Întâlnirea organizată în Elveţia are loc într-un moment crucial în cel de-al treilea an al războiului din Ucraina, unde forţele ruseşti au înregistrat o serie de câştiguri treptate începând cu luna februarie.
În ultimele săptămâni, o serie de ţări NATO au declarat că vor permite Ucrainei să lovească ţinte din interiorul Rusiei cu armele pe care le-au furnizat Kievului, ceea ce liderul rus Vladimir Putin a avertizat că ar putea duce la o escaladare a războiului într-un conflict global.
Rusia afirmă că este deschisă la dialog pe baza „noilor realităţi” pe care le-a creat pe teren, unde forţele sale controlează aproximativ 18% din Ucraina. Kievul spune că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a tuturor forţelor ruseşti şi pe restabilirea integrităţii sale teritoriale dinainte de 2014, când a fost anexată Crimeea.