China și SUA ne devansează, iar redresarea pare improbabilă
Ponderea Europei în economia mondială este în scădere, iar temerile legate de faptul că acest continent nu mai poate ține pasul cu Statele Unite și China sunt tot mai mari. „Suntem prea mici”, a declarat Enrico Letta, un fost prim-ministru italian care a prezentat recent Uniunii Europene un raport privind viitorul pieței unice, scrie The New York Times.
„Nu suntem foarte ambițioși”, a declarat Nicolai Tangen, șeful fondului suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, pentru Financial Times. „Americanii doar muncesc mai mult”.
„Întreprinderile europene trebuie să își recâștige încrederea în sine”, a declarat asociația europeană a camerelor de comerț.
Lista motivelor pentru ceea ce a fost numită „criza de competitivitate” continuă: Uniunea Europeană are prea multe reglementări, iar conducerea sa de la Bruxelles are prea puțină putere. Piețele financiare sunt prea fragmentate; investițiile publice și private sunt prea scăzute; companiile sunt prea mici pentru a concura la scară globală.„Organizarea, procesul de luare a deciziilor și finanțarea noastră sunt concepute pentru «lumea de ieri» – pre-Covidiu, pre-Ucraina, pre-conflagrație în Orientul Mijlociu, pre-reîntoarcerea rivalității marilor puteri”, a declarat Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, care conduce un studiu privind competitivitatea Europei.
Energia ieftină din Rusia, exporturile ieftine din China și o încredere fundamentală în protecția militară a Statelor Unite nu mai pot fi considerate ca fiind de la sine înțelese.
În același timp, Beijingul și Washingtonul canalizează sute de miliarde de dolari pentru a-și extinde propriile industrii de semiconductori, energie alternativă și automobile electrice și pentru a răsturna regimul mondial de liber schimb.
Investițiile private sunt, de asemenea, în urmă.Marile corporații, de exemplu, au investit cu 60% mai puțin în 2022 decât omologii lor americani și au crescut cu două treimi din ritm, potrivit unui raport al McKinsey Global Institute.În ceea ce privește venitul pe cap de locuitor, acesta este în medie cu 27 la sută mai mic decât în Statele Unite. Iar creșterea productivității este mai lentă decât în cazul altor economii majore, în timp ce prețurile energiei sunt mult mai mari.
Raportul lui Draghi va fi publicat abia după ce alegătorii din cele 27 de state ale Uniunii Europene vor merge la urne în această săptămână pentru a-și alege reprezentanții parlamentari. Dar el a declarat deja că este necesară o „schimbare radicală”.În opinia sa, acest lucru înseamnă o creștere enormă a cheltuielilor comune, o revizuire a finanțării și a reglementărilor înghesuite ale Europei și o consolidare a companiilor mai mici.
Provocările inerente de a determina peste două duzini de țări să acționeze ca o singură unitate s-au accentuat în fața avansului tehnologic rapid, a conflictelor internaționale în creștere și a utilizării tot mai frecvente a politicilor naționale pentru a conduce afacerile. Imaginați-vă dacă fiecare stat american ar avea suveranitate națională și dacă ar exista doar o putere federală limitată de a strânge bani pentru a finanța lucruri precum armata.
Europa a luat deja unele măsuri pentru a ține pasul.Anul trecut, Uniunea Europeană a adoptat un plan industrial Green Deal pentru a accelera tranziția energetică, iar în această primăvară a propus pentru prima dată o politică industrială de apărare. Dar aceste eforturi au fost eclipsate de resursele pe care le utilizează Statele Unite și China.
Blocul comunitar „va rămâne cu mult în urma obiectivelor sale ambițioase privind tranziția energetică în ceea ce privește energia regenerabilă, capacitatea de tehnologie curată și investițiile în lanțul de aprovizionare intern”, a declarat firma de cercetare Rystad Energy într-o analiză din această săptămână.
Investițiile publice și private din Uniunea Europeană trebuie să crească cu încă o jumătate de trilion de euro pe an
În opinia lui Mario Draghi, investițiile publice și private din Uniunea Europeană trebuie să crească cu încă o jumătate de trilion de euro pe an (542 de miliarde de dolari) numai în ceea ce privește tranziția digitală și cea ecologică pentru a ține pasul.
Atât raportul său, cât și cel al lui Letta au fost comandate de Comisia Europeană, organismul executiv al Uniunii Europene, pentru a ajuta la orientarea factorilor de decizie politică atunci când aceștia se vor întâlni în toamnă pentru a elabora următorul plan strategic pe cinci ani al blocului.
Există încă un contingent considerabil în Europa – și în alte părți – care preferă piețele deschise și este suspicios față de intervențiile guvernamentale. Dar mulți dintre înalții oficiali, mandarini politici și lideri de afaceri din Europa vorbesc din ce în ce mai des despre necesitatea unei acțiuni colective mai agresive.
Fără punerea în comun a finanțării publice și fără crearea unei piețe unice de capital, susțin aceștia, Europa nu va putea să facă genul de investiții în apărare, energie, supercalculatoare și altele care sunt necesare pentru a concura eficient.Și fără consolidarea companiilor mai mici, nu poate egala economiile de scară disponibile pentru firmele străine uriașe, care sunt mai bine poziționate pentru a acapara cote de piață și profituri.
Europa, de exemplu, are cel puțin 34 de rețele majore de telefonie mobilă, a declarat Mario Draghi, în timp ce China are patru, iar Statele Unite trei.
Letta a declarat că a experimentat direct deficiențele competitive specifice ale Europei atunci când a petrecut șase luni vizitând 65 de orașe europene pentru a cerceta raportul său. A fost imposibil să călătorești „cu trenul de mare viteză între capitalele europene”, a spus el. „Aceasta este o contradicție profundă, emblematică pentru problemele pieței unice”.
Soluțiile propuse, însă, pot freca împotriva curentului politic. Mulți lideri și alegători de pe întregul continent sunt profund preocupați de locurile de muncă, de standardele de viață și de puterea de cumpărare.
Dar ei sunt reticenți la ideea de a oferi Bruxelles-ului mai mult control și mai multă putere financiară. Și sunt deseori reticenți în a asista la fuziunea mărcilor naționale cu rivali sau la dispariția practicilor comerciale și a normelor administrative familiare. Crearea unui nou morman de birocrație este o altă preocupare.
Fermierii furioși din Franța și Belgia au blocat drumuri și au aruncat camioane pline cu gunoi de grajd în acest an pentru a protesta față de proliferarea reglementărilor de mediu ale UE care reglementează utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor, programele de plantare, zonarea și multe altele.
Partidele politice de extremă dreapta
Învinovățirea Bruxelles-ului este, de asemenea, o tactică convenabilă pentru partidele politice de extremă dreapta care caută să exploateze anxietățile economice. Partidul anti-imigranți Raliul Național din Franța a numit Uniunea Europeană „dușmanul poporului”.
În prezent, sondajele arată că se așteaptă ca partidele de dreapta să câștige mai multe locuri în Parlamentul European, lăsând organismul legislativ și mai fracturat.
La nivel național, liderii guvernamentali pot fi protectori ai prerogativelor lor. În ultimul deceniu, Uniunea Europeană a încercat să creeze o piață unică de capital pentru a facilita investițiile transfrontaliere.
Însă multe națiuni mai mici, printre care Irlanda, România și Suedia, s-au opus cedării de putere către Bruxelles sau modificării legilor lor, îngrijorate de faptul că își dezavantajează industriile financiare naționale.
Organizațiile societății civile sunt, de asemenea, îngrijorate de concentrarea puterii. Luna trecută, 13 grupuri din Europa au scris o scrisoare deschisă în care au avertizat că o mai mare consolidare a pieței ar dăuna consumatorilor, lucrătorilor și întreprinderilor mici și ar oferi giganților corporativi o influență prea mare, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor. De asemenea, acestea se tem că alte priorități economice, sociale și de mediu ar fi marginalizate.
De mai bine de un deceniu, Europa a rămas în urmă în ceea ce privește mai multe măsuri de competitivitate, inclusiv investițiile de capital, cercetarea și dezvoltarea și creșterea productivității. Dar este lider mondial în ceea ce privește reducerea emisiilor, limitarea inegalității veniturilor și extinderea mobilității sociale, potrivit McKinsey.
Iar unele dintre disparitățile economice față de Statele Unite sunt rezultatul unei alegeri. Jumătate din decalajul în ceea ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor dintre Europa și Statele Unite este rezultatul faptului că europenii au ales să lucreze mai puține ore, în medie, pe parcursul vieții.
Astfel de alegeri ar putea fi un lux pe care europenii nu și-l mai pot permite dacă vor să își mențină standardele de viață, avertizează alții. Politicile care guvernează energia, piețele și sectorul bancar sunt prea disparate, a declarat Simone Tagliapietra, cercetător senior la Bruegel, o organizație de cercetare din Bruxelles.
„Dacă vom continua să avem 27 de piețe care nu sunt bine integrate”, a spus el, „nu putem concura cu chinezii sau americanii”.