VIDEO Caravana Creștină – Turneul Național de Muzică Bizantină s-a încheiat la București
Anul acesta, “Caravana Creștină” a promovat muzica bizantină, educația creștină și comuniunea spirituală în 5 orașe din România (Arad, Constanța, Craiova, Brașov și Ploiești), parcurgând 2.490 km în 49 de zile pentru a răspândi valorile creștine.
3,500 de persoane din întreaga țară au participat la aceste concerte de muzica bizantină, trăind o adâncă stare duhovnicească.
Ultima destinație a acestui an, în capitala țării, în inima ortodoxiei a avut loc Luni, 9 decembrie 2024, în Sala Aula Magna „Teoctist Patriarhul” de la Palatul Patriarhiei.
Clădirea de patrimoniu a fost gazda unui eveniment unic la nivel național. Trei culturi creștine ortodoxe s-au reunit pe aceeași scenă, într-o singură seară.
Evenimentul a fost organizat cu aprobarea Patriarhiei Române, prin Arhiepiscopia Bucureștilor. Evenimentul a fost organizat sub auspiciile Ambasadei Greciei în România.
Timp de 4 ore, 900 de iubitori de muzică psaltică au ascultat voci de renume internațional din cele trei culturi ortodoxe, aducând împreună tradițiile muzicale ale Balcanilor și Orientului Mijlociu într-o singură seară plină de viață și emoție duhovnicească.
La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Macarie de Glavinitsa, Episcop-vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria, care a acordat un cuvânt de învățătură:
„Tronos Junior ne-a adus o mare emoție pentru că a făcut întâlnirea asta deplină, în felul evanghelic. În fața noastră este o minune a bisericii, minunea unității in Hristos.Muzica ne-a adunat pe toți”
La eveniment au fost prezenți ambasadorii țărilor creștine în România precum:
Ambasada Greciei la București (doamna Ambasador al Republicii Elene din România, Evangelia Grammatika)
Ambasada Libanului în România (E.S. Doamna Rana Mokkadem)
Cipru: E. S. Domnul Marios Kountorides
Bulgaria: E. S. Domnul Radko Vlaykov
Albania: E. S. Doamna Enkeleda Merkuri
Această întâlnire între reprezentanții muzicii bizantine din România, Grecia și Liban a fost o oportunitate unică de a celebra unitatea creștină și tradiția comună a muzicii bizantine, care leagă aceste trei popoare prin credință și cultură.
Excelența Sa, Doamna Evangelia Liliana Grammatika, Ambasadoare a Republicii Elene în România:
„Vreau să o felicit pe Mina Cristiana pentru eforturile depuse. Prin eforturile ei, acest eveniment a călătorit și în Constanța. Sunt mândră să particip la acest eveniment, alături de mari interpreți de muzică bizantină. Îmi place vocea Nektariei Karantzi, aceasta fiind reprezentativă pentru muzica tradițională și bizantină a Greciei. Atunci când intru într-o biserică ortodoxă românească și ascult liturghia, simt legăturile și conexiunile. Legătura noastră este comună, legătura dintre România și Grecia precum și comuniunea cu Dumnezeu ca popoare creștine.”
Excelența Sa, Doamna Rana Mokkadem, Ambasadoare a Libanului în România:
„Mulțumesc mult, Mina Cristiana, și mulțumesc de asemenea „Asociației Armonia Lu Mina” și ambasadei Greciei, și sponsorilor acestui frumos eveniment. Noi aducem un mesaj de pace, un mesaj de tristețe, dar un mesaj de speranță din cauza a ceea ce se întâmplă în zona noastră. La sfârșitul zilei, muzica este plină de emoții, și în special, muzica liturgică este o întruchipare a dorințelor și rugăciunilor noastre pentru Dumnezeu și mai ales în sezonul Crăciunului care urmează ne dorim pace pentru Orientul Mijlociu și pentru toți oamenii din lume.”
În cadrul acestui concert excepțional, Ribale Wehbé din Beirut (Liban), considerată una dintre cele mai frumoase voci ale Orientului, a urcat pe scenă alături de Nektaria Karantzi și Achilleas Chaldaiakis din Atena (Grecia), doi artiști de renume internațional, cunoscuți pentru interpretările lor deosebite ale muzicii bizantine. Aceștia au fost acompaniați de Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de Părintele Arhidiacon Mihail Bucă, un ansamblu de excepție al Patriarhiei Române.
Evenimentul marchează un moment important pentru muzica psaltică: două cântări ale celebrului Petros Manuil Ephesios, compuse în jurul anului 1830, au fost interpretate pentru prima dată în 200 de ani de către Achilleas Chaldaiakis, profesor și solist renumit din Atena.
Aceste imnuri sacre, numite epifoneme, au fost transcrise din notația originală de dr. Cătălin Cernătescu în cadrul proiectului cultural SEMNE, derulat de o echipă a Universității Naționale de Muzică din București. Proiectul a redat viață unor piese valoroase din tradiția bizantină, contribuind la păstrarea și promovarea acestui patrimoniu unic.
Aceste creații inedite se află în manuscrisul grecesc Xiropotamu 415 și au fost transcrise din sistemul alfabetic al lui Petros Ephesios în noua notație bizantină de către dr. Cătălin Cernătescu, cercetător științific la Universitatea Națională de Muzică din București, în cadrul proiectului cultural SEMNE, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul menționat a fost derulat între lunile iunie și octombrie 2023 de către o echipă de cercetători și interpreți de la Universitatea Națională de Muzică, coordonată de domnul prorector prof.univ.dr. abilitat Nicolae Gheorghiță, având ca scop transcrierea și valorificarea concertistică a unor repertorii captive în notații ieșite din uz, precum cele ale lui Petros Manuil Ephesios sau Gheorghios Lesvios.
Tot în cadrul acestui eveniment, au fost prezenți membrii grupului „Iacov Protopsaltul”, dirijat de Marin Pîntea, care au interpretat cântări inspirate din tradiția athonită, aducând o atmosferă de profundă încărcătură duhovnicească. De asemenea, Ana Nuță și Grupul Psaltic de fete „Sfânta Muceniță Tatiana” din Craiova au construit o armonie de neuitat.
Pr. lect. dr. Zaharia MATEI, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a susținut o cuvântare despre muzica bizantină iar Pr.Adrian Mazilița a expus un studiu realizat despre imnografi și melozi și expoziția de icoane cu marii protopsalti.
Prezentatoarea emisiunii „Micul Creștin” de pe pe Trinitas Tv, Delia Papazicu, a interpretat o poezie creștină numită „Duhovnicul”, compusă de Părintele Cristian Alexandru, membru al grupului de psalți „Tronos”, compozitor și poet. Ulterior, au urcat pe scenă copiii din Corul psaltic al Patriarhiei Române, „Tronos Junior”, condus de dirijorul Ioan Balaban.
Ana Nuță și Corul psaltic de fete „Sf. M. Muc. Tatiana Diaconița” din Craiova a interpretat colindul „Vino Iisuse în inima mea”.
Colindul „Vino Iisuse în inima mea”, compus de Maicile de la Mănăstirea Paltin este o chemare profundă și sinceră către Hristos, cu dorința de a-L adăposti în sufletele noastre. Într-o atmosferă plină de lumină și de speranță, colindul ne reamintește de umilința Nașterii Mântuitorului, care s-a desfășurat nu într-un palat, ci într-o iesle, în mijlocul sărăciei și al iubirii divine.
Evenimentul și proiectul în scop caritabil a inclus, de asemenea, proiecții și prezentări legate de documentarul de lung metraj „Sounds of Byzantium”, care explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diverse culturi și discipline, inclusiv artă, știință și terapie.
În cadrul evenimentului, a avut loc o expoziție de fotografii a icoanelor realizate de pictorul bisericesc Costel Olărean sub îndrumarea Pr. Lect. univ. dr. Adrian-Cristian Mazilița, icoane care împodobesc Sala de festivități a Centrului eparhial al Episcopiei Severinului. Această expoziție a fost realizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul galeriei foto au fost expuse, sumar, elemente teoretice fundamentale din muzica bizantină, precum și chipuri de melozi, imnografi și protopsalți care au trudit de-a lungul istoriei la evoluția acestei arte, începând cu imaginea Sfântului Prooroc David, continuând cu perioada secolelor II – XX și încheind cu Sfântul Nectarie Protopsaltul.
De asemenea, vizitatorii expoziției au posibilitatea să acceseze online studiul intitulat: O istorie a muzicii bizantine in imagini – chipuri de melozi, imnografi și protopsalți, realizat de Pr. Lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.
Artiști:
● Grupul psaltic “Iacov Protopsaltul”
● Nektaria Karantzi (Grecia)
● Ribale Wehbé (Liban)
● Ahilleas Chaldeakes (Grecia)
● Tronos Junior, Corul psaltic de copii al Patriarhiei Române
• Ana Nuță și Corul psaltic de fete „Sf.M.Muc.Tatiana Diaconița” din Craiova
● Delia Papazicu
● Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, fondat și dirijat de Părintele Arhidiacon Mihail Bucă
Concertul a fost prezentat de Daniel Buzdugan.
Sub deviza „Unitate prin muzica bizantină și tradiție ortodoxă”, turneul național caritabil „Caravana Creștină”, proiect cultural al Asociației Culturale, Armonia lu’mina, are ca obiectiv să aducă împreună credincioși din toate colțurile țării pentru a celebra valorile spiritualității ortodoxe prin muzică, conferințe și expoziții tematice.
Mulțumim sponsorilor:
Dacris România, Colors Serigraphic, Smith&Smith, Confort Audit, C&I Eurotrans XX1, Autoklass,Legume Fructe SRL
Parteneri: Uniunea Elenă din România, Trinitas Tv, Universitatea Națională de Muzică București, Normedia