Athosul din Romania! Județul Vâlcea rămâne detașat cel mai vizitat din România, în perioada Sărbătorilor Pascale
Cu mult înaintea Bucovinei, Vâlcea cu cele 32 de lăcașe de cult de patrimoniu, rămâne pe primul loc în clasamentul turismului monahal, din România, mai mult de două treimi dintre mănăstirile vâlcene oferind locuri de cazare, unde turiștii sunt obligați să respecte canoanele impuse de respectiva comunitate de maici sau călugări.
Vâlcea prezintă un adevărat arhipeleag monahal de la munte până jos spre Drăgășani, avem grupate acele mănăstiri din Loviștea, bazinul Călimăneștiului, cele din Depresiunea Horezu, cele din zona subcarpatică și cele din bazinul viticol, mănăstiri care atrag anual mii și sute de mii de turiști, nu de puține ori Vâlcea, ca județ, fiind comparat cu un adevărat Athos Românesc.
Athosul din Romania
De altfel aici avem și singura mănăstire Athonită din România și chiar și un drum care poartă numele de ”Drumul Athosului Românesc”, un culoar reabilitat de Consiliul Județean Vâlcea, în anii precedenți și unde, chiar și în aceste zile, același Consiliu Județean investește într-o lucrare de stabilizare a solului, chiar în apropierea Mănăstirii Frăsinei. Mănăstire unde femeile nu au voie și unde canoanele sunt identice cu cele de pe Muntele Athos.
”În fiecare an, avem o listă cu reparații și intervenții spre zone monahale, mai ales în apropierea Sărbătorilor Pascale. Vâlcea este un beneficiar direct al acestui turism ecleziast și împreună cu administrațiile publice locale precum și cu obștile de călugări sau maici avem zone unde se impun lucrări de primă urgență și necesitate.
Cum este acesta de la Frăsinei, unde ne confruntăm cu o alunecare de teren în adâncime și intervenim astfel încât să existe probleme săptămâna viitoare. Este una dintre cele mai căutate mănăstiri din România și nu doar acum în perioada Sărbătorilor Pascale.
Avem oricum în atenție toate drumurile care duc la Hurezi, Pahomie, Iezer, Berislăvești, Surpatele, Dintr-un Lemn, Arnota, Bistrița, Dobrușa, Mamu. Și nu mă refer doar la lucrări de construcție, asfalt ci și la defrișări, igienizări, majoritatea acestor mănăstiri sunt pe drumurile noastre, administrate de Consiliul Județean Vâlcea”, spune președintele Constantin Rădulescu.
Drumuri complet reabilitate
De altfel, în ultimii 8 ani aceste drumuri au fost complet reabilitate cu fonduri guvernamentale sau europene, Vâlcea fiind și aici un campion al atragerii de granturi pentru o infrastructură rutieră, nu de puține ori lăudată de județele învecinate.
Zeci de milioane de euro au fost investite pentru a moderniza peste 80% din infrastructura rutieră județeană a Vâlcii.
Astfel turiștii care vor alege de Paște, o vacanță la Vâlcea, vor avea drumuri bune și la modul propriu.