Scandalul testelor antidrog – FACIAS anunță că a câștigat un proces cu Poliția Română, deși datele cerute ar trebui furnizate de INML
Scandalul testelor antidrog revine în actualitate. FACIAS anunță că a câștigat un proces cu Poliția Română, în primă instanță, cu privire la datele prinvind testarea pentru substanțe interzise, însă, ceea nu se spune este faptul că furnizarea informațiilor despre precizia acestor testări trebuie făcută de către institutele de medicină legală, cele care procesează testele, și nu de către IGPR.
Poliţia Română, obligată printr-o decizie a instanţei să comunice date privind precizia testelor antigrog utilizate în controalele rutiere – rata de eroare şi eventualele influenţe ale medicamentelor, alimentelor sau suplimentelor asupra rezultatelor
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunţă, luni, că a obţinut o decizie a instanţei care obligă Poliţia Română să comunice date privind precizia testelor antigrog utilizate în controalele rutiere, respectiv rata de eroare şi eventualele influenţe ale medicamentelor, alimentelor sau suplimentelor asupra rezultatelor.
”Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a obţinut o victorie în instanţă împotriva Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în beneficiul tuturor şoferilor din România. Tribunalul Bucureşti a obligat IGPR să comunice informaţiile esenţiale privind precizia testelor antidrog utilizate în controalele rutiere”, anunţă, luni, FACIAS, într-un comunicat de presă.
Judecătorii au decis că Poliţia trebuie să precizeze clar acurateţea testelor folosite în trafic
Potrivit documentului citat, prin această hotărâre, judecătorii au decis că Poliţia trebuie să precizeze clar acurateţea testelor folosite în trafic – respectiv eficienţa acestora, rata de eroare, precum şi eventualele influenţe ale medicamentelor, alimentelor sau suplimentelor asupra rezultatelor.
”IGPR este obligată, de asemenea, să furnizeze informaţii privind noile teste pe care intenţionează să le achiziţioneze: numărul estimat, costurile şi calendarul de distribuţie la nivel naţional”, a mai transmis organizaţia.
Aceasta rpecizează că a solicitat aceste date în iulie 2024, vizând în mod special aparatele Drager DrugTest 5000 aflate în dotarea Poliţiei Rutiere.
”Pentru acestea, nu existau informaţii clare privind gradul de precizie sau cauzele posibile ale rezultatelor fals pozitive. Într-un răspuns transmis ulterior, IGPR a confirmat că utilizează aproximativ 800 de astfel de dispozitive, fiecare cu un cost de aproape 14.000 de lei. Instituţia a precizat că testele oferă doar rezultate preliminare, care trebuie confirmate prin analize de laborator. Cu toate acestea, nu a răspuns întrebărilor privind rata de eroare, interacţiunile cu alte substanţe sau validarea tehnică a echipamentelor”, au transmis reprezentanţii FACIAS.
Organizaţia atrage atenţia că un rezultat fals pozitiv poate duce la suspendarea permisului de conducere, declanşarea unui dosar penal sau afectarea gravă a reputaţiei unei persoane nevinovate.
”Tocmai de aceea, transparenţa privind utilizarea acestor teste este esenţială. Decizia instanţei reprezintă o confirmare a dreptului cetăţeanului de a fi informat complet, mai ales în cadrul unor proceduri care pot avea consecinţe juridice şi personale semnificative. FACIAS solicită ca IGPR să se conformeze hotărârii şi să pună la dispoziţia publicului toate datele privind testele antidrog”, a mai transmis FACIAS.
În luna ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că, în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influeţa substanţelor psihoactive, este necesar să se constatate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi dacă aceasta afectează capacitatea de a conduce a autorului faptei.