‘Nu trebuie să ne justificăm, trebuie să explicăm’. Tudorel Toader, sfaturi pentru Ciolacu și Bolojan înainte de întâlnirea cu delegația SUA
Fostul judecător la CCR Tudorel Toader a explicat, luni, la Antena 3 CNN că delegația americană care vine în România nu are nicio autoritate în a recunoaște sau nu alegerile din țara noastră. De asemenea, întrebat dacă SUA și-ar putea arăta nemulțumirea față de decizia CCR din decembrie 2024 prin retragerea trupelor americane, fostul ministru a spus că se așteaptă ca americanii să aplice și în cazul României aceeași unitate de măsură ca în SUA, respectiv dacă acolo sunt respectate deciziile Curții Supreme, deși sunt criticate, la fel trebuie să fie respectată și hotărârea Curții Constituționale a României.
„Este bine că vine o delegație America, înseamnă că ne acordă atenția cuvenită, e normal să stabilim puncte de dialog, de colaborare, suntem state cu o vocație democratică, dar comisiei aceleia nu trebuie să ne justificăm, doar să explicăm ceea ce s-a întâmplat ca să aibă reprezentarea exactă a realității. În al doilea rând, nu comisia și nu altcineva recunoaște rezultatul alegerilor din România, rezultatul va fi recunoscut, validat, confirmat de către Curtea Constituțională, constatând respectarea procedurilor democratice de alegeri”, a spus Tudorel Toader.
„Haideți să privim în curtea SUA. Și acolo prezenții sau foștii decidenți au fost uneori nemulțumiți de ce a decis Curtea Supremă, au criticat, s-au exprimat, dar au respectat hotărârea judecătorilor de la instanța supremă. Eu cred că unitatea de măsură va fi aceași. Și noi trebuie să respectăm ce decid instanțele de rang superior în România, că este Înalta Curte, că e Curtea Constituțională, repet și actualul preșdinte și fostul președinte din Statele Unite au arătat uneori nemuțlumiri la adresa Curții Supreme, dar nu înseamnă că nu au respectat deciziile”, a mai spus Tudorel Toader.
O puternică delegație americană a sosit la București: Vor face un adevărat tur de forță
O delegație a Congresului Statelor Unite a sosit la București, într-o vizită oficială cu miză strategică. Din delegație fac parte 8 congresmani americani, iar aceștia se vor întâlni cu președintele interimar Ilie Bolojan, cu premierul Marcel Ciolacu, dar și cu parlamentari din România. Momentul culminant va fi o cină informală găzduită de ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.
Diaconescu a anunțat venirea americanilor
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a dezvăluit, vineri, la Antena 3 CNN, informația cu privire la venirea delegației Congresului SUA.
De asemenea, el a mai adăugat că, în prezent, există un dialog între România și SUA, explicând că „pe fond nu s-a schimbat nimic”, însă a atras atenția că „nu are garanții pentru ziua de mâine” și că „nu trebuie să ne culcăm pe o ureche”.
„Confirm că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Este foarte bine.
Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni. E important, pentru că elementele strategice care ne interesează și pe noi și pe americani vor fi discutate.
E vorba și de strategia la Marea Neagră, pe care Congresul american a dezvoltat-o anul trecut cu o susținere bipartizană și această prezență la București va fi egală, atât republicani, cât și democrați. Am reușit să depășim și absența acestor contacte.
Ele au existat, dar cele cu valoare de semnal. Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a declarat Cristian Diaconescu.
Diaconescu a spus că există, în prezent, un dialog între România și SUA.
„Există un dialog între România și SUA. Sigur, din punctul de vedere al exprimării publice, e normal, decent și elegant ca atunci când se produc anumite concretizări ale acestui dialog să fie anunțate. Trebuie să spunem clar acest lucru.
Poate unele coridoare de comunicare sunt inițiate și nu funcționează și funcționează altele, dar pe fond nu s-a schimbat nimic, dacă lăsăm la o parte un anumit tip de retorică”.
El a mai atras atenția că „nu are garanții pentru ziua de mâine”.
„Nu am garanții penru ziua de mâine, să fie clar. Dar așa cum stau lucrurile în dezvoltarea lor, aspectele care țin de descurajare-apărare privind proximitatea estică au rămas aceleași.
Evident, poți avea o alertă timpurie, dar din perspectiva unei prejudicieri a elementelor de securitate ale României nu avem niciun fel de semnale acum, dar asta nu înseamnă că te culci pe o ureche”, a mai explicat consilierul prezidențial.