Știrile Zilei

Vine sa facă concurență directă celor de la Dacia


Autoitalia, compania care se ocupă de importul brandurilor Fiat, Jeep, Alfa Romeo, precum și al mărcii chineze Leapmotor, ar putea extinde portofoliul pe piața din România prin aducerea brandului Chery, conform unor informații provenite din surse din industria auto.

Reprezentanții Autoitalia nu au oferit niciun comentariu oficial legat de acest subiect. În luna martie, Chery a confirmat deja intrarea pe piața din Ungaria. În România, alți producători chinezi, precum BYD, Geely și Link & Co, au făcut deja acest pas, conform Zf.ro.

În 2024, Chery a înregistrat o creștere globală de 38% a vânzărilor, ajungând la aproximativ 2,6 milioane de unități. Pentru 2025, compania își propune să depășească pragul de 3 milioane de unități vândute.

Producătorul, recunoscut ca fiind cel mai mare exportator auto din China, a început spre sfârșitul anului trecut asamblarea de automobile într-o fostă fabrică Nissan din Spania, pe care o operează împreună cu un partener local.

Au „cucerit” fabricile europene dn Rusia

Producătorul auto chinez Chery a demarat asamblarea mașinilor în Rusia, destinat să fie vândute pe piața locală, în trei fabrici abandonate de concurenții occidentali, printre care se numără Volkswagen și Mercedes, au declarat surse anonime pentru Reuters, informează Agerpres.

De când companiile auto occidentale au abandonat piaţa rusă, în urma invaziei Ucrainei, producătorii auto chinezi şi-au majorat la peste 50% cota de piaţă în Rusia. Acum, ei îşi extind prezenţa şi produc maşini în această ţară.

Pe lângă importurile de maşini finite în Rusia, Chery, responsabilă pentru aproape o cincime din vânzările de automobile pe piaţa rusă, importă maşini aproape finite şi le finalizează asamblarea în trei fabrici ruseşti, susţin sursele.

Cel mai mare exportator auto al Chinei pariază probabil pe cererea solidă internă, în condiţiile în care piaţa rusă este afectată de producţia limitată şi de capacitatea de producţie insuficient utilizată.

Într-un comunicat, Chery a precizat că livrează automobile pe piaţa rusă, dar nu intenţionează să construiască sau să cumpere fabrici în Rusia. Compania şi reprezentanţii Ministerului rus al Industriei nu au răspuns întrebărilor Reuters privind activitatea de asamblare la fabricile ruseşti.

Autorităţile de la Moscova majorează taxele la maşinile importate, ceea ce va încuraja potenţial producătorii auto străini să fabrice pe plan local.

În iulie, vicepreşedintele Chery, Shawn Xu, anunţa planuri de expansiune globală, care vizează intrarea companiei pe mai mult de 60 de noi pieţe în următorii trei ani.

În urma deciziei UE de a impune tarife vamale suplimentare la vehiculele electrice (EV) produse în China, vor fi vizate şi automobilele electrice Chery produse în statul asiatic.

În fabricile deţinute odată de Volkswagen, Mercedes-Benz şi Nissan, apar pe linia de producţie SUV-ul Tiggo şi modelul Exeed al Chery, supervizate de noii proprietari ruşi ai uzinelor, au declarat sursele.

La unitatea din St Petersburg deţinută anterior de Nissan, Tiggo 7 este redenumit Xcite X-Cross 7, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al Nissan nu a dorit să facă comentarii.

În 2023, Chery, care deţine mărci ca Exeed şi Omoda, şi-a majorat de aproape patru ori vânzările de maşini noi pe piaţa rusă, la peste 200.000 unităţi, comparativ cu 2022. În 2024 deja a depăşit această cifră, arată datele Autostat.

Adjunctul guvernatorului regional Vladimir Popov spunea în august că la uzina din Kaluga, deţinută anterior de Volkswagen, vor fi fabricate anul acesta 27.000 de maşini.

Un purtător de cuvânt al Volkswagen nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii.

În Esipovo, lângă Moscova, o altă fabrică, deţinută anterior de Mercedes-Benz, produce modelul de lux Exeed VX, susţin sursele.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button