Știrile Zilei

Cum poate influența alimentația forma feței și dimensiunea nasului


Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge scoate la iveală o conexiune surprinzătoare între dieta mamei în timpul sarcinii și modul în care se formează trăsăturile faciale ale copilului. Potrivit cercetării, factori precum mărimea nasului, forma craniului și alte detalii ale feței sunt influențați de gene care sunt activate sau dezactivate în funcție de alimentația din perioada intrauterină.

Potrivit cercetătorilor, alimentația mamei în timpul sarcinii afectează expresia genelor responsabile de dezvoltarea feței fătului. Acest lucru duce la variații subtile în aspectul fizic al copiilor, chiar și atunci când aceștia provin din aceeași familie.

Descoperirea oferă noi perspective asupra modului în care factorii de mediu, precum dieta, pot influența dezvoltarea umană. De asemenea, ar putea avea implicații în înțelegerea anumitor anomalii faciale congenitale.

Potrivit experților, diferențele subtile în felul în care arată oamenii, de la forma craniului până la cantitatea de cartilaj din nas, sunt create în uter de genele declanșate de alimentație.

Cu cât se consumă mai multe proteine în timpul sarcinii, cu atât aceste gene, cunoscute sub numele de „mTORC1”, devin mai active și afectează fizionomia – altfel spus, dietele bogate în proteine duc la nasuri și maxilare mai mari, susțin oamenii de știință.

Forma obrajilor și mărimea capului

Nu doar mărimea nasului este influențată de alimentația mamei ci și forma obrajilor și mărimea capului.

În studiul publicat în revista Nature Communications, experții afirmă că au dovezile științifice care susțin această teorie.

„Am descoperit că modularea nivelului de proteine din dieta maternă reglează activitatea mTORC1, ceea ce duce la schimbări subtile, dar distincte, în forma craniofacială a embrionilor’, a declarat unul dintre experți.

Demonstrația științifică a fost făcută pe șoareci. Unui lot de femele gestante le-a fost administrată o dietă bogată în proteine, iar după câteva luni de la naștere, efectele s-au văzut concret în fizionomia nou-născuților comparativ cu cea a lotului care a beneficiat de o alimentație normală.

Mai mult chiar, hrănirea mamelor cu alimente mai puțin proteice a dus la fețe mai subțiri și trăsături faciale mai ascuțite, scrie gadgetreport.ro.

Potrivit experților, studiul efectuat pe șoareci poate fi extrapolat și la oameni, însă este nevoie de o aprofundare a cercetărilor. Experții au întocmit deja o foaie de parcurs pentru un amplu studiu pe oameni, ce se va desfășura în următorii 4 ani.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button