Știrile Zilei

Războiul comercial – Ce l-a speriat pe Donald Trump


Piețele globale se zguduie din cauza abordarii întâmplătoare a președintelui Donald Trump cu privire la tarife și de escaladarea războiului comercial cu China. Acțiunile au fost volatile și a apărut o schimbare neliniștitoare pe piața de obligațiuni, notează CNN.

La începutul acestei săptămâni, pe măsură ce piețele bursiere din întreaga lume au scăzut, titlurile de trezorerie americane s-au vândut și ele. Acțiunile și obligațiunile în scădere în tandem au ridicat semnale roșii.

În mod obișnuit, atunci când investitorii vând acțiuni în perioade de criză, aceștia se adună în trezoreria SUA, căutând siguranța unui activ susținut de credința și creditul deplin al guvernului SUA.

Cu toate acestea, pe măsură ce acțiunile au scăzut, investitorii au vândut brusc trezoreria americană, ridicând semne de întrebare cu privire la cât de mult prețuiesc promisiunile făcute de guvernul SUA de a-și plăti datoriile pe fondul îngrijorărilor cu privire la modul în care tarifele vor afecta creșterea economică.

Vânzarea de obligațiuni a fost atât de tulburătoare încât a speriat Casa Albă.

„Oamenii au devenit puțin stânjeniți”, a spus Trump miercuri, în timp ce le-a spus reporterilor că urmărește piața de obligațiuni.

„Piața de obligațiuni este foarte complicată”, a spus el.

În timp ce protestele anterioare de pe Wall Street, economiștii și parlamentarii nu l-au făcut încă pe Trump să renunțe la tarife, tulburările de pe piața obligațiunilor l-au făcut să clipească și să-și întârzie multe dintre tarife.

„Clipitul” a venit mai devreme decât ne așteptam, probabil forțat de piețe”, a declarat Mohit Kumar, economist șef și strateg pentru Europa la Jefferies, într-o notă de joi. „Inversarea este în contrast puternic cu fanfara cu care Trump și-a dezvăluit politica sa tarifară în urmă cu doar o săptămână.”

Randamentul biletului de referință pe 10 ani a Trezoreriei SUA a crescut cu 4,5% miercuri. A fost o inversare a loviturii de bici după ce a scăzut sub 4% și a atins cel mai scăzut nivel din octombrie cu câteva zile înainte. Randamentele și prețurile obligațiunilor se tranzacționează în direcții opuse.

Trezoreria SUA este considerată unul dintre cele mai sigure colțuri ale pieței. Este locul în care investitorii își parcează banii în timpul crizei economice și crizelor de incertitudine. Când acțiunile și obligațiunile scad împreună, investitorii se sperie de o stabilitate economică mai largă. Tendința este atât de neobișnuită încât este asociată cu momente de incertitudine extraordinară, cum ar fi pandemia și criza financiară din 2008.

Veteranii de pe Wall Street au fost sinceri cu privire la modul în care piața obligațiunilor i-a forțat mâna lui Trump.

„Piața de obligațiuni l-a speriat pe președinte”, a declarat Ed Yardeni, președintele Yardeni Research, lui Matt Egan de la CNN. „Vigilenții Bond țipau că nu sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă și că exista un potențial pentru o recesiune.”

Schimbarea lui Trump asupra tarifelor sale reciproce servește ca o reamintire clară a puterii și influenței pieței de obligațiuni – care poate primi mai puțină atenție decât piața de valori. În timp ce Trump a urmărit scăderea acțiunilor, a fost o vânzare a trezoreriei care l-a forțat să se mute.

Vigilanții de obligațiuni se referă la investitorii care amenință să vândă sau refuză să cumpere obligațiuni guvernamentale, adesea pentru a-și exprima nemulțumirea față de politica guvernamentală. Mai puțină cerere de obligațiuni înseamnă prețuri mai mici, ceea ce înseamnă randamente mai mari și un cost mai mare de împrumut pentru guvern.

Este un exemplu al modului în care piețele de obligațiuni pot semnala unui guvern că trebuie să schimbe politica sau să se confrunte cu costuri mai mari de împrumut. Pentru un exemplu recent, priviți fostul prim-ministru britanic Liz Truss.

Strategistul politic democrat James Carville a spus celebru în anii 1990: „Obișnuiam să mă gândesc că, dacă există reîncarnare, voiam să mă întorc ca președinte sau papă sau ca jucător de baseball .400. Dar acum aș vrea să revin ca piață de obligațiuni. Puteți intimida pe toată lumea”.

Directorul Consiliului Economic Național, Kevin Hassett, a spus că piețele de obligațiuni au jucat un rol în pauză tarifară a lui Trump de miercuri, dar nu a provocat „o mișcare de panică”.

„Și cred că știi, faptul că piața de obligațiuni ne spunea „Hei, probabil că este timpul să ne mișcăm”, cu siguranță ar fi contribuit cel puțin puțin la această gândire, dar nu piața de obligațiuni a fost cea care a făcut o mișcare de panică”, a spus Hassett pentru CNBC.

Într-un interviu Fox Business de miercuri, secretarul Trezoreriei Scott Bessent a respins mișcările de pe piața de obligațiuni ca fiind „incomode, dar normale”.

De ce contează randamentul Trezoreriei

UBS a declarat marți că investitorii vindeau obligațiuni pentru a strânge numerar pentru a acoperi pierderile de pe piața de valori. Deutsche Bank a declarat miercuri că obligațiunile guvernamentale americane ar putea „își pierde statutul de refugiu tradițional”.

Randamentul titlului de referință pe 10 ani este unul dintre ratele cheie ale economiei.

Randamentul pe 10 ani influențează puternic ratele ipotecare și susține o serie de alte costuri de împrumut pentru americanii obișnuiți, întreprinderile mici, startup-urile, corporațiile mari și multe altele.

Bessent a fost deschis despre concentrarea sa pe randamentul pe 10 ani și despre dorința sa de a vedea randamentul să scadă.

Dar o rată mai mare declanșată de tarifele lui Trump ar putea fi considerată drept proprie pentru administrație și i-ar putea tensiona pe americani care încearcă să cumpere o casă sau să ia un împrumut.

Incertitudinea persistă

„Piața de obligațiuni în acest moment este frumoasă”, a declarat Trump miercuri, după pauză tarifară. Dar vigilenții obligațiunilor pot lovi din nou.

Randamentul pe 10 ani s-a stabilit joi peste 4,4% – mai bine decât atunci când randamentele au crescut peste 4,5% miercuri dimineața, dar încă mult peste scăderea sub 4% vinerea trecută, înainte ca randamentele să crească. Este un semn că ușurarea poate fi trecătoare.

Și după o creștere istorică de miercuri, acțiunile americane au scăzut din nou joi.

Arun Sai, strateg senior pentru mai multe active la Pictet Asset Management, a declarat că investitorii văd America ca un loc mai puțin de încredere pentru a-și pune banii din cauza prejudiciului pe care administrația Trump îl face economiei SUA.

„Întregul plan Trump, Bessent, Lutnick se prăbușește sub greutatea propriei inconsecvențe”, a spus Sai pentru Anna Cooban de la CNN. (Howard Lutnick este secretarul de comerț al SUA.)

„Au afectat semnificativ ideea că activele SUA sunt un refugiu sigur pentru capitalul global”, a spus Sai.

Chip Hughey, managing director pentru venit fix la Truist Advisory Services, a declarat că fondurile speculative sunt, de asemenea, care anulează pariuri legate de trezorerie, care ar putea contribui la randamente mai mari. Cererea de la o licitație de trezorerie pe 10 ani de miercuri a fost puternică, potrivit lui Hughey, și el crede că randamentele ar putea scădea mai mult pe măsură ce fondurile speculative își blochează tranzacțiile.

Tarifele lui Trump au ridicat, de asemenea, îngrijorarea că investitorii internaționali ar putea să-și vândă trezoreria ca o tactică de negociere. Și Hughey a spus că dacă se importă mai puțin în SUA de la partenerii săi comerciali globali, asta ar putea perturba cererea de trezorerie americane. Mai puține comerțuri cu SUA înseamnă că investitorii străini au mai puțini dolari pentru a cumpăra trezorerie americane.

Indicele dolarului american, care măsoară puterea dolarului în raport cu șase valute străine majore, a scăzut cu 1,8% joi, un posibil semn de avertizare privind scăderea încrederii investitorilor în Statele Unite.

„Piața noastră de valori este în scădere. Randamentele obligațiunilor sunt în creștere, iar dolarul este în scădere. Acestea nu sunt semnele unei politici de succes”, a spus aliatul și investitorul Trump Bill Ackman într-o postare pe X miercuri, înainte ca Trump să-și inverseze politica tarifară.

„Obligațiunile semnalează că pauza este semnificativă, dar nu s-au schimbat foarte multe în mod fundamental”, au spus analiștii ING într-o notă adresată investitorilor joi. „Piețele nu vor uita cu ușurință aceste episoade cu schimbări mari ale pieței.”




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button