Știrile Zilei

Culoarea violet nu există! Oamenii de știință spun că este doar o iluzie optică inventată de creierul nostru

Culoarea violet a fost mult timp un simbol al regalității, creativității și misterului. Dar, potrivit științei, este și altceva: o invenție a imaginației noastre. Deși pare la fel de reală ca roșul sau albastrul, movul este de fapt o iluzie optică creată de creierul nostru, scrie bgr.com.

Uită-te cu atenție la un curcubeu și vei vedea roșu, portocaliu, galben, verde, albastru și violet, dar nu violet. Acest lucru se datorează faptului că fiecare culoare dintr-un curcubeu corespunde unei singure lungimi de undă a luminii. Violetul, de exemplu, există la capătul îndepărtat al spectrului vizibil și are propria sa lungime de undă. Cu siguranță, asta înseamnă că movul ar trebui să fie acolo undeva, nu?

Ei bine, nu. În ciuda a ceea ce mulți ar putea crede, violet și violet nu sunt același lucru. Violetul este o culoare spectrală reală, în timp ce movul este fals și există doar ca un amestec de lumină roșie și albastră. Nu există o lungime de undă pură „violet”, motiv pentru care este exclusă complet din curcubeu.

Dar aici lucrurile devin cu adevărat nebunești. Atunci când ochii detectează lumină roșie și albastră în același timp, creierul încearcă să le dea un sens. Deoarece nu există o legătură directă între lungimile de undă – albastrul și roșul sunt la capetele opuse ale spectrului – creierul creează o nouă culoare: violet.

Violetul nu face parte din spectrul electromagnetic

content-image

Acest lucru face ca culoarea violet să fie falsă, într-un fel. Nu face parte din spectrul electromagnetic. În schimb, este un compromis mental între cele două capete. Neuroștiințele o numesc „culoare nespectrală”, ceea ce înseamnă că există doar datorită modului în care creierul nostru procesează informații contradictorii.

Aceasta nu este nici prima dată când creierul nostru ne surprinde. Oamenii de știință au aflat recent că anxietatea de fapt reconfigurează creierul și că putem anula această reconfigurare în anumite moduri. Ca să nu mai vorbim de faptul că aflăm constant lucruri noi despre modul în care creierul nostru gestionează amintirile.

Așadar, da, deși purpuriul și-a consolidat locul în societate ca o culoare destinată celor care au cea mai mare considerație, în special membrilor familiei regale, culoarea în sine este la fel de falsă precum personajele de film de care ne îndrăgostim adesea pe marele ecran. Este un produs al imaginației noastre.

Desigur, ar putea evoca sentimente reale, dar movul va fi întotdeauna o culoare falsă atunci când o analizăm cu adevărat.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button