Vladimir Putin face o mișcare similară cu a lui Petru cel Mare și joacă puternic în Marea Neagră
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marinei rusești să se schimbe și să se modernizeze, asta pentru că Rusia a suferit puternic în războiul maritim cu Ucraina. Mișcarea de acum a lui Vladimir Putin amintește de cea a lui Petru cel Mare al Rusiei, țar pe care Vladimir Putin pare a-l copia mai mult decât orice alt lider al Rusiei, informează Agerpres.
În marele Război al Nordului (1700-1721), Petru cel Mare a realizat faptul că Suedia este mult superioară Rusiei pe mare, tocmai de aceea a trecut la o contrustrucție masivă de nave de război. După câteva înfrângeri dramatice, Petru cel Mare, aflat în fruntea trupelor, a înregistrat victoria decisivă la Poltava, principalul atuu al Rusiei fiind elementul surpriză oferit de noile vase.
Ce a cerut Vladimir Putin
„Principiile de bază ale programelor de pregătire a marinarilor ar trebui să se concentreze asupra strategiilor şi tacticilor de război moderne, inclusiv pornind de la experienţa ‘operaţiunii militare speciale’ (aşa cum numeşte Kremlinul războiul în Ucraina – n.r.)”, a subliniat Putin în intervenţia sa la reuniunea privind strategia de dezvoltare a flotei militare ruse până în 2050.
Cu acest prilej, el a făcut apel la reînnoirea tuturor aspectelor forţelor maritime ruse: „Este important să dezvoltăm sistematic şi consecvent toate componentele marinei, adică navele de suprafaţă şi submarinele, aviaţia navală, trupele de artilerie de coastă, precum şi echipamentele de sprijin”.
Preşedintele rus a dat asigurări că, pentru următorul deceniu, intenţionează să aloce o sumă echivalentă cu peste 100 de miliarde de dolari pentru reînnoirea flotei.
„În ultimii cinci ani, au fost construite 49 de nave de clase diferite”, şantierele navale din Kaliningrad şi Vladivostok concentrându-se pe producţia în serie a navelor de suprafaţă şi a noilor submarine cu rachete, „inclusiv a ultimelor proiecte Borei A şi Yasen-M”, a adăugat preşedintele rus.
Marele Război al Nordului
Marele Război al Nordului s-a desfășurat la începutul secolului al XVIII-lea (1700-1721). Danemarca, Polonia și Rusia au format o coaliție împotriva Suediei. Regele Carol al XII-lea al Suediei, în vârstă de numai 18 ani, ajunge cu flota în dreptul Copenhagăi, debarcă în forță și obligă orașul să capituleze. Lovită în plin, Danemarca se retrage din coaliție. La rândul său, August al II-lea al Poloniei, după ce cucerește Dunamunde, este învins la porțile Rigăi.
Petru I ajunge la Narva, oraș suedez controlat în trecut de Rusia, la 23 septembrie 1700. Rusia e învinsă de către Suedia. În Rusia se întăresc orașele, se reface armata, se construiesc tunuri, corăbii și reface coaliția cu Polonia și cu Danemarca. În 1701 are loc prima victorie a Rusiei la Șeremetievo asupra suedezilor. În 1702, rușii obțin noi victorii în timp ce Carol al XII al Suediei îi învinge pe saxoni și polonezi și intră în Cracovia. La 11 octombrie 1702, fortăreața Noteburg capitulează în fața rușilor, apoi, prima victorie navală a rușilor, capitularea Narvei. Toate aceste victorii se datorează faptului că, grosul trupelor suedeze se afla în Polonia, unde în 1706, Carol al XII-lea silește Dieta de la Varșovia să-l proclame rege pe Stanislaw Leszczynski. Petru rămâne singur în fața regelui Suediei.
În 1709, Carol al XII este înfrânt în Bătălia de la Poltava, iar din armata sa cea numeroasă și vitează nu mai rămân decât 24.000 de oameni, în zdrențe și vlăguiți. În iunie 1709, Carol al XII-lea, rănit la piciorul stâng, asistă la atac purtat pe o targă, în timp ce Petru se află peste tot, aleargă, răcnește, împarte ordine, îi îmbărbătează pe unii sau îi ocărăște pe alții. Cele 72 de tunuri rusești nimicesc liniile dușmanului. Carol fuge la Tighina aflată sub ocupație otomană.