Știrile Zilei

Săptămână dramatică pe piețele mondiale


Donald Trump a anunțat săptămâna trecută un plan tarifar masiv care ar fi schimbat ordinea economică globală, precum și relațiile comerciale de lungă durată cu aliații Americii, notează BBC.

Dar acel plan – sau cel puțin o parte semnificativă a acestuia – este pe gheață după ce președintele a suspendat tarifele mai mari pentru majoritatea țărilor timp de 90 de zile, în timp ce se înclina spre un război comercial cu China.

Deci, cu această inversare parțială, este Trump mai aproape de a-și realiza obiectivele privind comerțul? Iată o privire rapidă la cinci dintre ambițiile sale cheie și unde se află acum.

Oferte comerciale mai bune

Ce a spus Trump: Timp de decenii, țara noastră a fost jefuită, jefuită și jefuită de națiunile apropiate și îndepărtate, atât prietene cât și dușmane deopotrivă

Planul comercial inițial al lui Trump a avut un impact important în întreaga lume, cu un tarif de bază fix de 10% pentru toată lumea (inclusiv unele insule nelocuite) și tarife suplimentare „reciproce” pentru cele 60 de județe despre care el a spus că sunt cele mai grave infractori.

Ea i-a trimis pe aliați și pe adversari să se încurce, în timp ce aceștia priveau perspectiva unei lovituri debilitante pentru economiile lor.

Casa Albă s-a lăudat rapid cu toți liderii mondiali care au contactat președintele pentru a încheia acorduri și a oferi concesii comerciale – „mai mult de 75”, potrivit secretarului Trezoreriei Scott Bessent.

Deși administrația nu a publicat o listă cu toate țările despre care Trump a spus marți că „mă sărută în fund” și promit că vor face orice, SUA au anunțat că sunt în negocieri cu Coreea de Sud și Japonia, printre altele.

Concluzie: Partenerii comerciali ai Americii au 90 de zile pentru a ajunge la un fel de acord cu Trump, iar ceasul curge. Dar faptul că au loc discuții indică faptul că președintele are șanse mari să obțină ceva pentru eforturile sale.

Stimularea industriei americane

Ce a spus Trump: Locurile de muncă și fabricile vor reveni în țara noastră… Ne vom supraalimenta baza industrială internă.

Trump a spus de zeci de ani că tarifele sunt o modalitate eficientă de reconstruire a bazei de producție a Americii, ferindu-o de concurența străină neloială. În timp ce unele fabrici pot fi capabile să mărească producția în instalațiile actuale, eforturile mai importante necesită timp. Și pentru ca liderii de afaceri să apese trăgaciul pentru „relocarea” liniilor de producție și investiții în noi fabrici din SUA, vor dori să știe că regulile jocului sunt relativ stabile.

Totuși, mișcările președintelui din nou, din nou ale tarifelor din ultima săptămână sunt instabile în mod inerent. Pentru moment, este dificil de prezis unde vor ateriza nivelurile finale ale tarifelor și care industrii vor primi cele mai mari protecție. Ar putea fi astăzi producătorii de automobile și producătorii de oțel, iar companiile de electronice de înaltă tehnologie mâine.

Concluzia: atunci când tarifele sunt aplicate și eliminate aparent după dorința președintelui, este mult mai probabil ca companiile – atât în ​​SUA, cât și în străinătate – să se aplece și să aștepte ca praful să se așeze înainte de a-și lua angajamente mari.

Confruntare cu China

Ce a spus Trump: Am un mare respect pentru președintele Xi al Chinei, un mare respect pentru China, dar ei profitau enorm de noi.

După întoarcerea tarifelor lui Trump de miercuri, câțiva oficiali ai Casei Albe – inclusiv secretarul Trezoreriei Bessent – ​​s-au grăbit să spună că scopul lui Trump a fost să arunce ciocanul asupra adevăratului răufăcător, China.

„Sunt cea mai mare sursă a problemelor comerciale ale SUA”, a spus Bessent reporterilor, „și într-adevăr sunt problema pentru restul lumii.

Dacă Trump a vrut o bătălie a voințelor cu China, testând toleranța fiecărei părți față de durerea economică și politică, a obținut una – chiar dacă președintele și consilierii săi au sugerat că caută o rampă de ieșire.

Miercuri, Trump a spus că a dat vina pe liderii americani din trecut, nu pe China, pentru actuala dispută comercială. Cu o zi înainte, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a spus că președintele ar fi „incredibil de amabil” dacă China ajunge să încheie o înțelegere.

Concluzia: chiar dacă această confruntare este cea pe care Trump și-o dorește, alegerea unei lupte cu a doua cea mai mare economie din lume, cu putere militară de egalitate, prezintă un risc enorm. Și pe parcurs, America poate să-i fi înstrăinat pe aliații de care are cea mai mare nevoie într-o astfel de confruntare.

Creșterea veniturilor

Ce a spus Trump: Acum este rândul nostru să prosperăm și, făcând acest lucru, să folosim trilioane și trilioane de dolari pentru a ne reduce impozitele și a ne plăti datoria națională și totul se va întâmpla foarte repede.

În timpul campaniei prezidențiale de anul trecut, Trump a afirmat în mod regulat că tarifele propuse de el ar aduce noi sume de venituri, pe care SUA le-ar putea folosi apoi pentru a-și micșora deficitul bugetar, pentru a finanța reduceri de taxe și pentru a plăti noi programe guvernamentale.

Un studiu de anul trecut realizat de Fundația fiscală nepartizană a estimat că un tarif universal de 10% – pe care Trump a aterizat cel puțin în următoarele 90 de zile – ar genera venituri noi de 2 miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Pentru a pune acest lucru în context, reducerile fiscale incluse recent de Congres în planul său bugetar neobligatoriu ar costa aproximativ 5 miliarde de dolari în următorii 10 ani, potrivit Centrului de politici bipartizane.

Concluzia: Trump a vrut mai multe venituri din tarife și, dacă va rămâne cu tarifele sale de bază, plus taxele suplimentare pentru anumite importuri și altele mai mari pentru China, le va obține – cel puțin până când americanii vor trece la mai multă producție internă, când scăderea banilor din tarife s-ar putea transforma într-un filtru.

Prețuri mai mici pentru consumatorii din SUA

Ce a spus Trump: În cele din urmă, mai multă producție acasă va însemna o concurență mai puternică și prețuri mai mici pentru consumatori. Aceasta va fi într-adevăr epoca de aur a Americii.

naliștii și experții au oferit o pungă și alte explicații despre motivul pentru care Trump a făcut o mișcare atât de agresivă în comerț săptămâna trecută. Încerca el să reducă ratele dobânzilor sau să devalorizeze dolarul american sau să aducă lumea la masa pentru un nou acord global privind comerțul? Președintele însuși nu a vorbit prea mult despre astfel de scheme elaborate.

Cu toate acestea, un lucru despre care a vorbit fără încetare este dorința lui de a reduce costurile pentru consumatorii americani – și a promis că politica sa comercială va ajuta la rezolvarea acestui lucru. În timp ce prețurile la energie au scăzut în săptămâna de când Trump și-a anunțat planul tarifar, acesta poate fi rezultatul temerilor că războaiele comerciale ar putea declanșa o recesiune globală.

Consensul economiștilor este că noile tarife vor conduce la creșterea prețurilor de consum, pe măsură ce tarifele sunt lipite de prețul importurilor și, în cele din urmă, atunci când va exista mai puțină concurență pentru produsele fabricate în SUA. Anul trecut, Tax Foundation a estimat că un tarif universal de 10% ar crește costurile pentru gospodăriile americane cu o medie de 1.253 de dolari în primul an. Economiștii avertizează, de asemenea, că americanii cu venituri mai mici vor fi cel mai grav afectați.

Concluzie: O creștere a prețurilor este o săgeată care se mișcă în direcția greșită – și reprezintă o răspundere potențială enormă atât pentru poziția politică a lui Trump, cât și pentru perspectivele electorale viitoare ale partidului său.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button