Trump așteaptă telefonul lui Xi Jinping însă China se ține tare
O amânare a tarifelor din partea președintelui Donald Trump a făcut ca piețele globale să crească miercuri, Casa Albă afirmând că a fost în contact cu zeci de țări cu privire la încheierea de acorduri, alinierea apelurilor și întâlnirilor în săptămânile următoare, notează CNN.
Dar o țară a lipsit în mod evident de la orice intervenție: China
Pe măsură ce restul lumii a primit un răgaz de 90 de zile, Trump a escaladat tarifele pentru China, spunând că SUA vor percepe acum 145% suplimentar pentru toate mărfurile chinezești care sosesc în SUA. Ca răspuns, Beijingul a trecut la durerea unei industrii strategice din SUA, limitând exportul de filme americane, după ce deja și-a majorat propriile tarife pentru SUA la 84%.
Un război comercial fără precedent între cele două superputeri economice ale lumii se conturează rapid, ambele țări așteaptă ca cealaltă să clipească.
Doi înalți oficiali de la Casa Albă spun pentru CNN că SUA nu vor contacta mai întâi China. Trump a spus echipei sale că China trebuie să fie prima care a făcut această mișcare, deoarece Casa Albă consideră că Beijingul este cel care a ales să riposteze și să intensifice și mai mult războiul comercial.
Această poziție a fost transmisă la Beijing de aproximativ două luni, echipa lui Trump spunând clar oficialilor chinezi că președintele Xi Jinping ar trebui să solicite un apel cu Trump. Dar Beijingul a refuzat în mod repetat să organizeze un apel telefonic la nivel de lider, potrivit a trei surse familiare cu comunicările oficiale.
Un obstacol, crede echipa lui Trump, este dorința lui Xi de a nu fi văzut ca slab, făcând prima mișcare și apropiindu-se de SUA pentru discuții.
Trump, care are în vedere un mare târg cu China, care să mărească exporturile din SUA, să restrângă exporturile de fentanil și să restructureze TikTok pentru utilizatorii americani, a sugerat că Beijingul va veni.
„China vrea să încheie o înțelegere. Pur și simplu nu știu cât de bine să facă acest lucru”, a spus Trump miercuri în timpul unui eveniment la Casa Albă. „Știi, este unul dintre acele lucruri pe care nu le știu deloc – sunt oameni mândri.”
Caut canalul potrivit
Dar de luni de zile, liderii americani și chinezi au discutat unul peste altul, permițând relațiilor să se acru, pe măsură ce propunerile fiecărei țări rămân fără răspuns.
În culise, canalele oficiale la nivel de lucru sunt active, dar dialogul la nivel înalt nu a avut loc. Între timp, canalele neoficiale s-au dovedit neproductive, potrivit a trei surse informate despre situație, deschizând calea unui joc de pui economic cu un final costisitor și incert.
Dependența Chinei de un protocol strict și dorința de a-l pregăti pe Xi pentru orice apel de această amploare este fundamental în contradicție cu modul în care Trump face afaceri, spun unii oficiali actuali și foști, pe care ei îl consideră principalul blocaj în încercarea de a demara discuții productive.
China a încercat să creeze un canal secundar, așa cum a făcut-o cu consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, dar până acum acest efort nu a avut succes. Obiecția SUA, potrivit oficialilor: administrația Trump s-a refuzat ca ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, să servească drept interlocutor, sugerând că Wang nu este suficient de aproape de cercul interior al lui Xi și nu poate fi de încredere.
Oficialii chinezi au primit în schimb numele specifice ale persoanelor cu care Casa Albă Trump ar dori să se angajeze, dar China nu se va clinti, spun sursele.
Tensiunile aprinse și mai mult, citirea chineză a unui apel între Wang și secretarul de stat Marco Rubio, la începutul acestui an, părea să denatureze conținutul apelului, a spus mai târziu Rubio.
„Asta nu s-a întâmplat, cel puțin nu la apel, sau cel puțin poate interpretul lor nu a vrut să interpreteze acest lucru”, a spus Rubio despre afirmația chinez că Rubio a fost avertizat să nu se depășească.
În timp ce o anumită comunicare între părți a fost intermediată de ambasadorul Chinei în SUA, lipsa unui canal la nivel principal a fost problematică în aranjarea unui apel despre care administrația Trump spune că este necesar.
Doi înalți oficiali de la Casa Albă au declarat pentru CNN că Trump ar fi bucuros ca comunicarea să înceapă sub nivelul liderului dacă va aduce rezultate.
În ciuda faptului că oficialii Trump spun public că Trump își va dicta angajamentul cu Xi – directorul Consiliului Economic Național, Kevin Hassett, a declarat joi dimineață la CNBC că Trump „va decide” când vor începe conversațiile – este clar că mingea se află deocamdată în terenul Chinei.
Cel puțin așa văd oficialii Trump. Dar asta nu este punctul de vedere la Beijing.
„Ușa pentru discuții este deschisă, dar dialogul trebuie purtat pe baza respectului reciproc și a egalității”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului chinez. „Dacă SUA aleg confruntarea, China va răspunde în natură. Presiunea, amenințările și șantajul nu sunt modalitățile potrivite de a trata China.”
Pe fondul conflictului, Casa Albă a încercat să acorde prioritate acordurilor comerciale cu Japonia, Coreea de Sud și Vietnam pentru a face presiuni asupra Beijingului, a declarat un înalt oficial al Casei Albe.
Actualii și foștii oficiali americani nu exclud posibilitatea de a institui un canal de pregătire neașteptat pentru un posibil apel Xi-Trump, dar foștii oficiali americani spun că cheia este să se asigure că chinezii nu-l trimit pe Xi într-o ambuscadă, mai ales după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a primit în Biroul Oval.
„Chinezii, în orice caz, sunt reticenți în a-și pune liderul în poziția în care s-a aflat Zelensky”, a spus Danny Russel, fost secretar de stat adjunct pentru Asia de Est și în prezent vicepreședinte al Institutului de Politică al Societății Asiatice. „Vor să se asigure că o parte din temeiul unei întâlniri este pusă și că există niște reguli de bază stabilite.”
„Distrugere reciprocă asigurată”
Oficialii chinezi au căutat căi de a ajunge direct la Trump, adesea prin intermediul liderilor de afaceri care îi au urechea.
Când Xi l-a trimis pe vicepreședintele Han Zheng la Washington ca cel mai înalt reprezentant chinez care a participat vreodată la depunerea jurământului prezidențial, Han a avut și o întâlnire cu Elon Musk.
CEO-ul miliardarului Tesla are afaceri în China și, de asemenea, a exercitat o influență enormă în primele zile ale administrației Trump. Oficialii chinezi au sperat să stabilească linii de comunicare mai directe cu noua administrație Trump, folosindu-l pe Musk ca intermediar, a spus o persoană familiară cu chestiunea. Dar până acum, aceste încercări nu au fost fructuoase.
China a luat în considerare limitarea operațiunilor companiilor americane de vârf în China, cum ar fi Apple, Tesla, Caterpillar și Starbucks. În cele din urmă, potrivit a două surse informate cu privire la discuții, Beijingul a respins această idee – îngrijorat că consumatorii chinezi se vor revolta și Partidul Comunist Chinez ar putea pierde potențialul pentru canalele executive profitabile.
Dar PCC încă cântărește opțiuni strategice pentru a ataca Washingtonul dincolo de simpla majorare a taxelor de import. China va începe probabil să cumpere boabe de soia și produse agricole din Brazilia, în locul inimii SUA, așa cum a făcut în timpul războiului comercial de pe primul termen al lui Trump.
„Uită-te la locul în care pun companiile americane pe lista neagră, lovesc fermierii americani, ne elimină mineralele esențiale – acesta este un set de instrumente pe care se simt foarte confortabil să îl mânuiască”, a spus Melanie Hart, director principal al Centrului Global China al Consiliului Atlantic. „Au experimentat cu el în multe alte țări. L-au dezvoltat de ani de zile. Au un buncăr pe care l-au construit pentru acest moment.”
Întrebat ce prag de durere este dispusă să suporte fiecare țară, sursele aflate în contact cu ambele guverne nu au putut spune. Dar un lucru este clar: cât de departe se îndreaptă fiecare țară în folosirea armelor netarifare pentru a riposta ar putea determina cât de periculos ar putea deveni conflictul economic.
Beijingul a interzis exportul unui număr mic de minerale rare necesare pentru fabricarea anumitor bunuri. Trecerea pentru a interzice exportul tuturor mineralelor din pământuri rare sau vânzarea muntelui de obligațiuni de trezorerie americane pe care le-a adunat ar fi văzută ca ducerea conflictului la următorul nivel.
„Dacă China se mută pentru a accelera pe deplin economia SUA, toate cătușele sunt întrerupte”, a spus un fost oficial american informat despre starea actuală. „Un război comercial de această amploare este un act de război.”
Ce țară are mai multă pârghie într-un astfel de conflict depinde de cine întrebi. Peter Navarro, uber-șoimul lui Trump, a sugerat că Beijingul nu își poate permite să escaladeze la acest nivel. Alții sugerează că este o reprezentare naivă a unui lider autoritar care deține întreaga putere a unei economii non-piață subvenționată de guvernul său.
„Este absolut incorect”, a sugerat o sursă în contact cu ambele guverne despre credința lui Navarro. „Aceasta va fi o distrugere asigurată reciproc.”
Unii experți sugerează că Xi este cel care are puterea, după ce și-a întărit poziția politică acasă și a câștigat mai mult spațiu de manevră înainte de a-l angaja pe Trump.
„Xi Jinping se află într-o poziție politică mult mai puternică ca urmare a atacurilor percepute din partea administrației Trump și este într-o poziție mai bună de a convinge poporul chinez să absoarbă orice durere economică ar putea cauza tarifele”, a spus Russel.
Matt Pottinger, care a fost consilier adjunct pentru securitate națională al lui Trump, și Liza Tobin, care a fost directorul său pentru China în Consiliul de Securitate Națională, au descris diviziunea din Free Press ca o „despărțire dezordonată” și un „concurs cu sumă zero” a cărui soluționare va avea consecințe pentru restul lumii. Superputeri, au spus ei, sunt egale – dar au obiective diferite.
„În timp ce Trump a luat puterea în războiul comercial, Xi câștigă teren în domenii care ar putea fi și mai importante: inteligența artificială, producția avansată și armata ar putea avea nevoie pentru a confisca cea mai importantă bucată imobiliară din lume – Taiwan”.
Trump regretă primul mandat
În timpul mandatului lui Trump, după pierderea sa în 2020, el s-a chinuit frecvent despre deficiențele acordurilor comerciale pe care le-a încheiat cu China în timpul primului său mandat. Deși s-a bucurat de o relație caldă cu Xi, inclusiv o vizită a lui la Mar-a-Lago și o vizită zgomotoasă a lui Trump la Beijing în 2017, parteneriatul lor s-a înrăutățit în ultimii ani ai primului său mandat.
Trump a deplâns ceea ce a spus că sunt oficiali slabi care au permis Chinei să renunțe la unele acorduri pe care le-a încheiat pentru a cumpăra cantități mari de bunuri americane, inclusiv produse agricole. China a citat pandemia de Covid drept motivul pentru care nu a îndeplinit termenii acordului.
Revenit în funcție, Trump a discutat despre încheierea unui acord mai amplu cu China, care să se extindă dincolo de comerț la alte domenii de potențială cooperare, cum ar fi noi investiții și angajamente ale Chinei de a cumpăra mai multe produse americane. Complicarea acestui efort este faptul că un acord comercial pe primul termen care vizează să vândă mai mult Chinei a dat puține rezultate, iar echipa de securitate națională a lui Trump și-a exprimat anterior rezerve cu privire la lăsarea Beijingului să investească mai mult în SUA.
Trump a intrat, de asemenea, în funcție, jurând că va reprima fentanilul care vine din China în SUA. În primele sale zile de mandat, Trump a impus Chinei un tarif de 10% – împreună cu taxe amenințate și pentru Canada și Mexic – invocând rolul furnizorilor chinezi în comerțul cu fentanil.
La scurt timp după o conversație între Trump și Xi la mijlocul lunii ianuarie, PCC a înaintat Ambasadei SUA la Beijing o propunere legată de reducerea producției de fentanil. Ambasada nu a răspuns propunerii, pe care a luat-o în derâdere în privat. Beijingul era furios, potrivit unei surse familiare cu cele două guverne.
Săptămâna trecută, Beijingul a prezentat o ofertă mai substanțială, după ce administrația i-a împins să facă acest lucru. Dar rămâne de văzut dacă Trump va lua în considerare în mod serios această propunere – și orice mișcare către un acord TikTok – ca o modalitate de a doborî tarifele care au crescut exponențial și au scindat economiile celor două țări.
„Este posibil ca instinctul de a face afaceri al lui Trump să se reafirme și să-și depășească instinctul de decuplare?” întrebară Pottinger și Tobin. „Dar un „mare târg” cuprinzător care lasă deoparte arhi-rivalitatea SUA-China nu a fost niciodată mai îndepărtat.”