‘El să vorbească despre anti-sistem?! Hai să fim serioși!’
Într-o emisiune electorală la Antena 3 CNN, Nicușor Dan a făcut declarații controversate despre Victor Ponta și despre criza încrederea dintre politicieni și cetățeni. Acesta a răspuns criticilor și acuzațiilor din campania electorală, subliniind că nu poate fi vorba de un contra-candidat „anti-sistem” dacă vorbim de Victor Ponta.
Întrebat dacă îl cunoaște pe Florian Coldea, Nicușor Dan a răspuns scurt: „Știu cine e. L-am văzut o singură dată, la recepția de Ziua Franței, la Ambasada Franței. A spus „Bună ziua”, i-am răspuns „Bună ziua” — și atât“.
Totuși, tema sistemului pare să revină obsesiv în campania aceasta. Ce e cu „sistemul”?
„Asta e o chestiune mult mai importantă decât o întâlnire întâmplătoare. Problema reală este diferența uriașă dintre clasa politică și cetățeni. Oamenii și-au pierdut încrederea în politicieni și pe bună dreptate: pentru că aceștia s-au obișnuit să arunce cu acuzații fără să vină cu dovezi.
Nu vreau să spun nimic de Elena Lasconi, nici de Crin Antonescu. Dar despre Victor Ponta… mă scuzați! Ai fost prim-ministru, șeful tău a condus SRI, prietenul Ghiță a luat toate contractele cu SRI… și vii acum să spui că tu ești anti-sistem, iar alții sunt cu sistemul?! Serios?! Mă scuzați…“, a răspuns Nicușor Dan, în aplauzele celor prezenți la dezbaterea electorală difuzată de Antena 3.
Se vorbește mult despre „cine e în spatele lui Nicușor Dan”. Cine e, de fapt?
„Sunt mulți oameni. Mii de oameni care au muncit în campanii, oameni care cred în ceea ce facem. Nu există păpușari, nu există rețele ascunse. Există doar muncă și un crez clar: România trebuie să rămână parte din lumea occidentală“, a mai spus Nicușor Dan.
USR i-a retras sprijinul Elenei Lasconi. Credeți că vă avantajează?
Când am vorbit despre eventualitatea retragerii mele, unii au zis că e un semn de slăbiciune. Dar realitatea e că în spatele meu sunt oameni care trag zi de zi. Iar decizia USR (n.r. de retragere a sprijinului Elenei Lasconi) e una foarte corectă. Nu vorbim doar despre o campanie, ci despre un posibil președinte membru CSAT care riscă să scoată România din lumea occidentală. Sondajele arată clar în ce punct ne aflăm. Și tocmai de aceea e important să existe o alegere lucidă.
O publicație conservatoare americană v-a atacat recent, sugerând că sunteți „calul troian al lui Soros”. Ce răspundeți? Ați primit sau nu bani de la Fundația Soros?
Dacă aș avea 100–150 de mii de dolari, aș putea publica un articol ca acela despre oricine din România. Așa funcționează propaganda.
De ani de zile, circulă povestea cu „cei care extermină săracii suveraniști”. La un moment dat, ne-am întrebat cât ar costa o campanie de lobby ca să ajungem la politicieni influenți. Răspunsul: câteva sute de mii de dolari. Nu i-am avut.
Ca să fie clar: prin 1991 sau 1992, ca și alți 10.000 de români, am primit 400 de dolari, bani cu care mi-am luat bilet de tren dus către Torino, unde aveam o competiție. Atât. Iar Asociația „Salvați Bucureștiul” nu a avut nicio finanțare de la Fundația Soros. Niciodată.