Știrile Zilei

Trump tocmai a declanșat o confruntare directă cu singura națiune care ar putea fi capabilă să învingă SUA într-un război comercial (CNN)


Președintele Donald Trump tocmai a declanșat o confruntare directă cu singura națiune care ar putea fi capabilă să învingă Statele Unite într-un război comercial, notează CNN.

Escaladarea lui Trump împotriva Chinei – care este pe cale să se confrunte cu tarife de cel puțin 104% la mărfurile care intră în SUA – este cel mai serios pivot de până acum în atacul său tarifar global și are cel mai mare potențial de a provoca o revenire gravă asupra cetățenilor americani în creșterea prețurilor.

Confruntarea vine după ani de încercări ale SUA de a aborda abuzurile comerciale percepute din partea Chinei. Este, de asemenea, punctul culminant al unui deceniu sau mai mult de înrăutățire a relațiilor determinată de o schimbare agresivă și naționalistă a unui concurent din Pacific, transformat în superputere ostilă, care acum pare dornic să provoace puterea SUA.

Și este un reper întunecat într-o relație diplomatică care va contribui la definirea secolului 21 și o defalcare a unui proiect lung al SUA pentru a preveni izbucnirea tensiunilor într-un război comercial complet – sau potențial mult mai rău – între doi giganți.

SUA încearcă să gestioneze apariția Chinei de mai bine de 50 de ani – de la vizita de pionierat a președintelui Richard Nixon la președintele Mao Zedong pentru a „deschide” o națiune izolată și săracă și pentru a crea o breșă între liderii săi și frații lor comuniști din Uniunea Sovietică. A trecut aproape un sfert de secol de la o altă piatră de hotar: când SUA au introdus China în Organizația Mondială a Comerțului în speranța de a promova schimbarea democratică și de a o bloca într-un sistem economic bazat pe reguli, orientat spre vest.

Eșecul final al acestor eforturi bine intenționate este scos la iveală în al doilea mandat al lui Trump. Președintele a urcat la putere în urma unui val populist care a fost parțial o reacție la globalizare care a exportat locuri de muncă industriale din SUA în China și a lăsat în urma ei nenorocire.

Perspectivele pentru un acord cu China par sumbre

Trump susține că zeci de națiuni sunt dornice să încheie acorduri comerciale pentru a acoperi tarifele dureroase ale SUA.

Dar China nu se alătură rândurilor lor.

Beijingul a respins avertismentul lui Trump de a nu riposta împotriva unui tarif anterior de 34% pe lângă o primă rundă de taxe – avertizând că este gata să lupte până la „sfârșit”. Liderul SUA, prins într-o ciocnire în spirală rapidă cu președintele Xi Jinping, a trebuit apoi să-și păstreze credibilitatea, reușind să-și facă față amenințării de a impune miercuri o taxă uriașă de import din mărfurile din a doua cea mai mare economie a lumii.

„Țări precum China care au ales să riposteze și să încerce să dubleze maltratarea pe care o fac față de muncitorii americani fac o greșeală”, a declarat marți Karoline Leavitt, secretarul de presă al Casei Albe. „Președintele Trump are o coloană vertebrală de oțel și nu se va rupe, iar America nu se va rupe sub conducerea sa”.

Stocul vast de capital personal și politic pe care Trump l-a investit acum în confruntarea cu Xi face ca aceasta să fie cea mai gravă zarvă dintr-o săptămână volatilă de când președintele SUA și-a anunțat tarifele pentru „Ziua Eliberării” în grădina de trandafiri a Casei Albe.

China dă toate semnele că crede că poate supraviețui lui Trump în confruntarea lor, pentru care s-a pregătit de ani de zile. Și nu este clar Trump și înalții săi oficiali sunt pe deplin pregătiți pentru amploarea rezistenței Chinei sau durerea pe care o poate impune consumatorilor americani.

Dacă președintele SUA ar presupune că ceea ce el numește aproape zilnic „relația sa grozavă” cu Xi ar duce la o coborâre rapidă a Chinei, se înșeală. Perspectiva unui acord comercial cu Beijingul similar celui din primul mandat Trump, care s-a prăbușit în mare parte în timpul pandemiei, pare îndepărtată.

Tensiunile ajung la vârf în privința comerțului cu orgoliu de ambele părți

Afirmațiile lui Trump că SUA au fost „violate” și „jelate” de către partenerii comerciali sunt hiperbolice. Dar nemulțumirile sale cu privire la comportamentul Beijingului au fost împărtășite de mai mulți președinți. Tensiunile se aprind adesea cu privire la dumpingul la import, accesul pe piață pentru firmele americane, furtul de proprietate intelectuală, manipularea valutară și spionajul industrial. Casele Albe anterioare au urmărit aplicarea direcționată și alte sancțiuni pentru a încerca să remodeleze comportamentul Chinei. Anii de acrimonie în relație au alimentat doctrina bipartizană comună la Washington, potrivit căreia Beijingul este amenințarea militară și economică preeminentă la adresa puterii SUA.

Dar agresiunea lui Trump este de neegalat. El crede că are o oportunitate unică și poate finală de a transforma dinamica SUA cu ceea ce biroul Reprezentantului comercial al SUA descrie ca fiind cea mai mare națiune comercială din lume. „Avem o singură șansă la asta”, a spus Trump luni reporterilor din Biroul Oval.

Dar metoda lui este impulsivă și nediscriminatorie; îi lipsește o strategie clară.

De asemenea, arată puțin respect pentru demnitatea și puterea chineză – o temă recurentă în relațiile administrației cu alte țări.

Vicepreședintele JD Vance, de exemplu, săptămâna trecută a batjocorit China criticând politica comercială a SUA din trecut. „Împrumutăm bani de la țăranii chinezi pentru a cumpăra lucrurile pe care aceștia le produc”, a spus el. „Aceasta nu este o rețetă pentru prosperitatea economică. Nu este o rețetă pentru prețuri mici și nu este o rețetă pentru locuri de muncă bune în Statele Unite ale Americii”, a spus Vance pentru „Fox & Friends”.

Comentariile disprețuitoare ale vicepreședintelui au ignorat transformarea economiei Chinei. Acum este lider global în inovarea în inteligența artificială, vehiculele electrice, producția de energie și în multe alte domenii. Beijingul a condamnat marți cuvintele lui Vance drept „uimitoare”, „lamentabile”, „ignorante” și „nerespectuoase”.

Există motive politice, globale și economice cu mize mari pentru care Xi nu se poate îndoi.

Încrederea Chinei înaintea a ceea ce ar putea fi o bătălie comercială prelungită cu Statele Unite este, de asemenea, înrădăcinată în reorientarea și modernizarea economiei chineze de către Xi.

„Cred că dacă ești Xi Jinping chiar acum, te gândești: „Ei bine, hei, în ceea ce privește valorile la care îmi pasă – rezistența tehnologică și încrederea în sine, ne descurcăm, este posibil ca aceste tarife să nu ne afecteze imediat”, a spus Lily McElwee, coleg adjunct la Centrul de Studii Strategice și Internaționale. Xi poate crede, de asemenea, că, dincolo de puterea de bază a Chinei, aceasta are „instrumente de răzbunare pe care le poate impune și care vor fi costisitoare și pentru Statele Unite”, a spus McElwee, care este și președinte și CEO al Comitetului Phoenix pentru Relații Externe.

Ca un adevărat lider autoritar, Xi, spre deosebire de Trump, nu-și face griji cu privire la impactul unui război comercial asupra alegerilor care se profilează – cum ar fi mandatul de la jumătatea Congresului de anul viitor. Și în timp ce opinia publică este încă importantă în China, Xi s-ar putea gândi că își poate permite să provoace mai multă durere chinezilor decât poate Trump americanilor.

Dacă inflația din SUA crește și declanșează o recesiune, ar putea fi americanii cei care acționează pentru pace comercială în condiții favorabile Beijingului.

Americanii sunt pe cale să simtă o adevărată durere economică

Durerea vine pentru consumatorii americani.

China a fost principalul furnizor străin de mărfuri către SUA, reprezentând până la 16% din totalul importurilor în ultimii ani, potrivit USTR. Domină piața smartphone-urilor, computerelor și jucăriilor – probabil că va fi lovită de creșteri masive de preț, care le vor scoate la îndemâna multor americani atunci când noile tarife vor intra în vigoare. Luate împreună cu tarifele administrației Biden asupra Chinei, care au extins taxele Trump pentru primul mandat, China se confruntă acum cu o rată medie efectivă a tarifelor de 125%.

Beijingul poate aplica și alte sancțiuni Statelor Unite, cum ar fi oprirea licențelor de export pentru minerale rare, care sunt vitale pentru industria tehnologică din SUA – un motiv pentru care Trump ar fi fost atât de obsedat să găsească surse alternative de aprovizionare în locuri precum Ucraina și Groenlanda.

După ce au văzut impactul inflaționist sever în SUA al crizei lanțului de aprovizionare în timpul pandemiei, liderii chinezi ar putea alege să impună noi restricții artificiale asupra fluxului de mărfuri către SUA. Firmele americane de avocatură și comerciale ar putea fi interzise să opereze în China. Și Beijingul ar putea zgudui zona agricolă a SUA limitând importul de boabe de soia și sorg. Fiecare dintre acești pași ar răni atât chinezii, cât și americanii – dar ar demonstra puterea de răzbunare a lui Xi.

Întreprinderile mici sunt, de asemenea, vulnerabile. În timp ce giganți precum Apple pot căuta baze alternative de producție – în India, să zicem – firmele americane care se bazează pe bunuri și componente din China vor fi lăsate foarte expuse.

„Dacă sunteți o afacere mică, în special pe partea de import sau de intrare, va fi durere”, a spus Alex Jacquez, fost asistent special pentru Dezvoltare Economică și Strategie Industrială al președintelui Joe Biden. Vor urma consecințe economice mai ample. „Vă uitați la o reducere a PIB-ului care va fi o frecvență pe piața muncii. Vă uitați la presiunea inflaționistă”, a spus Jacquez.

„Una dintre preocupările aici este că nu există o gândire rațională sau o direcție pentru strategie.”




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button