‘Desigur, este mai ieftină și cu mai multe E-uri…’
Jurnalista Irina Tabaranu, din Republica Moldova, se arată indignată de abundența produselor din Federația Rusă, expuse în prim plan pe rafturile magazinelor de peste Prut. „După ce Rusia ne-a impus un nou embargo, rușinea s-a transformat în furie”, a menționat aceasta într-o publicație.
„Deja de trei ani simt o rușine apăsătoare când văd pe rafturile magazinelor produsele rusești expuse în prim plan. În mod special, rețeaua Local abundă în produse din Rusia și Belarus”, susține Irina Tabaranu, transmite Știri.md.
Mai nou, aceasta spune că este importată în Moldova și o versiune alternativă de Coca-Cola, creată pentru a înlocui lipsa celei originale, care nu mai ajunge în Federația Rusă din cauza sancțiunilor.
„Desigur, este mai ieftină și cu mai multe E-uri… (…) Mare „cinste” să avem Choco Pie de la compania care se prezintă ca Официальный поставщик московского Кремля / Furnizor oficial al Kremlinului din Moscova. Mai corect ar fi… Кровавого Кремля.
Pe de altă parte, mă așteptam ca, după această – deja a opta – restricție în relația cu „statul prieten” Rusia (conform acordului de prietenie în vigoare din 2001), să văd o reorientare a noastră, ca societate, spre produsele autohtone, cu îndemnuri pe social media de a cumpăra local – Made in Moldova. Nimic.
Între timp, nouă copii și zece adulți au fost uciși într-un atac cu rachete, vineri, în Ucraina”, mai scrie Irina Tabaranu.
De menționat că, în ultimii douăzeci de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:
- 2006: embargo pe vinurile moldovenești; 2013: embargo pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
- 2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
- 2014: embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune) din Republica Moldova, din cauza unor presupuse încălcări în furnizare și controale;
- 2014: suspendarea nemotivată importurilor de carne din Republica Moldova, în urma unei inspecții; 2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova;
- 2023: embargo complet asupra importului de fructe și legume din țara noastră.