Guvernul intervine cu măsuri draconice în scandalul legumelor cu pesticide: Numărul controalelor va exploda
Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) va efectua în acest cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă, comparativ cu anul trecut, în vederea verificării conformităţii acestor produse, informează, duminică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Probele vor fi prelevate atât din pieţele bucureştene, cât şi din cele aflate în fiecare reşedinţă de judeţ.
Astfel, începând cu luna mai şi până în 31 august a.c., numărul de probe care vor fi verificate a fost suplimentat cu 181, faţă de numărul de probe verificate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Probele vor fi efectuate pentru: tomate, castraveţi, ardei, cireşe, căpşune, caise, pepeni şi zmeură, fiind prelevate şi analizate 615 probe, faţă de 434 probe verificate în aceeaşi perioadă a anului 2023.
De asemenea, ANF a demarat în 30 mai acţiunea „Cireaşa şi Căpşuna”, controlul urmând să se desfăşoare până la data de 5 iulie.
„În cadrul acestei acţiuni vor fi prelevate pentru analize de laborator peste 200 de probe (214 probe) de cireşe şi căpşune în plus faţă de Programul Naţional de Monitorizare, în scopul verificării conformităţii, pentru a nu prezinta niciun risc pentru consumatori”, a transmis MADR.
Legumele cu pesticide se vând peste tot
O situație extrem de îngrijorătoare a fost depistată în supermarketurile și piețele din România. Mai multe substanțe periculoase au fost identificate în roșiile comercializate atât într-un supermarket din Capitală, cât și în cele dintr-o piață din Craiova.
Conform informațiilor de pe adevarul.ro, nu mai puțin de 19 substanțe periculoase au fost identificate în roșiile turcești testate, în timp ce 13 substanțe la fel de îngrijorătoare au fost găsite în roșiile italiene, achiziționate dintr-o piață din Craiova. Experții au concluzionat, având în vedere similaritatea substanțelor descoperite, că roșiile comercializate ca fiind din Italia ar proveni, de fapt, din Turcia.
„Sunt 19 substanțe în roșiile din Turcia, iar la cele italienești, 13. Fiind practic aceleași substanțe, cam aceleași tratamente în ambele cazuri, laboratorul a tras concluzia că roșiile pline de pesticide din Italia ar fi de fapt din Turcia. De ce oare? Probabil pentru că s-a vorbit despre roșiile italienești că ar fi mai curate, sunt din spațiul intracomunitar, sunt mai controlate față de cele care vin din spațiul extracomunitar. Și atunci, ca metodă de marketing, cele turcești se vând ca fiind din Italia.”, a explicat conform sursei citate, realizatoarea „Agrojurnal”, Andreea Stroe.