Știrile Zilei

‘România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR!’. Explicația lui Marcel Ciolacu pentru eliminarea pensiilor speciale


Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că România nu îşi poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR, de aceea a depus la Parlament, împreună cu ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernare, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale.

„România nu îşi poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR! De aceea, astăzi, la iniţiativa liderului informal al Coaliţiei, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că acest proiect are ca scop corectarea inechităţilor dintre pensionari, atât din perspectiva contributivităţii, cât şi a vârstei de pensionare – 65 de ani pentru toţi, inclusiv pentru cei „speciali”.

„Sunt încrezător că preşedintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulţumiri din societatea românească. România are nevoie de un preşedinte mediator, un om al dialogului, un preşedinte care să construiască o punte între stat şi cetăţeni”, a menţionat acesta.

Proiectul de lege a fost introdus în procedură de urgență

Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu va fi dezbătută în procedură de urgenţă, a decis, marţi, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, la propunerea iniţiatorilor, respectiv liderii coaliţiei de guvernare – Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian.

Termenul de depunere a amendamentelor este de 15 aprilie, iar termenul pentru raport – 23 aprilie.

Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la CCR, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani. Se prevede să se atingă eşalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistraţi în 2045.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button