VIDEO FOTO Oamenii de știință dezvăluie adevărata față a lui Moș Nicolae pentru prima dată în aproape 1.700 de ani
Adevăratul chip al lui Moș Nicolae a fost dezvăluit pentru prima dată în aproape 1 700 de ani, după ce oamenii de știință i-au reconstituit chipul. Sfântul Nicolae din Myra a fost un sfânt creștin timpuriu a cărui reputație de a oferi cadouri a inspirat figura populară olandeză a lui Sinterklaas, care a devenit mai târziu Santa Claus în SUA.
Această figură mitică a fuzionat apoi cu englezul Father Christmas – Moș Crăciun – adesea asociat cu sărbătorile și jocurile, mai degrabă decât cu cadourile – pentru a crea personajul pe care copiii îl adoră astăzi. Cu toate acestea, nicio reprezentare a omului din spatele mitului nu a supraviețuit din timpul vieții sale, majoritatea reprezentărilor lui Sfântul Nicolae datând de la secole după moartea sa în anul 343 d.Hr. Acum, chipul său viu poate fi văzut pentru prima dată din vremea Imperiului Roman târziu, după ce experții i-au reconstruit trăsăturile folosind datele craniului său.
Moraes, autorul principal al noului studiu, a declarat că era un „chip puternic și blând”. El a mai spus că este „curios de compatibil” cu „fața largă” descrisă în poemul din 1823, O vizită de la Sfântul Nicolae, cunoscut sub numele de „Twas The Night Before Christmas”.
„Craniul are un aspect foarte robust, generând o față puternică, deoarece dimensiunile sale pe axa orizontală sunt mai mari decât media. Chipul adevărat al omului care l-a inspirat pe Moș Crăciun poate fi văzut pentru prima dată în aproape 1 700 de ani, după ce oamenii de știință i-au reconstruit înfățișarea pornind de la craniul său. Acest lucru a dus la o „față largă” curios de compatibilă cu poemul din 1823. Această caracteristică, combinată cu o barbă deasă, amintește foarte mult de figura pe care o avem în minte atunci când ne gândim la Moș Crăciun“, a declarat co-autorului studiului, Moraes.
Cine a fost Sfântul Nicolae
José Luís Lira, coautor al lucrării dlui Moraes și expert în viețile sfinților, a descris semnificația adevăratului Nicolae din Myra, în ceea ce este acum Turcia în secolul al IV-lea.: „A fost un episcop care a trăit în primele secole ale creștinismului și a avut curajul să apere și să trăiască învățăturile lui Iisus Hristos, chiar cu riscul vieții sale. El a sfidat autoritățile, inclusiv pe împăratul roman, pentru această alegere. I-a ajutat pe cei aflați în nevoie atât de frecvent și de eficient, încât atunci când oamenii au căutat un simbol al bunătății pentru sărbători, inspirația a venit de la el. Amintirea sa este universală nu numai printre creștini, ci printre toate popoarele”.
Sfântului Nicolaei se atribuie diverse fapte, printre care salvarea a trei fete de la prostituție prin plata unei zestre pentru fiecare, permițându-le să se căsătorească.
De asemenea, se spune că ar fi înviat trei copii uciși de un măcelar, care îi murate în saramură și plănuia să îi vândă ca carne de porc.
Înmormântat inițial în Myra, oasele sale au fost transportate ulterior la Bari, în Italia, unde se află și astăzi.
Sfântul Nicolae, ‘tatăl’ lui Moș Crăciun
Dl Moraes a povestit istoria lui Moș Nicolae care în unele culturi se confundă cu cea a lui Moș Crăciun: „Am reconstruit inițial craniul în 3D folosind aceste date. Apoi am trasat profilul feței folosind proiecții statistice. El era cunoscut pentru darurile sale secrete, cum ar fi punerea de monede în pantofii oamenilor care le lăsau afară pentru el. Această practică este încă sărbătorită de ziua sa, 6 decembrie.
Reforma protestantă, condusă de Martin Luther, a fost o mișcare care a contribuit la dispariția devoțiunii față de Sfântul Nicolae în multe țări. O excepție notabilă a fost Olanda, unde legenda lui Sinterklaas – care este o suprimare lingvistică a numelui sfântului – a rămas puternică, influențând chiar și coloniile acestei națiuni. Una dintre aceste colonii a fost orașul New Amsterdam, astăzi New York, unde legenda a fost anglicizată în numele Santa Claus. Acesta era descris ca un bătrân care pedepsea copiii care se purtau urât și îi răsplătea pe cei care se purtau bine cu daruri”.
Episcopul a fost popularizat în Europa secolului al VI-lea sub numele de Moș Crăciun, care oferea în secret cadouri copiilor mici.
În reprezentările moderne, el este prezentat ca un bătrân corpolent și bărbos, îmbrăcat în alb și roșu. Dar unii au sugerat că personajul original purta verde și că culorile sale moderne sunt rezultatul unei campanii de marketing din anii 1930 a Coca Cola.
„Imaginea lui Moș Crăciun așa cum o știm astăzi se bazează pe o ilustrație realizată de Thomas Nast pentru revista Harper’s Weekly la începutul anului 1863. Aceasta, la rândul său, a fost inspirată de descrierea din poemul din 1823 „O vizită de la Sfântul Nicolae”, atribuit lui Clement Clarke Moore. Poemul a dat naștere multor noțiuni populare despre figura populară pe care o avem astăzi, inclusiv obrajii săi roz, renii, sania, sacul de jucării și „fața largă” descrisă mai devreme“, a mai povestit Moraes, citează Daily Mail.
Ce nu se știa despre Sfântul Nicolae
Pentru a crea chipul, Moraes și echipa sa au folosit date colectate în anii 1950 de Luigi Martino, cu permisiunea Centro Studi Nicolaiani. Fața este „curios de compatibilă” cu „fața largă” descrisă în poemul din 1823, O vizită de la Sfântul Nicolae, cunoscut sub numele de „Twas The Night Before Christmas
„Am reconstruit inițial craniul în 3D folosind aceste date. Apoi am trasat profilul feței folosind proiecții statistice. Am completat acest lucru cu tehnica de deformare anatomică, în care tomografia capului unei persoane vii este ajustată astfel încât craniul donatorului virtual să corespundă cu cel al sfântului. Chipul final este o interpolare a tuturor acestor informații, căutând coerența anatomică și statistică“, a explicat Moraes.
Totuși, rămășițele sfântului dezvăluie mai mult decât chipul său. „Se pare că suferea de artrită cronică severă la nivelul coloanei vertebrale și al pelvisului, iar craniul său prezenta o îngroșare osoasă care putea provoca dureri de cap frecvente. Conform acestei surse, dieta sa ar fi bazată în principal pe plante. Dl Moraes, Dr. Lira și coautorul lor, Thiago Beaini, și-au publicat studiul în revista OrtogOnLineMag.