‘Sfânta va veni într-un an special’
Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca devine, și în acest an, între 30 aprilie și 8 mai, locul unei întâlniri duhovnicești de excepție, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe – sărbătoare ce adună, an de an, mii de pelerini din întreaga țară pentru a cinsti în mod deosebit pe Sfânta Maria Magdalena și pe toate femeile purtătoare de mir.
Arhimandritul Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, a declarat, la Trinitas TV, că această sărbătoare a devenit o veritabilă tradiție duhovnicească pentru Mănăstirea Pantocrator:
„An de an, Mănăstirea Pantocrator îmbracă haine de sărbătoare în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, duminică în care este cinstită în mod deosebit și Sfânta Mironosiță Maria Magdalena. A devenit o tradiție ca, în această duminică, pelerini din întreaga țară să participe la Sfânta Liturghie. Totodată, o bucurie a acestei duminici este faptul că, de aproape 10 ani, aducem și alte sfinte moaște, pe lângă cele ale Sfintei Maria Magdalena.”
În 2025, însă, evenimentul dobândește o semnificație cu totul aparte: pentru prima oară în istoria României, moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse spre închinare la Mănăstirea Pantocrator.
Părintele arhimandrit Serafim Baciu a mărturisit că inițiativa acestui moment istoric s-a născut dintr-o inspirație duhovnicească:
„Acum vreo doi ani, văzând câteva imagini de la Atena, când, pentru prima oară, a fost dus trupul Sfintei Împărătese Elena acolo, mi-a încolțit în minte ideea de a aduce, iată, și în România trupul Sfintei Împărătese Elena. Am dorit acest lucru să se întâmple în 2024, n-a fost cu putință, dar așa este voia sfinților.”
Nu întâmplător, aducerea moaștelor Sfintei Elena are loc în 2025, un an cu profundă încărcătură duhovnicească și istorică:
„Sfânta va veni într-un an special. Anul acesta este un an marcant pentru Biserica noastră: se împlinesc 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325, avem 100 de ani de Patriarhat, și iată, așa a rânduit Sfânta Împărăteasă Elena să vină în aceste momente aici, în țara noastră, și să binecuvânteze România”, a subliniat părintele Serafim Baciu.
Aducerea moaștelor Sfintei Elena este nu doar o premieră națională, ci și un moment cu rezonanță în întreaga Ortodoxie. Pelerinii sunt așteptați în număr mare la Mănăstirea Pantocrator, pentru a aduce cinstire Sfintei Împărătese și a se bucura de binecuvântarea unui astfel de har rar.
Organizatorii anunță că, pe parcursul pelerinajului, vor fi organizate slujbe speciale, privegheri și momente de rugăciune continuă, în atmosfera duhovnicească profundă cu care Mănăstirea Pantocrator și-a obișnuit credincioșii.