Qatargate, noul scandal ce zdruncină scaunul lui Netanyahu
Rolul jucat de Eli Feldstein şi Jonatan Urich, doi dintre consilierii cei mai apropiaţi ai premierului israelian Benjamin Netanyahu, în cazul aşa-numit „Qatargate” (diferit de scandalul cu acelaşi nume din Parlamentul European), care investighează plăţi primite în scopul promovării unor relatări favorabile despre statul arab Qatar în presa israeliană, a ieşit puternic în evidenţă în această săptămână odată cu arestarea lor, relatează vineri agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Cei doi au fost arestaţi luni preventiv pentru 72 de ore, iar vineri au fost plasaţi în arest la domiciliu. Netanyahu însuşi a fost chemat luni pentru a fi audiat în calitate de martor.
„Încă nu ştim dacă Netanyahu cunoştea relaţia consilierilor săi cu Qatarul. În schimb, este clar că a existat o breşă de securitate foarte gravă la Biroul primului ministru”, explică un analist politic israelian, Tal Elovits.
– Ce este cazul „Qatargate”? –
Aşa-numitul caz „Qatargate”, ieşit la suprafaţă parţial în urma dezvăluirilor ziarului israelian Haaretz, investighează presupuse plăţi efectuate din Qatar în perioada mai 2002 – octombrie 2024 către cel puţin doi dintre consilierii cei mai apropiaţi ai lui Benjamin Netanyahu, având un singur scop, acela de a îmbunătăţi imaginea ţării arabe în Israel.
– Ce se ştie până în prezent? –
Informaţiile ieşite la iveală până acum din acest caz, aflat sub secret judiciar până pe 13 aprilie, fac referire la o campanie mediatică ce a fost condusă de Jonatan Urich şi de Israel Einhorn, un alt consilier, pentru a îmbunătăţi imaginea Qatarului înaintea Cupei Mondiale din 2022.
Potrivit lui Tal Elovits, aceşti consilieri au fost însărcinaţi de guvernul Qatarului înaintea Cupei Mondiale să faciliteze deplasarea unor israelieni ca turişti în Qatar.
Pe de altă parte, un document al procurorului relevă că o companie americană, deţinută aparent de lobby-istul qatarez Jay Potlik, a intrat în contact cu Feldstein pentru a le transmite jurnaliştilor mesaje negative despre Egipt ca mediator între Israel şi gruparea palestiniană Hamas, cu scopul de a „creşte profilul Qatarului” în chestiunea eliberării ostaticilor israelieni şi a încetării focului în Fâşia Gaza.
– Cine sunt principalele două persoane implicate? –
Jonatan Urich a fost aproape zece ani consilierul lui Netanyahu şi este în continuare, în pofida arestării, dar activitatea lui Eli Feldstein pentru guvernul israelian este mai recentă, el fiind numit la scurt timp după începutul războiului din Fâşia Gaza (octombrie 2023) purtător de cuvânt pe chestiuni legate de război.
„Aşadar, avem aici cel mai apropiat consilier şi purtătorul de cuvânt al primului ministru cu propria sa companie privată care consiliază guvernul Qatarului. Fie l-au trădat pe Netanyahu, fie au făcut-o din prostie”, remarcă analistul citat mai sus.
Poliţia israeliană a arestat săptămâna aceasta de asemenea mai mulţi jurnalişti, inclusiv pe redactorul-şef al publicaţiei Jerusalem Post, Zvika Klein, care anul trecut a vizitat Qatarul la „invitaţia directă a guvernului acestuia şi a scris la întoarcerea sa despre întâlnirile avute cu oficialii” qatarezi, după cum scrie chiar acest ziar.
– Cum îl afectează acest nou caz pe Netanyahu? –
Problemele lui Netanyahu cu justiţia s-au acumulat în ultimele luni. În timp ce depunea luni mărturie în procesul său de corupţie, el a fost nevoit să părăsească mai devreme audierea pentru a merge să depună mărturie după arestarea celor doi consilieri ai săi.
După ce a fost audiat în calitate de martor, Netanyahu a înregistrat un mesaj video, aşa cum procedează el de obicei în astfel de situaţii, mesaj în care a calificat ancheta drept o „vânătoare” împotriva lui şi o „investigaţie pur politică”.
El a fost acuzat în 2019 de fraudă, luare de mită şi abuz de încredere, în trei dosare de corupţie distincte care sunt judecate în comun începând din 2020, într-un lung proces în care premierul a început să depună mărturie în decembrie anul trecut.
– Care sunt relaţiile între Israel şi Qatar? –
Deşi Israelul şi Qatarul nu au relaţii diplomatice şi comerciale, cele două ţări menţin un contact direct în chestiuni legate de securitate. De asemenea, statul evreu nu a numit oficial Qatarul drept ţară inamică, spre deosebire de modul în care a procedat cu alte ţări din regiune, precum Iranul.
„Îngrijorător aici este că toate acestea se întâmplă în timp ce Israelul este în război. Qatarul acum nu este doar o altă ţară, aşa cum am putut vedea în timpul campaniei pentru Cupa Mondială, ci este un mediator în negocierile pentru încetarea focului în Fâşia Gaza. Există aici un conflict de interese”, mai observă Tal Elovits.