800 de meciuri suspendate în Alsacia: Arbitrii protestează împotriva amenințărilor
Niciun arbitru nu va oficia la cele aproximativ 800 de meciuri programate în Alsacia sâmbătă şi duminică, la toate categoriile. Colectiv, arbitrii protestează faţă de avalanşa de ameninţări pe care le-au primit în ultimele săptămâni, relatează AFP.
„Nu vei scăpa cu viaţă”, „ştim unde locuieşti”: Anthony, arbitru voluntar de 10 ani, a fost ţinta ameninţărilor în timpul unui meci de amatori la Strasbourg la sfârşitul lunii martie şi a decis să renunţe la fluier. În semn de solidaritate şi furie, niciun arbitru nu va oficia la niciunul dintre cele 800 de meciuri programate în Alsacia în acest weekend, scrie news.ro.
„După ce am auzit asta, este inimaginabil pentru mine să mă întorc pe teren. Nu arbitrez ca să primesc ameninţări cu moartea şi apoi luni dimineaţa, când ies din casă, să mă uit în stânga şi în dreapta pe stradă să văd dacă mă aşteaptă cineva”, a declarat pentru AFP acest director de companie şi tată în vârstă de 35 de ani, care preferă să nu-şi dea numele.
El a depus o plângere, iar parchetul din Strasbourg (nord-estul Franţei) a confirmat deschiderea unei anchete, iar înregistrările video sunt în curs de analiză. În timp ce astfel de ameninţări sunt o premieră pentru el, Anthony deplânge insultele pe care le aude în fiecare weekend pe şi în afara terenului de la jucători, antrenori şi public: „De la cei mai tineri jucători până la veterani, mereu sunt insulte care zboară în jur. Nenorocitule. Fiu de căţea. Alcoolic. Este destul de standard”.
În faţa ameninţărilor cu moartea, comisia de arbitraj a districtului Alsacia, cel mai mare din Franţa cu 85.000 de membri şi 537 de cluburi, a decis să îşi pună amprenta: niciun arbitru nu va oficia la meciurile programate de vineri până duminică, în total 800 de meciuri care vor trebui reprogramate.
„Asistăm la o recrudescenţă a incidentelor. Acest tip de atitudine este inacceptabil. Îi susţin pe deplin pe arbitri”, a declarat Marc Hoog, preşedintele districtului.
Liga Grand Est şi-a exprimat solidaritatea cu arbitrii, dar a menţinut meciurile regionale.
Ca răspuns la această problemă, districtul autorizează utilizarea „cartonaşului violet”, care oferă arbitrilor posibilitatea de a suspenda temporar sau definitiv un meci în caz de comportament necorespunzător, aşa cum a făcut Anthony la 23 martie, precum şi a cartonaşului alb, care este utilizat pentru a expulza un jucător care protestează pentru 10 minute.
Totuşi, acest lucru nu împiedică cluburile şi autorităţile să fie copleşite de amploarea exceselor. În ciuda avertismentelor, lucrurile continuă să meargă prost”, recunoaşte Marc Hoog. „Avem 60 de acţiuni disciplinare pe weekend şi unul sau două incidente grave. Există, de asemenea, arbitri care, din teamă, nu raportează faptele în totalitate” în rapoartele lor.
Pentru arbitrii amatori, dificultăţile sunt exacerbate de excesele fotbalului profesionist şi de vitrina acestuia în Franţa, Ligue 1. „Exemplul vine de sus”, insistă Philippe Durr, preşedintele comisiei de arbitri din districtul Alsacia.
Acesta face referire la cazuri recente, precum cel al antrenorului de la OL, Paulo Fonseca, suspendat şase luni pentru intimidarea violentă a unui arbitru, sau cel al preşedintelui OM, Pablo Longoria, suspendat trei luni pentru că a acuzat corpul de arbitri de „corupţie”.