Știrile Zilei

Belgia refuză să aloce 5% din PIB pe Apărare cum cere Trump: Suntem insultați tot timpul


Cerințele dure ale SUA privind creșterea bugetului necesar înarmării statelor europene din NATO nasc deja tensiuni. Prim-ministrul balgian Bart De Wever a criticat ferm cerinţa formulată joi de SUA ca ţările membre ale NATO să aloce 5% din PIB-ul lor pentru apărare, în timp ce Washingtonul „lansează un război comercial” şi „insultă” aliaţii săi europeni, informează vineri AFP. „Devine un pic complicat să ceri lucruri de la noi după ce lansezi un război comercial, după ce ne umileşti şi ne insulţi tot timpul”, a declarat conservatorul flamand. „Prietenia trebuie să vină dinspre ambele maluri ale Atlanticului”, a adăugat el.

Bart De Wever a făcut aceste declaraţii în timpul unui interviu pentru canalul public francofon RTBF înaintea unei întrevederi ce era prevăzută să aibă loc vineri dimineaţa la Bruxelles cu secretarul de stat american Marco Rubio, în marja unei reuniuni a NATO.

„5% pe termen scurt nu este fezabil”, a mai declarat Wever

După întrevederea cu Marco Rubio, premierul belgian a dezvăluit „divergenţele de opinie” între Europa şi SUA, însă a evocat de asemenea angajamentul american de a continua cooperarea.

„Regret profund diferendul comercial actual. Cu toate acestea, actuala întrevedere personală confirmă în mod clar angajamentul aliaţilor noştri americani de a continua cooperarea şi de a o întări acolo unde este posibil pe viitor”, a declarat Bart De Wever, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul său de presă.

Joi, în timpul unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de externe ai ţărilor din NATO, Marco Rubio a exprimat cerinţa SUA ca fiecare dintre cei 32 de membri ai Alianţei „să îndeplinească promisiunea de a atinge 5%” din PIB-ul lor pentru cheltuieli în materie de apărare.

Referitor la această exigenţă, Bart De Wever a declarat pentru RTBF că „aceasta nu este realist ca normă a NATO, (…) aceasta ne va pune multe probleme”.

Belgia se numără printre ţările membre ale NATO, alături de ţări precum Italia şi Spania, care sunt încă sub nivelul de 2% în ceea ce priveşte cheltuielile militare. Guvernul lui De Wever a estimat că a atinge cele 2% va necesita un efort anual de investiţie de 4 miliarde de euro.

La rândul lor, SUA alocă anual circa 3,4% din PIB-ul lor pentru aceste cheltuieli, iar angajamentul european este la modul general şi mai mic, cu excepţia Poloniei, care alocă în prezent 4,7%. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, ar urma să propună un nivel în jurul a 3,5%, însă nicio decizie nu este aşteptată în timpul reuniunii ministeriale ce continuă vineri.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button