Știrile Zilei

a fost singurul care a întârziat la poza de grup a șefilor de externe din NATO


Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a fost subiect de amuzament în fața colegilor săi la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO. Hurezeanu a întârziat la poza finală de grup, șeful NATO, Mark Rutte, fiind pus în situația să strige – amuzat și stânjenit – prin sală după Emil Hurezeanu. „Romania?”, a spus Rutte, după cum se poate observa pe filmarea de la eveniment. Hurezeanu – când și-a auzit numele – a venit fugind către locul în care toți colegii săi șefi diplomați așteptau poza oficială de grup. Când Hurezeanu fugea către grup, Mark Rutte a început să râdă de oficialul român și să aplaude, alături de alți oficiali străini. Nu este deloc clar ce făcea Emil Hurezeanu, având în vedere că toți omologii săi așteptau poza finală de grup.

Momentul bizar a fost înregistrat și de misiuea SUA la NATO, după cum se poate vedea pe înregistrarea de mai jos.

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, care participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, a transmis că o legătură transatlantică solidă este esenţială pentru o Alianţă NATO puternică, pentru că ”pacea şi securitatea nu vin niciodată de la sine.

”Astăzi a început reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

În prima sesiune cu Aliaţii, ministrul Emil Hurezeanu a transmis un mesaj clar: ‘o legătură transatlantică solidă este esenţială pentru o Alianţă NATO puternică, iar Europa trebuie să îşi intensifice eforturile, întrucât pacea şi securitatea nu vin niciodată de la sine’”, au transmis, joi, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, conform News.ro.

Priorități

Potrivit acestora, o ”prioritate majoră o reprezintă consolidarea descurajării şi apărării pe Flancul Estic, precum şi protejarea securităţii Mării Negre, aşa cum a afirmat şi Secretarul General al NATO, Mark Rutte”.

Secretarul de Stat american Marco Rubio le oferă asigurări, joi, statelor europene membre ale NATO, însă confirmă că Statele Unite ale lui Donald Trump de aşteaptă de-acum ca ele să-şi plătească cotizaţiile. El a subliniat că această cerinţă priveşte cele 32 de state membre ale NATO – inclusiv Statele Unite -, în contextul în care Washingtonul alocă în prezent 3,4% din PIB cheltuielilor militare.

Angajamentul european este însă mai mic, cu excepţia Poloniei, care alocă 4,7% din PIB apărării.

Însă Italia sau Spania alocă mai puţin de 2% din PIB.

Mark Rutte urmează să propună în jur de 3,5% din PIB, însă nicio decizie nu este aşteptată joi sau vineri.

Ea va fi însă principala miză a summitului de la Haga, prevăzut în iunie, în prezenţa lui Donald Trump.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button