Stiri TV

Marea Britanie nu va pune în pericol negocierile comerciale cu SUA printr-un răspuns pripit la noile tarife


Marea Britanie nu va reacţiona în grabă la eventualele tarife de import ce urmează să fie anunţate miercuri de preşedintele american Donald Trump, pentru a nu risca să submineze un posibil acord comercial cu Washingtonul, a declarat ministrul britanic de finanţe Rachel Reeves, potrivit news.ro

”Guvernul a fost foarte clar că va aborda această situaţie cu luciditate, reprezentând întotdeauna interesul naţional,” a spus Reeves în faţa parlamentarilor.

Ea a precizat că s-a întâlnit miercuri dimineaţă cu reprezentanţi ai exportatorilor britanici, care i-au transmis că ”nu doresc ca guvernul să reacţioneze impulsiv, deoarece miza este un acord economic. Nu vrem să facem nimic care ar putea submina acest obiectiv.”

Marea Britanie speră ca eventualele tarife impuse de administraţia Trump să fie anulate rapid, dacă cele două părţi reuşesc să ajungă la un acord privind un nou parteneriat economic, care ar urma să se concentreze pe domenii precum tehnologia şi inteligenţa artificială.

Spre deosebire de Uniunea Europeană, Canada şi alte mari economii, Marea Britanie nu a adoptat măsuri de retaliere faţă de tarifele deja impuse de SUA. Reeves a declarat că a discutat cu Valdis Dombrovskis, comisarul european responsabil cu economia, precum şi cu alţi oficiali internaţionali, înainte de a lua în considerare un eventual răspuns britanic.

Ea a adăugat că tarifele aplicate direct exporturilor britanice sunt mai puţin relevante pentru economia Regatului Unit decât contextul global al cererii. Exporturile britanice către SUA sunt în principal în domeniul serviciilor, în special din sectorul financiar, care, spre deosebire de bunuri, nu sunt supuse de regulă tarifelor vamale.

Ministrul a mai spus că ia măsuri pentru a se asigura că industria financiară britanică rămâne competitivă, în condiţiile în care administraţia Trump reduce reglementările în acest sector.

”Trebuie să ne asigurăm că rămânem competitivi pe scena globală, dacă vrem să atragem investiţii şi să păstrăm locurile de muncă în serviciile financiare britanice,” a afirmat Reeves.

De la victoria Partidului Laburist în alegerile de anul trecut, autorităţile de reglementare din Marea Britanie au amânat cu încă un an implementarea normelor globale Basel III pentru bănci şi au renunţat la propunerile privind regulile de ”name-and-shame” pentru instituţiile financiare.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button