Presiune pusă pe Ucraina să fie invitată și Rusia la summiul de pace
China a anunţat vineri oficial că, în lipsa unei invitaţii adresate şi Rusiei, nu va participa la summitul pentru pace în Ucraina, o conferinţă prevăzută să se desfăşoare la jumătatea lunii iunie în Elveţia, poziţia Beijingului fiind salutată de Moscova, care consideră ilogică şi o pierdere de timp organizarea unei conferinţe pentru soluţionarea conflictului ucrainean fără invitarea Rusiei, transmite AFP.
„Există un decalaj evident între, de o parte, dispoziţiile stabilite pentru conferinţă, şi de cealaltă parte aşteptările Chinei şi aşteptările generale ale comunităţii internaţionale”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, informează Agerpres. „China a insistat mereu asupra faptului că o conferinţă internaţională de pace trebuie să fie recunoscută deopotrivă de Rusia şi de Ucraina, să permită participarea egală a tuturor părţilor şi o discuţie justă a tuturor planurilor de pace. Altfel, conferinţa cu greu va putea să joace un rol substanţial în revenirea păcii”, a explicat oficialul chinez. Totuşi, „noi vom continua să promovăm discuţii de pace în maniera noastră, vom menţine comunicarea cu toate părţile şi vom colabora pentru o soluţionare politică a crizei ucrainene”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.
Context
Precizările Chinei apar într-un context tensionat. Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a întocmit un document pentru oficialii și deputații ucraineni și i-a instruit să-i critice pe președintele american Joe Biden și pe liderul chinez Xi Jinping, pentru decizia lor de a nu merge la summitul de pace din Elveția, din 15-16 iunie, scrie Financial Times (FT), citând surse sigure în acest sens, relatează presa internațională. Secretarul de presă al președintelui Ucrainei a refuzat să comenteze întrebările despre relația biroului lui Zelensky cu Casa Albă (pe larg, aici).
Conferința din Elveția
Respectiva conferinţă găzduită de Elveţia este organizată la cererea Ucrainei, al cărei obiectiv în acest demers este de a obţine un larg sprijin internaţional pentru „formula de pace” a Kievului, enunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sfârşitul anului 2022 şi care prevede în principal retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional.
Zelenski a cerut Elveţiei să nu invite Rusia la conferinţă, insistând în schimb asupra participării preşedintelui chinez Xi Jinping şi a celui american Joe Biden. Prezenţa lui Biden este încă incertă, iar până la jumătatea lunii mai numai aproximativ 50 din cele circa 160 de delegaţii invitate confirmaseră participarea.
Potrivit anunţului guvernului elveţian, această „Conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”, formulă interpretată de Moscova ca fiind o încercare de a-i transmite un ultimatum.
Poziția Rusiei
Rusia a transmis iniţial că nu va lua parte la conferinţă nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei. Dar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luna aceasta că Rusia este pregătită să participe la discuţii, dar nu a fost invitată de gazdele elveţiene.
Întrebat de presă în timpul unei vizite în China în ce condiţii Rusia ar fi dispusă să participe la conferinţa din Elveţia, Putin a răspuns că politica este formată din realităţi concrete, nu din situaţii ipotetice. „Dar suntem pregătiţi să discutăm – nu am refuzat niciodată”, a insistat preşedintele rus, adăugând că este dispus să negocieze cu Kievul pe baza acordului de pace nefinalizat în tratativele desfăşurate la Istanbul în martie-aprilie 2022, la o lună după ce Rusia declanşase invazia în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat vineri refuzul Chinei de a lua parte la conferinţa din Elveţia. „Căutarea unor soluţii pentru conflictul ucrainean fără participarea Rusiei este total ilogică, fără perspective şi practic nu este altceva decât o pierdere de timp”, a declarat Peskov, subliniind că punctele de vedere ale Rusiei şi Chinei pe acest subiect sunt „absolut identice”.