Discuție Trump – Starmer: negocieri ‘productive’ pentru un acord SUA-Marea Britanie
Premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele american Donald Trump au discutat duminică, în cursul unui convorbiri telefonice, despre negocierile „productive” pentru un acord economic între cele două ţări, a făcut cunoscut Downing Street, notează AFP, citat de AGERPRES.
„Au discutat despre negocierile productive dintre echipele lor respective cu privire la un acord de prosperitate economică între Regatul Unit şi Statele Unite şi au convenit că aceste negocieri vor continua în ritm susţinut în această săptămână”, a precizat comunicatul publicat de Downing Street.
De la ieşirea din Uniunea Europeană, efectivă la 1 ianuarie 2021, Londra visează la un acord comercial cu marele său aliat, ceea ce i-ar permite să scape de taxele vamale americane care vizează multe ţări europene.
Industria siderurgică este deja vizată de taxele vamale, împotriva cărora Londra nu a promis să răspundă, spre deosebire de UE.
Potrivit presei britanice, Londra ar putea reveni asupra taxei pe serviciile digitale, un impozit care vizează în special giganţii americani din domeniul tehnologiei, cu scopul de a evita noi taxe vamale şi pentru a-şi asigura un acord comercial cu Washingtonul.
Donald Trump a reînviat speranţele britanice
Donald Trump a reînviat speranţele britanice luna trecută, în cursul unei vizite a premierului Keir Starmer, asigurând că Statele Unite şi Regatul Unit vor încheia „un adevărat acord comercial în care taxele vamale nu vor fi necesare”.
Dar acordul întârzie să vadă lumina zilei.
Potrivit comunicatului, discuţia dintre cei doi lideri a început cu „cele mai bune urări” trimise de Donald Trump regelui Charles al III-lea.
Acesta din urmă a fost nevoit să anuleze vineri participarea la mai multe evenimente, în urma unor „efecte secundare” ale tratamentului său împotriva cancerului.
Trump i-a urat „sănătate multă”suveranului în vârstă de 76 de ani care, la sfârşitul lunii februarie, i-a transmis o invitaţie pentru a doua vizită de stat la Londra.
În problema ucraineană, „liderii au convenit asupra necesităţii de a menţine o presiune colectivă asupra (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, potrivit comunicatului Downing Street.